‘Relatie die verslechtert veroorzaakt meer hartzeer bij mannen dan vrouwen’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Dacht je dat vrouwen het moeilijker hadden in een relatie die bergafwaarts gaat? Denk er dan nog maar eens goed over na, want volgens een nieuw onderzoek blijkt dat niet het geval te zijn. Mannen, niet vrouwen, hebben de neiging om meer emotionele pijn te ervaren wanneer hun relatie verslechtert of wordt verbroken. In tegenstelling tot de traditionele verschillen tussen de seksen blijken mannen bovendien eerder online hulp zoeken bij hun relatieproblemen. En als ze dat doen uiten ze meer hun emoties.

Het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Journal of Social and Personal Relationships, is gebaseerd op een analyse van meer dan 184.600 relatiehulpzoekers op een anoniem Reddit-forum. Een internationaal team van psychologen onder leiding van onderzoekers van de Lancaster University voerde de allereerste ‘big data’-analyse van relatieproblemen uit. Wat begon als een poging om de meest voorkomende relatieproblemen in kaart te brengen, eindigde in een onderzoek met een aantal opmerkelijke bevindingen.

“Het meeste van wat we weten over relatieproblemen is afkomstig uit studies van mensen in relatietherapie, waaronder een vrij specifieke groep mensen – mensen die de tijd, het geld en het motief hebben om aan hun relatieproblemen te werken”, zegt hoofdauteur Charlotte Entwistle in een verklaring. Met het onderzoek wilden de psychologen ontdekken welke relatieproblemen spelen onder het grote publiek, niet alleen onder de mensen die voor relatietherapie kiezen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Met behulp van taalverwerkingsmethoden analyseerde het team de demografische en psychologische kenmerken van de hulpzoekenden. Ze waren daarmee in staat om erachter te komen wat de meest voorkomende thema’s zijn die in de berichten naar voren komen. En op basis van die thema’s konden ze een “kaart” maken van de meest voorkomende relatieproblemen.

De grootste relatieproblemen

Op basis van de analyse concluderen de onderzoekers dat communicatieproblemen het meest genoemde probleem was, waarbij bijna 1 op de 5 mensen opmerkte dat het moeilijk was om problemen te bespreken. Ongeveer 1 op de 8 noemde vertrouwensproblemen in hun relaties. Het meest voorkomende thema gaat bovendien over de emotionele pijn die door de problemen werd veroorzaakt, en niet over de problemen zelf. Het meest voorkomende thema was ‘hartzeer’ en bestond uit woorden als spijt, break-up, huilen en diepbedroefd. En, in tegenstelling tot wat ze hadden voorspeld, waren het de mannen die meer met deze gevoelens leken te worstelen.

Het grootschalige onderzoek gaf de psychologen namelijk de kans om ook de man-vrouwverschillen te analyseren. Investeren mannen bijvoorbeeld echt minder emoties in relaties dan vrouwen, of worden mannen gewoon gestigmatiseerd als ze hun gevoelens delen en doen ze het daarom niet? In tegenstelling wat iedereen dacht toont het onderzoek aan dat mannen veel vaker over liefdesverdriet praten dan vrouwen. Deze bevindingen suggereren dat het stereotype van mannen die emotioneel gezien minder geïnvesteerd zijn in relaties dan vrouwen waarschijnlijk niet waar is.

Entwistle zegt: “Met name het feit dat het thema hartzeer vaker door mannen werd besproken, benadrukt dat mannen minstens even emotioneel worden beïnvloed door relatieproblemen als vrouwen.” Verder blijken mannen ook meer geneigd om online hulp te zoeken bij het verwerken van een relatiebreuk. Vrouwen daarentegen hebben meer kans om persoonlijke hulp te vinden, zoals een therapeut.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie