Home Dating apps Datalek: hack op grootste datingapp Japan treft twee miljoen accounts

Datalek: hack op grootste datingapp Japan treft twee miljoen accounts

1 minuten leestijd
0
omiai

Een van de meest gebruikte datingapps van Japan is gehackt. De persoonlijke gegevens van meer dan 1,7 miljoen leden zijn door een aanval op datingapp Omiai op straat komen te liggen. Dat blijkt uit een nieuw bericht van Bloomberg.

Omiai – wat zich vertaalt naar ‘matchmaking’ in het Engels – is een populaire datingapp in het land van de rijzende zon. De eigenaar van de app heeft bekendgemaakt dat het bewijs heeft gevonden van een hack op de servers in april. Daarbij zijn gegevens gelekt die betrekking hebben op de leeftijdsverificatiegegevens van de Omiai-gebruikers. Saillant detail: in Japan vragen datingapps zoals Omiai, Tinder en Pairs hun leden om een kopie van een identificatiebewijs te uploaden. Een veiligheidsmaatregel die in dit geval tot een grotere onveiligheid leidt.

Omiai, die 6,8 miljoen gebruikers heeft, zegt niet precies hoeveel gegevens zijn gelekt. Bloomberg meldt dat bijna twee miljoen accounts zijn getroffen door het datalek. Het bedrijf achter Omiai bevestigt wel aan het om behoorlijk gevoelige informatie gaat: leeftijd van gebruikers, identiteitsbewijs met foto, rijbewijs, paspoorten en verzekeringskaarten. Hoewel er geen creditcardgegevens zijn gelekt door de hack, zo zegt het bedrijf, is er meer dan genoeg informatie gelekt om allerlei vormen van identiteitsfraude te plegen.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Datalekken blijven gebeuren

Datingapps zijn populaire doelwitten voor hackers vanwege de overvloed aan persoonlijke informatie die de leden over zichzelf verstrekken. Naast de standaardgegevens als naam, woonplaats en leeftijd is het niet ongebruikelijk om allerlei kenmerken over jezelf in te vullen, aangevuld met foto’s, interesses en meer. Hoewel de hack van Omiai voor de meeste Nederlanders niet zo relevant zal zijn, is het wel een waarschuwing voor singles wereldwijd.

Afgezien van het datalek van Ashley Madison in 2015, wat uiteindelijk mensenlevens kostte, hebben verschillende datingapps de laatste jaren te maken gehad met datalekken. Zo werd Joodse datingapp Jcrush gehackt, bleek de beveiliging van Gaper niet in orde en onlangs was het de beurt aan gaydatingsite Manhunt die werd gehackt. In een wereld waarin datalekken aan de orde van de dag zijn, is het nooit een verkeerd idee om nog eens goed te overwegen welke informatie je deelt op een datingapp.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Opnieuw proberen met ex? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

De periode direct na een relatiebreuk kan extreem moeilijk zijn. Het is een deuk in je ego…