Racisme, fetisjering of micro-agressie: 1 op 3 singles heeft het ervaren op dating apps

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Een op de drie singles op datingapps heeft te maken gehad met rassendiscriminatie, fetisjering of micro-agressie, volgens een nieuw onderzoek. Terwijl blanke gebruikers van datingapps er bijna geen last van hebben, zijn het vooral singles met een gemengde afkomst die het ervaren. Zij hebben volgens het onderzoek het meest kans om (ongewenste) gefetisjeerd te worden, waarbij de helft van hen zegt dat ze het slachtoffer zijn geweest van deze vorm van seksueel racisme.

Wat is fetisjering?

Fetisjering is een term waar de meeste mensen niet bekend mee zijn. Maar als we een aantal voorbeelden geven, dan weet iedereen wat ermee bedoeld wordt. Zonder al te diep in te gaan op de betekenis van het woord, herkent iedereen een deel van de term: fetisj.

In het geval van festisjering hebben we echter niet over een fixatie van objecten of rituelen, maar over een seksueel genot op basis van kenmerken. En die kenmerken zijn op zichzelf niet seksueel, zoals ras, seksualiteit en lichaamstype. Door mensen te fetisjeren wordt slechts één kenmerk benadrukt om met die persoon te willen daten. De persoon zelf wordt de fetisj, zoals in deze voorbeelden:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

  • “Jij bent een schattige China doll.”
  • “Ik heb altijd al een zwarte vrouw willen proberen.”
  • “Ik hou van big girls.”
  • “Jij bent een lekker chocolaatje.”
  • “Ik heb een zwak voor vrouwen met tattoos.”

Fetisjering op datingapps

Veelvoorkomende ervaringen met fetisjering op datingapps zijn berichten en opmerkingen die ingaan op één aspect van iemands identiteit, zoals hun ras of lichaamstype. Volgens het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van datingapp Bumble onder 1.004 Britse volwassenen heeft een derde van de singles ermee te maken gehad.

Mannen en vrouwen met een gemengde achtergrond zijn het meest slachtoffer van fetisjering, waarbij 42% zegt dat ze dit hebben ervaren tijdens online daten. Als we alleen naar de vrouwen kijken, dan heeft de helft van de vrouwen met een gemengde afkomst dit ervaren, 33% van de zwarte vrouwen en 35% van de Aziatische vrouwen. Slechts 11% van de blanke vrouwen zegt dat ze dit hebben meegemaakt.

Van de mannen heeft bijna een kwart van elke etnische groep in het onderzoek – zwart, gemengd ras, Chinees, Arabisch – te maken gehad met fetisjering. Aziatische mannen hebben de meeste (negatieve) ervaring met fetisjering met 50% van de ondervraagden die ermee te maken heeft gehad.

Het probleem met fetisjering

Uit het onderzoek blijkt ook dat iets meer dan de helft van de ondervraagden niet duidelijk begrijpt wat fetisjering is. Hoewel sommige singles dus denken een “compliment” te geven, bereiken ze daar het tegenovergestelde door hun gesprekspartner ongewenst te fetisjeren. In feite is het een vorm discriminatie dat micro-agressie wordt genoemd – een vorm van discriminatie waarbij de mensen die het doen zich er niet bewust van zijn.

Op het moment dat het zich voordoet kan het onbeduidend lijken, maar voor het slachtoffer stapelen deze interacties zich op. “Weer eentje die niet mij wil, maar iemand zoals ik,” denkt het slachtoffer. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer ze het gevoel krijgen er niet bij te horen.

Het is alsof iemand je met de duim op je borst drukt. Die ene keer voel je waarschijnlijk nauwelijks. Maar als je steeds op dezelfde plek wordt gedrukt, doet het elke keer meer pijn dan de keer ervoor – totdat de plek al pijn doet bij de kleinste aanraking.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie