Home Algemeen Wat is androfobie? De angst voor mannen uitgelegd (androphobia)

Wat is androfobie? De angst voor mannen uitgelegd (androphobia)

4 minuten leestijd
0
vrouw angst

Angsten en fobieën zijn er in allerlei vormen, zo blijkt wel. Zo vertelden we je al over agrafobie (de angst voor seksueel misbruik) en gamofobie (de angst voor langdurige relaties). Daaruit blijkt ook wel meteen dat de liefde lang niet altijd eenvoudig is, vooral als je met dit soort specifieke fobieën te maken hebt.

Specifiek wordt het ook in het geval van androfobie. In het kort is dit een angst voor mannen. En zoals je je wel kunt voorstellen, wordt dat nogal lastig als je single bent en op mannen valt. We gaan er daarom nader op in en bespreken een aantal oplossingen met je.

Wat is androfobie?

Androfobie (of Androphobia in het Engels) is een dus wel heel erg specifieke fobie. De naam komt (zoals wel vaker) uit het Grieks en is een samensmelting van de woorden anér, wat ‘man’ betekent en phóbos, wat voor ‘angst’ staat. De fobie zorgt in veel gevallen voor een sterke mate van onrust en terughoudendheid, net als ontwijkend gedrag als er mannen in de buurt zijn.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Androfobie mag om die reden ook wel worden gezien als een soort van seksuele fobie. Deze seksuele fobie is volledig gericht op mensen van het mannelijke geslacht. En dat kan nogal lastig zijn, vooral als je zelf van het andere geslacht bent, en ook nog eens heteroseksueel bent.

Mensen die te kampen hebben met androfobie voelen zich vaak bovengemiddeld nerveus als ze in de buurt zijn van mannen. Zelfs het aanvoelen van de aanwezigheid van mannen kan tot ongemakkelijke situaties leiden, laat staan wanneer dat zich uitmondt in situaties waarbij direct contact onvermijdelijk is.

Vanwege deze angst wordt er zoveel mogelijk geprobeerd om uit de buurt te blijven van mannen. Opmerkelijk is dat dit zelfs het geval kan zijn bij familieleden en/of mannelijke vrienden (lees in veel gevallen: indirecte vrienden).

Andere fobieën

Overigens moeten de definitie en betekenis van androfobie niet worden verward met andere gerelateerde fobieën. Zo bestaat er ook zoiets als mannenhaat (ook wel misandrie genoemd) dat weer voortkomt uit een vergaande ontevredenheid over maatschappelijke kwesties. En nu we het toch al over fobieën hebben: in de inleiding benoemden we al kort de angst voor langdurige relaties, gamofobie. Als deze angst enkel seksueel is, heet dit weer erotofobie.

gevaarlijk misbruik

Wat is de oorzaak?

De oorzaken van fobieën zijn niet altijd even duidelijk, maar heeft zoals wel vaker te maken met negatieve ervaringen in het verleden. Dat kan in het geval van androfobie dus te wijten zijn aan een dan wel onprettige of zelfs traumatische ervaring met een man. Deze ervaring kan als dusdanig traumatisch worden ervaren dat er een vergaande angst ontstaat jegens mannen in het algemeen. Verder kunnen ook dingen zoals een onderdrukte seksualiteit (denk bijvoorbeeld aan strubbelingen met homoseksualiteit) weer van invloed zijn.

Hoe dan ook, bij iedereen die te kampen heeft met androfobie kan dat het gevolg zijn van een geheel persoonlijke ervaring of opeenhoping van verschillende gebeurtenissen. Desondanks kunnen de oorzaken van androfobie vaak als volgt worden gegroepeerd:

  • Vervelende ervaringen met één of meerdere mannen. In het ergste geval is deze ervaring traumatisch van aard. Zo kan seksueel misbruik door een man reden zijn voor iemand om een fobie te ontwikkelen richting iedereen van dit geslacht.
  • Angst voor geweld door een man: in dit geval hebben we het over fysiek geweld. Denk daarbij vooral aan zware mishandelingen door een man.
  • Beelden en/of verhalen in de media: berichtgevingen in de media en zelfs beelden van films, series en reportages kunnen ervoor zorgen dat iemand een angst ontwikkeld ten opzichte van mannen.

Symptomen/kenmerken

Mensen die te kampen hebben met androfobie willen in de meest extreme situaties in geen enkel geval in de buurt zijn van mannen. Dat geldt bijvoorbeeld ook op openbare plekken en vooral op gesloten plekken. Om die reden wordt zoveel mogelijk geprobeerd om confrontaties met mannen te voorkomen wat kan leiden tot ontwijkend gedrag. Dat kan vooral voor de man in kwestie vreemd overkomen, maar dat hoeft dus niet als persoonlijk te worden opgevat. Opmerkelijk genoeg zijn hevige paniekaanvallen weer relatief zeldzaam.

vrouw isolatie

Gevolgen

Toch wordt het wel lastig om goed te functioneren als je te maken hebt met androfobie. Het contact met mannen vermijden is niet alleen lastig, het zorgt ook voor een zwaar geïsoleerd sociaal leven. Het liefst blijven mensen met androfobie zoveel mogelijk in veilige omgevingen en dat is in de meeste gevallen thuis of eventueel zelfs op de eigen kamer. Andere directe gevolgen van androfobie zijn:

  • Geen tot nauwelijks gesprekken willen aangaan met mannen.
  • De voorkeur voor thuiswerk of werk waarbij alleen wordt samengewerkt met vrouwelijke collega’s.
  • Geen relaties: dat kan bijvoorbeeld voor heteroseksuele vrouwen erg lastig zijn.
  • Voorzichtig: voortdurend op de hoede willen zijn.

Oplossingen

Of het daarmee helemaal over en uit is voor mensen die met deze fobie te maken hebben? Niet helemaal. Net als bij andere fobieën zijn er oplossingen die een fobie gedeeltelijk of helemaal kunnen wegnemen. Daarvoor is wel weer een speciale behandeling vereist. Waar je aan kunt denken zijn cognitieve gedragstherapie (het opsporen van negatief gedrag en vervelende gewoontes), NLP (Neurolinguïstisch programmeren: een bewezen methode voor training, coaching en communicatie), hypnotherapie (inzetten van hypnose) en ademhalingsoefeningen. Voor de rest kunnen ook kalmerende medicatie en exposure-therapie (het juist uitdagen van de fobie) een rol spelen bij de behandeling.

Ook mildere vormen problematisch

Uiteraard geldt ook bij deze fobie dat de mildere vormen niet meteen betekenen zijn dat er niet normaal kan worden gefunctioneerd. Zo kan er bij een gematigde vorm tot zekere hoogte goed worden samengewerkt met mannen. Toch gaat een relatie met een man in dat geval ook net iets te ver en daar wordt het op relationeel vlak dus lastig.

Hulp van een therapeut, arts of zelfs een psycholoog is daarom cruciaal om deze angst te overwinnen. Mocht je één of meerdere symptomen herkennen? Of weet je van jezelf al dat jij aan androfobie lijdt? Dan wensen we je veel succes toe. Want lang niet alle mannen zijn slecht. 😉

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 soorten mannen die elke vrouw wil

Er zijn van die mannen die iedereen wel eens is tegengekomen. En waarvan iedereen weet dat…