Home Dating Onderzoek: alleen psychopaten willen mensen met psychopathische eigenschappen daten

Onderzoek: alleen psychopaten willen mensen met psychopathische eigenschappen daten

1 minuten leestijd
0
psychology

Wie wil in hemelsnaam daten met een psychopaat? Onderzoekers wilden antwoord op deze vraag en onderzochten of mensen zich aangetrokken voelen tot psychopathische eigenschappen. Het blijkt dat de meeste mensen psychopathische persoonlijkheidskenmerken niet aantrekkelijk vinden, tenzij ze zelf een psychopaat zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Emory Universiteit in Atlanta.

Het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Journal of Personality, geeft een zeldzaam inzicht in de datingvoorkeuren van mensen met psychopathische eigenschappen.

Aantrekkelijk of niet?

Gebrek aan angst, afwezigheid van diepe emoties en leugenachtig gedrag; het zijn de kenmerken van de typische bad boy of player maar ook van de psychopaat. Ondanks de hoge mate van zelfvertrouwen en bovengemiddelde intelligentie blijkt dat veel mensen er niets van willen weten tijdens de zoektocht naar een partner.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Ideale partner is niet psychopathisch

Psychologen van de universiteit ondervroegen 696 mensen over hun eigen persoonlijkheid en die van een ideale partner. Hen werd gevraagd een beeld te vormen van de ideale persoon voor een date, korte-termijnrelatie of een lange-termijnrelatie. Daarbij kregen de deelnemers de keuze uit 70 verschillende persoonlijkheidskenmerken.

Uit analyse van de resultaten blijkt dat sterke psychopathische persoonlijkheden niet gewenst zijn als optie om te daten of voor korte-termijnrelaties en langdurige relaties. Als er wel iemand met psychopathische kenmerken gekozen werd als ideale partner dan ging het bovendien vaak om een korte-termijnrelatie.

Mannen hebben liever een psychopaat

Mannen lijken volgens het onderzoek eerder voor psychopathische persoonlijkheidskenmerken te vallen dan vrouwen. Vrouwen lijken zich totaal niet aangetrokken te voelen tot deze persoonlijkheidskenmerken. “Toen de vrouwelijke deelnemers hun ideale partner mochten samenstellen voor een date, kortetermijn- en langetermijnrelatie, waren hun romantische voorkeuren voor psychopathische eigenschappen gemiddeld laag,” schrijven de auteurs van het onderzoek.

De onderzoekers merken op dat hun bevindingen niet direct zijn te vertalen naar de echte wereld. Volgens de onderzoekers kunnen de deelnemers de eigenschappen op papier niet aantrekkelijk vinden, maar in werkelijkheid heel anders handelen. De beruchte charme van de psychopaat is immers niet met een pen te beschrijven. Als je je afvraagt waarom je toch steeds in de armen van een psycho valt dan hoeft het dus niet te betekenen dat je zelf een psychopaat bent.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Zien, ruiken, horen: wat is het belangrijkst op een eerste date?

Wanneer je een potentiële partner voor het eerst ontmoet, word je overweldigd door alle in…