De wittebroodsweken: wat is dat voor periode?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Zijn jij en je partner net in het huwelijksbootje gestapt? Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk. Waarschijnlijk is er heel wat drukte, geregel en stress aan vooraf gegaan om jullie trouwdag tot de mooiste dag van jullie leven te maken. Hoewel jullie er vast en zeker van genoten hebben, is het nu ook wel fijn dat alle hectiek voorbij is, toch?

Of jullie wel of niet op huwelijksreis zijn geweest, ieder pasgetrouwd stel heeft recht op een periode van rust en wennen aan de nieuwe levensstijl. Die periode noemen we de wittebroodsweken. Wat dat precies voor periode is en waar de term vandaan komt, gaan we je haarfijn uitleggen.

Wat zijn de wittebroodsweken?

De wittebroodsweken zijn de eerste weken na het huwelijk. Deze beginnen al op de eerste dag nadat de trouwdag is geweest en eindigen ongeveer een maand erna. Tijdens deze periode mag het getrouwde stel niet onnodig gestoord worden door bijvoorbeeld telemarketeers, verzekeringsmaatschappijen, de nationale ombudsman en visite.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het is een tijd waarin het pasgetrouwde paar volop van elkaar mag genieten en vooral gaat wennen aan het leven samen. Na een periode van organiseren en rekening houden met alles en iedereen, is dit de ultieme tijd voor een koppel om bij te komen en op te laden, voordat het echte leven weer verdergaat.

Waar komt de term vandaan?

De wittebroodsweken verwijzen letterlijk naar wittebrood. De term is ontstaan in de 16e eeuw, toen witbrood werd gezien als een feestelijke lekkernij. Hoewel veel mensen tegenwoordig vrijwel dagelijks witbrood eten, was dat vroeger wel anders. Witbrood was namelijk een luxeproduct. Op een gewone dag at men vooral bruinbrood en roggebrood. Witbrood was daarom bijzonder en alleen geschikt voor feestelijke gelegenheden.

Een huwelijk en de tijd die daarop volgt werd uiteraard ook als een feestelijke tijd gezien. En vroeger werd er gedurende die periode dan ook vaak witbrood gegeten. Dat klinkt allemaal vrij logisch, toch?

Hoe officieel zijn de wittebroodsweken?

Hoewel er geen officiële regels voor zijn opgesteld, nemen de meeste mensen de periode na het huwelijk vrij serieus. Het is algemeen geaccepteerd dat een pasgetrouwd stel niet onnodig moet worden lastiggevallen in deze periode.

Omdat tijden veranderen en het leven tegenwoordig snel, druk en vrij chaotisch is, beschermen veel koppels zichzelf door tijdens de eerste weken na het huwelijk op huwelijksreis te gaan met elkaar. Op die manier zijn zij echt even weg van alles en iedereen en is de kans kleiner dat zij toch gestoord worden door mensen die ongevraagd langskomen of bedrijven die continu bellen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

‘Please Do Not Disturb’

Hoe lang duurt het?

De wittebroodsweken duren gemiddeld vier tot zes weken. Het verschilt per koppel en is onder andere afhankelijk van hoe lang je zelf de tijd wilt nemen of op huwelijksreis gaat. Ook moet je voldoende vakantiedagen hebben om het ervan te kunnen nemen. Sommige koppels gaan een paar dagen na het huwelijk alweer aan het werk, soms kan dat nu eenmaal niet anders. Andere stellen nemen vakantie op en gaan samen naar een romantisch, tropisch eiland om volop van elkaar te genieten.

Ieder pasgetrouwd stel vult deze periode in zoals zij dat zelf kan en wil. Wanneer de wittebroodsweken voorbij zijn, wordt veelal gesuggereerd dat men het niet meer zo gemakkelijk zal hebben. Dat komt doordat het echte leven dan weer opgepakt moet worden.

Wat is het nut van deze periode?

Waarom heeft men ooit besloten om de wittebroodsweken in te voeren? Ten eerste is het lekker om een tijdje vrij te zijn. Zelfs in de Bijbel staat dat men een pasgetrouwd stel met rust moet laten. Mannen mochten vroeger in deze periode niet op oorlogspad gaan, zodat zij hun vrouw thuis gelukkig konden maken.

Maar naast de welverdiende rust is het ook een mooi moment om elkaar nog beter te leren kennen, samen terug te blikken op de grote dag en mooie plannen te maken met elkaar voor de toekomst. Op die manier begin je goed samen en maak je mooie herinneringen om later (wellicht in moeilijkere tijden) op terug te blikken en te herinneren waarom jullie voor elkaar gekozen hebben.

honeymoon

Hoe zit het met een honeymoon?

Waar wij van wittebroodsweken spreken, heeft men het in het Engels over de honeymoon als het aankomt op de periode na het huwelijk. Dit Engelse begrip verwijst vooral naar de lieve, zoete en romantische eerste huwelijksmaand. Het hoeft dus niet per se te duiden op een huwelijksreis.

Ook als je besluit om niet samen op vakantie te gaan of een reis te maken na het huwelijk, bevinden jullie je alsnog in de honeymoon fase, volgens de Britten en Amerikanen. Deze periode wordt als de meest gelukkige maand gezien, vandaar dat men ook wel spreekt van een maand zo zoet als honing (honey).

Daarnaast kent de maan (moon) verschillende fasen en ‘krimpt’ en groeit deze als het ware steeds opnieuw. Dat gebeurt volgens velen ook met het huwelijk.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie