Home Dating apps ‘Online leugendetector kan leugenaars op dating apps ontdekken’

‘Online leugendetector kan leugenaars op dating apps ontdekken’

2 minuten leestijd
0
liegen smartphone

Heb je soms het gevoel dat je voorgelogen wordt, maar weet je het niet helemaal zeker? Het zou zomaar kunnen dat je in de toekomst niet meer hoeft te vertrouwen op je onderbuikgevoel, maar op een online leugendetector.

Het is al lastig genoeg om een leugenaar te spotten in een face-to-face gesprek, laat staan in een virtuele omgeving waar je niet geholpen wordt door fysieke aanwijzingen. Je ziet geen gezichtsuitdrukkingen, gebaren en ook kun je niets afleiden aan de stem. Het enige waar je op kunt bouwen zijn de getypte tekst en ondersteunende emoji’s. Met deze beperkte informatie probeer je de leugenaars eruit te vissen, maar dat is geen makkie.

Online polygraaf

Onderzoeker Shuyuan Ho van de Florida State University wil daar verandering in brengen die door een revolutionaire online polygraaf te maken. Een polygraaf is het bekende mechanisme dat in films wordt gebruikt om de waarheid te achterhalen, in de volksmond ook wel bekend als de leugendetector. Ho wil dit mechanisme naar het internet brengen, zodat het onder andere gebruikt kan worden voor online dating.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De hoofddocent aan de universiteit voorziet een toekomst waarin technologie benut kan worden om leugenaars en waarheidsvertellers te identificeren. Dit zou mogelijk moeten zijn op basis van de woorden die ze in elektronische berichten gebruiken. En de voortgang van haar onderzoek is veelbelovend.

Maar hoe?

Om inzicht te krijgen in de leugens die mensen tegen elkaar vertellen werd een spel ontwikkeld. Spelers van het spel werden willekeurig ingedeeld als ‘The Saint’ en ‘The Sinner’, oftewel de ‘heilige’ en de ‘zondaar’. Terwijl de spelers met elkaar zaten te chatten werden de gesprekken opgeslagen door de onderzoekers. Deze gesprekken werden vervolgens met behulp van machine-learning geanalyseerd om patronen te ontdekken, zo word vermeld in het onderzoek.

Wat leugenaars zeggen en doen

Het spel gaf de onderzoekers de informatie waar ze naar op zoek waren. Zo blijken leugenachtige zondaars minder expressief te zijn, maar gebruiken ze per bericht meer woorden zonder betekenis. De leugenaars vertonen ook meer negatieve emoties en lijken angstiger als ze met waarheidsvertellers in gesprek zijn.

Degenen die niet helemaal eerlijk waren hebben bovendien minder tijd nodig om te reageren. En ze gebruiken meer woorden om hun eigen inzicht over te brengen, zoals ‘weten’ en ‘denken’. Daarnaast hebben ze de neiging om vaker zekerheidswoorden te gebruiken, zoals ‘altijd’ en ‘nooit’.

En de waarheidsvertellers?

Aan de andere kant zijn de waarheidsvertellers ook te herkennen in deze gesprekken. Zij gebruiken meer woorden die een speculatieve aard hebben, zoals ‘misschien’ en ‘gok’. Het duurt ook langer voor ze op een bericht reageren en geven vaker een uitleg met ‘omdat’ erin. Ze zijn verder ook te herkennen aan het feit dat ze vaker ‘zullen” en ‘zouden’ gebruiken, net als het antwoorden met een ‘Nee’. Dit doen ze volgens Ho omdat ze meer context willen leveren als ze hun redenen uitleggen.

Ho hoopt erop dat haar onderzoek mensen uiteindelijk een betere bescherming zal bieden als ze online zijn. “Ik denk dat we allemaal ons gezonde verstand gebruiken als we mensen face-to-face ontmoeten, maar hoe kun je je gezond verstand gebruiken als je online met vreemden praat, waar je heel snel heel veel mensen kunt ontmoeten,” zegt Ho. “Dit onderzoek is zo belangrijk omdat het meer bescherming kan bieden. Iedereen kan hiervan profiteren.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ongewenste berichten op Tinder: Stoort Dit Jou en Weet Je Het Zeker?

Ontvang je wel eens een ongewenst bericht op Tinder? Binnenkort zou dat minder vaak voor m…