Home Dating Het ‘bierbril’ effect: maakt drank mensen aantrekkelijker?

Het ‘bierbril’ effect: maakt drank mensen aantrekkelijker?

1 minuten leestijd
0
bierbril

Daar sta je dan in het café, helemaal alleen. Totdat je oogcontact maakt met die aantrekkelijke – zij het wat wazige – vreemdeling aan de bar. Dankzij de biertjes die je al achterover hebt getikt, durf je het aan om erop af te lopen. Hello!

Niet alleen was je angst om een blauwtje te lopen ongegrond, eenmaal in gesprek realiseer je je dat deze persoon alleen maar aantrekkelijker wordt. Ondanks dat je spraak beduidend minder wordt en je zicht vertroebelt, lukt het je om deze knapperd mee naar huis te krijgen. Maar dan word je de volgende dag wakker.

De persoon die de vorige avond nog zo’n appetijtelijk uiterlijk had, blijkt ’s ochtends in bed toch behoorlijk tegen te vallen. “Wat heb ik gedaan?” Het is een klassiek geval van de ‘bierbril’: het fenomeen dat na overmatig alcoholgebruik mensen er aantrekkelijker uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. Alcohol maakt mensen mooier dan je lief is, zo denken onderzoekers.

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
  • ✅ Dating
  • ✅ Relatie
  • ✅ Liefde

Onderzoek naar de ‘bierbril’

In het meest recente onderzoek naar de ‘bierbril’ verplaatsten onderzoekers zich naar de pubs en bars in de buurt van hun Edge Hill University onderzoekslab in het Verenigd Koninkrijk. Daar vroegen ze 120 mensen, zowel nuchter als bedwelmd, om op een laptop aan te geven of de letter “T” juist was afgebeeld of omgekeerd. Tegelijkertijd kreeg de persoon de opdracht  om een reeks gezichten op het scherm te negeren.

Uit het onderzoek blijkt dat nuchtere cafégangers meer worden afgeleid door aantrekkelijke gezichten. Maar de dronken deelnemers zijn evenveel afgeleid door aantrekkelijke als door onaantrekkelijke gezichten.

“We weten dat aantrekkelijke gezichten de aandacht van een taak kunnen afleiden, maar ons onderzoek suggereert dat alcohol dit effect kan verminderen; om iedereen gelijke kansen te geven,” zegt Dr. Rebecca Monk, hoofdauteur van het onderzoek, in een verklaring.

“De meeste mensen hebben weleens gehoord van het effect van de ‘bierbril’ en ons onderzoek draagt bij aan het bewijs dat deze anekdotische wijsheid enige waarheid bevat,” voegt co-auteur professor Derek Heim eraan toe.

“Het is opmerkelijk dat de deelnemers in onze studie slechts licht bedwelmd waren, wat suggereert dat er helemaal niet veel alcohol nodig is voor mensen om hun bierbril op te zetten.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Swipen: ‘Aantrekkelijkheid en ras zijn doorslaggevend’

Een blind date? Gekoppeld worden door familie? Of elkaar via vrienden leren kennen? Het is…