Home Dating apps Dating apps voor mensen met autisme

Dating apps voor mensen met autisme

2 minuten leestijd
1
autisme

Daten is ingewikkeld? Stel je dan eens voor hoe het is voor iemand met autisme. Alsof leven met een kwetsbaarheid nog niet moeilijk genoeg is, doet online daten daar nog een schepje bovenop. Daar liep ontwikkelaar Douwe Boschma ook tegenaan. Hij ontdekte tien jaar geleden dat hij in het autismespectrum zat. Als gevolg van de beperking had hij een moeizaam datingleven.

“Ik vond het erg moeilijk om contact te maken met mensen, terwijl ze niet wisten dat ik autistisch was”, zegt hij tegen Ozy. “Dus ik kreeg het idee om mijn eigen datingsite te bouwen.”

Aspie Singles

Vier jaar geleden lanceerde hij Aspie Singles, een datingsite gericht op de autistische gemeenschap. Boschma, nu 50 en getrouwd, snapte als geen ander hoe het was om te daten met een beperking. En om anderen te helpen die met hetzelfde probleem zitten, ontwikkelde hij Aspie Singles. Inmiddels bestaat de datingsite uit een groeiende groep gebruikers van 4.500 mensen met 15 tot 20 nieuwe aanmeldingen per dag.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Dating apps voor iedereen – zoals Tinder en Badoo – staan ​​open voor mensen met autisme, maar ze zijn niet ontworpen voor deze doelgroep. Dat maakt ze verre van ideaal als platform waar mensen met autisme zichzelf kunnen presenteren als potentiële partner. En aangezien ongeveer 1% van de wereldbevolking autisme heeft, in Nederland zo’n 200.000 mensen, is er een vraag naar dating apps die zich specifiek op deze groep singles richten.

Hiki

Boschma is met het Aspie Singles-initiatief niet de enige die zag dat er vraag was naar een dating app voor mensen met autisme. Hiki, gelanceerd in 2019, is een van de andere apps die gericht is op mensen met autisme. Het is ontworpen door een autistische vrouw en getest door mensen in het spectrum. De Hiki app, die is opgericht door ondernemer Jamil Karriem, heeft inmiddels al 9.000 gebruikers.

Uneepi

Weer een andere app met de naam Uneepi werd in 2016 gelanceerd. Deze app pakt het wat anders aan en heeft coaches die mensen met autisme helpen om sociale signalen op te pikken, iets waar mensen met autisme moeite mee kunnen hebben. De coaches van de app leren gebruikers om effectief hun emoties en verlangens te communiceren. Uneepi heeft 3.500 gebruikers.

Capido

Naast alle internationale initiatieven die zich grotendeels richten op de Engelstalige markten, zijn er ook apps voor autisten in het Nederlands. Capido is in augustus 2016 opgericht door Erwin Oudshoorn die zelf is geboren met lymfatische malformatie. Door zijn persoonlijke ervaringen startte hij Capido, omdat hij bekend is met de worstelingen van mensen met een beperking. In tegenstelling tot de eerder genoemde apps, is het bij Capido wel mogelijk om mensen zonder autisme te ontmoeten.

Hoewel veel van de apps aangeven zich te richten op dating, is het op elke app mogelijk om vrienden te vinden. Karriem van Hiki benadrukt zelfs dat het vriendenaspect nog wel belangrijker is, omdat die elkaars ervaringen begrijpen. “Meer mensen komen eigenlijk bij Hiki om vrienden te vinden dan om een liefdespartner te vinden”, zegt Karriem daarover. Hoewel daten met autisme nooit makkelijk zal zijn, maken deze apps voor mensen met autisme gelukkig iets makkelijker.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Eén reactie

  1. anoniem

    16 april 2021 at 13:08

    Het klinkt allemaal leuker dan het daadwerkelijk is. Heb na het lezen van deze site mezelf aangemeld voor de site Aspie Singles en ik ben woonachtig in de Randstad. Na het invullen van een zoekopdracht met een straal van 150km rondom Amsterdam waren er maar 5 profielen beschikbaar. Dat is echt heel erg weinig.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

10 misvattingen over single 50-plussers en daten

Het imago van de single 50-plusser is belabberd. Ze zitten alleen maar thuis ‘achter de ge…