Een van de meest gebruikte datingapps van Japan is gehackt. De persoonlijke gegevens van meer dan 1,7 miljoen leden zijn door een aanval op datingapp Omiai op straat komen te liggen. Dat blijkt uit een nieuw bericht van Bloomberg.
Omiai – wat zich vertaalt naar ‘matchmaking’ in het Engels – is een populaire datingapp in het land van de rijzende zon. De eigenaar van de app heeft bekendgemaakt dat het bewijs heeft gevonden van een hack op de servers in april. Daarbij zijn gegevens gelekt die betrekking hebben op de leeftijdsverificatiegegevens van de Omiai-gebruikers. Saillant detail: in Japan vragen datingapps zoals Omiai, Tinder en Pairs hun leden om een kopie van een identificatiebewijs te uploaden. Een veiligheidsmaatregel die in dit geval tot een grotere onveiligheid leidt.
Omiai, die 6,8 miljoen gebruikers heeft, zegt niet precies hoeveel gegevens zijn gelekt. Bloomberg meldt dat bijna twee miljoen accounts zijn getroffen door het datalek. Het bedrijf achter Omiai bevestigt wel aan het om behoorlijk gevoelige informatie gaat: leeftijd van gebruikers, identiteitsbewijs met foto, rijbewijs, paspoorten en verzekeringskaarten. Hoewel er geen creditcardgegevens zijn gelekt door de hack, zo zegt het bedrijf, is er meer dan genoeg informatie gelekt om allerlei vormen van identiteitsfraude te plegen.
Datalekken blijven gebeuren
Datingapps zijn populaire doelwitten voor hackers vanwege de overvloed aan persoonlijke informatie die de leden over zichzelf verstrekken. Naast de standaardgegevens als naam, woonplaats en leeftijd is het niet ongebruikelijk om allerlei kenmerken over jezelf in te vullen, aangevuld met foto’s, interesses en meer. Hoewel de hack van Omiai voor de meeste Nederlanders niet zo relevant zal zijn, is het wel een waarschuwing voor singles wereldwijd.
Afgezien van het datalek van Ashley Madison in 2015, wat uiteindelijk mensenlevens kostte, hebben verschillende datingapps de laatste jaren te maken gehad met datalekken. Zo werd Joodse datingapp Jcrush gehackt, bleek de beveiliging van Gaper niet in orde en onlangs was het de beurt aan gaydatingsite Manhunt die werd gehackt. In een wereld waarin datalekken aan de orde van de dag zijn, is het nooit een verkeerd idee om nog eens goed te overwegen welke informatie je deelt op een datingapp.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.