Home Profiel Tips om een nepprofiel te ontdekken op een datingsite

Tips om een nepprofiel te ontdekken op een datingsite

3 minuten leestijd
1

Online daten is de laatste vijf tot tien jaar snel populair geworden. Het is tegenwoordig de snelste manier om liefde te vinden. Online datingwebsites zijn booming business. Veel singles gebruiken de datingsites om een nieuwe partner te zoeken. In tegenstelling tot al de voordelen zijn er ook wat nadelen en risico’s aan het gebruik van datingsites. Zo kun je op een datingsite tegen nepprofielen aanlopen1. Er zijn meerdere dingen in het profiel van een persoon dat je kunt bekijken om te zien of je te maken hebt met een nepprofiel. Er is echter geen garantie dat je hierdoor alle nepprofielen doorziet. Het betekent ook niet dat alle personen die voldoen aan de kenmerken een scammer is. Gebruik dus je eigen intuïtie bij het bepalen of het om een nepprofiel gaat of niet. Voorkom dat je genept wordt en gebruik de volgende tips.

Links naar een andere website

Een belangrijke hint van een nepprofiel is als de andere persoon je vraagt om op een andere website te gaan kijken. Dit hoeft natuurlijk niet altijd nep te zijn maar in veel gevallen is dit wel zo. De andere website is meestal een adult entertainment pagina of een andere datingsite. Het kan zijn dat de scammers je gegevens proberen te krijgen via deze webpagina’s. Zodra je je gegevens achterlaat om je aan te melden voor de andere datingsite dan stel je jezelf bloot aan identiteitsfraude. Dat is iets wat je niet wilt. Iemand anders kan dan met je gegeven producten bij een webshop bestellen waarna jij de rekening ontvangt en misschien zelfs een negatieve bkr registratie.

De berichten gaan nergens over

Niet iedereen beheerst de Nederlandse taal goed in de multiculturele samenleving waar we in leven. Dat hoort nu eenmaal bij een land dat overspoeld is door migranten. Nu hoeft dit niet te betekenen dat je altijd met een nepprofiel te maken hebt. Het is echter wel iets waar je op moet letten. Als de foto’s een Nederlandse persoon laten zien dan mag je er vanuit gaan dat deze de Nederlandse taal beheerst. Als de berichten nergens over gaan dan is het mogelijk dat je met iemand te maken hebt die zich voordoet als een Nederlander; wees op je hoede.

Te mooi om waar te zijn

Als een profiel te mooi lijkt om waar te zijn dan is het meestal ook zo. Scammers gebruiken vaak foto’s van aantrekkelijke personen zodat er veel bekijks is op het profiel. Nepprofielen worden op de meeste websites snel verwijderd maar het kan zijn dat er eens eentje tussendoor glipt. Gebruik de rapporteer knop om het nepprofiel aan te geven aan de redactie van de datingsite2. De nepprofielen die je tegenkomt op de datingsites hebben vaak alleen een enkele foto. Slechts één foto op het profiel klopt vaak niet. Of de persoon is te lui om nog een extra foto toe te voegen of het gaat om een nepprofiel dat maar één foto van de échte persoon heeft. Als je twijfelt, vraag om meer foto’s.

Weinig sociale contacten

Mocht het gesprek op de datingsite goed verlopen dan is de volgende stap het uitwisselen van je Facebook account informatie. Als je te maken hebt met een nepprofiel dan heeft deze meestal weinig vrienden. Het aantal vrienden is iets dat je altijd moet controleren zodra je vrienden met iemand geworden bent. Een Facebook account met heel weinig sociale contacten is iets om voor op te passen.

Universitaire titels

Een overeenkomst tussen veel datingprofielen die onderhouden worden door de oplichters is dat de persoon van het profiel vaak over een universitaire titel beschikt. In een onderzoek naar nepprofielen kwam naar voren dat maar liefst 37 procent dit beweerde. Mocht je te maken krijgen met iemand met een universitaire titel dan is het misschien tijd om iets beter op te letten zodat je niet genept wordt.

Bekende personen

Het spreekt voor zich maar bekende personen zoals Justin Bieber, Rihanna maar ook BN’ers zoals Tim Douwsma en Tess Milne hebben geen datingsite nodig. Als iemand een profielfoto van een bekende persoon gebruikt dan is het waarschijnlijk iemand anders.

Gebruikt iemand je foto?

Misschien ben je zelf wel slachtoffer van een nepprofiel en vraag je je af wat je hier tegen kunt doen. Tegenwoordig kun je aangifte doen als iemand je foto gebruikt voor een nepprofiel. Het is namelijk verboden om je foto te gebruiken zonder jouw toestemming3. Ook als er nog geen slachtoffers gemaakt zijn met het nepprofiel kun je al aangifte doen. Als dit je overkomt dan verzamel je zoveel mogelijk bewijsmateriaal zoals de URL van de datingsite en de gebruikersnamen van de nepprofielen. Met deze gegevens is de politie beter in staat om de dader op te sporen.

Tips om een nepprofiel te ontdekken op een datingsite

5 (100%) 5 stemmen

Wil je de tips op deze website in het echt uitproberen? Uit de statistieken blijkt dat 68% van onze bezoekers de traditionele datingsite Relatieplanet kiest. Jij ook?

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Profiel

Eén reactie

  1. sabrina

    24 maart 2017 at 13:51

    Mijn foto’s worden ook gebruikt om nep profielen te maken, ze doken al op in Nederland op verschillende sites.
    Mannen moeten betalen om met mij te chatten, maar dat ben ik natuurlijk niet….

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe werkt Tinder? Van swipen, matchen en chatten tot features en weetjes

Als single met een smartphone is het bijna ondenkbaar dat je Tinder nog nooit geprobeerd h…