Meer dan één (seksuele) relatie onderhouden? In een wereld waarin monogamie de standaard is wordt het nog altijd gezien als een taboe. Het traditionele beeld van de man-vrouwrelatie met twee mensen is nog lang niet achterhaald. In Nederland is dit type relatie veruit het meest populair. Maar ondanks dat de exacte cijfers ontbreken, lijkt het alternatief in opkomst te zijn: non-monogamie, oftewel relaties die niet monogaam zijn.
Wat is non-monogamie precies?
Van monogamie is de betekenis bekend als het hebben van één partner tegelijk. Met deze partner deel je liefde, seks en affectie – of in ieder geval één van deze aspecten. Non-monogamie wijkt hiervan af en volgt daardoor niet de regels van monogamie. Je hebt bijvoorbeeld seks met meerdere partners of bent verliefd op twee mensen tegelijk. Wanneer je een affaire hebt met een ander is er ook sprake van non-monogamie. Maar het kan ook met toestemming van je partner.
Er zijn vele vormen van non-monogamie die elkaar kunnen overlappen. Non-monogamie laat zich moeilijk in een hokje stoppen. Zo kun je een open relatie hebben, swingen met vaste ruilpartners of onderdeel zijn van een polyamoreuze relatie – eentje waarin meerdere mensen een liefdes- en/of seksrelatie met elkaar hebben. En dit zijn nog maar een klein aantal voorbeelden.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Al deze relaties die niet monogaam zijn worden herhaaldelijk gestigmatiseerd en verkeerd begrepen. Wanneer een man vertelt een relatie te hebben met twee vrouwen tegelijk, dan wordt de beste man bekritiseerd en zijn motieven beledigd: “Hij is zo oversekst dat hij aan één vrouw niet genoeg heeft.” Terwijl hij misschien nauwelijks seksueel actief is met de vrouwen.
Hoewel dergelijke relaties – met wederzijdse toestemming van alle partners – steeds vaker voorkomen, wordt nog steeds gedacht dat het hen alleen om de seks gaat. En dan vooral om de frequentie van seks, in de zin dat er afgewisseld kan worden tussen de partners. Seksonderzoeker en sociaal psycholoog dr. Justin Lehmiller zegt in een recent artikel dat mensen deze relaties daarnaast als problematisch bestempelen. En dat de mensen die hun relatie openen voor derden dat doen omdat ze van nature ongelukkig zijn.
6 redenen waarom mensen kiezen voor non-monogamie
In werkelijkheid gaan non-monogame relaties niet alleen om seks. Of omdat deze mensen diepongelukkig zijn met hun leven. Mensen kiezen voor non-monogamie om uiteenlopende redenen. Onderzoek naar non-monogamie heeft nu de 6 belangrijkste redenen onthuld.
In een recente studie gepubliceerd in de Archives of Sexual Behaviour werden 540 mensen ondervraagden die op dat moment een niet-monogame relatie hadden met wederzijdse goedkeuring. Gemiddeld waren zij 34 jaar oud en de meesten kwamen uit Noord-Amerika. Het gemiddelde aantal huidige partners was 2, terwijl sommigen aangaven 11 partners te hebben. De belangrijkste vraag die aan de deelnemers werd gesteld, was deze:
“Vertel ons over je redenen om een non-monogame relatie met wederzijds goedvinden te hebben.”
Ze mochten zo weinig of zo veel mogelijk opschrijven als antwoord, waarbij de onderzoekers de antwoorden achteraf classificeerden in overeenkomende thema’s. Nadat alle antwoorden nagekeken en geanalyseerd waren, kwamen de onderzoekers tot 6 hoofdredenen die genoemd werden. Dit zijn de redenen die genoemd worden, in de woorden van de onderzoekers.
1. Autonomie
“Het was belangrijk voor de deelnemers om het gevoel te hebben dat ze controle hadden over hun eigen lichaam en de manier waarop ze met anderen omgingen en contact maakten. Het hebben van seksuele en relationele autonomie bleek de onafhankelijkheid te bevorderen.”
Voor deze deelnemers was het “normaal” om niet monogaam te zijn. De uiteindelijke reden hierachter is dat het voor hen natuurlijk aanvoelde, omdat ze hierdoor zichzelf konden zijn.
2. Overtuigingen
“Deze overtuigingen weerspiegelden een spanning tussen de beperkingen van monogamie en de mogelijkheden die non-monogamie biedt, evenals ideeën over hoe persoonlijke en interpersoonlijke behoeften vervuld moeten worden.”
Zij hadden de neiging om monogamie te zien als beperkend en mogelijk schadelijk voor iemands welzijn, terwijl open relaties de mogelijkheid bieden om te groeien en zichzelf te verkennen. Een ander veelvoorkomende overtuiging is dat het moeilijk is om één partner te hebben die aan alle behoeften voldoet, zowel seksueel als emotioneel.
3. Relatievoordelen
“De deelnemers vertelden ook dat non-monogame relaties hen de mogelijkheid gaven om vriendschappen te ontwikkelen en te onderhouden, een gemeenschap op te bouwen en hun eigen gezin te stichten. Non-monogamie was ook een manier om aan de behoeften van een partner te voldoen, connectie te ontwikkelen en een huidige relatie te voeden.”
Het hebben van meerdere relaties betekent meer en betere connecties, waarbij de non-monogame relatie een soort van ondersteunende gemeenschap vormt. Het geeft ze de mogelijkheid om meer connecties met anderen op te bouwen – connecties die goed zijn voor iemands psychisch welzijn en die al hun relaties versterken.
4. Seksualiteit
“Non-monogame relaties werden gezien als een relatievorm die deelnemers de mogelijkheid bood om hun seksuele identiteiten en uitdrukkingen te verkennen, variatie, nieuwigheid en opwinding te ervaren en seksuele verschillen in hun partnerschap(pen) te beheren.”
Of anders gezegd: de deelnemers wilden hun seksualiteit ontdekken. Dan zou je kunnen denken aan seksuele verlangens naar hetzelfde geslacht, meer seksueel plezier met anderen en de avontuur dat het biedt.
5. Groei en zelfontplooiing
“Velen merkten op dat het hebben van meerdere partners zowel persoonlijke als relationele groei bevorderde en mogelijkheden bood voor zelfontplooiing.”
Non-monogamie wordt gezien als een manier om een relatie te laten groeien en uit te breiden, waardoor een diepere intimiteit en verbinding mogelijk wordt, net als een groter gevoel van veiligheid. Ook is het voor hen een kans om zelf te groeien en meer variatie te beleven in het leven op een niet-seksuele manier.
6. Praktisch
“Non-monogamie werd bestempeld als praktischer dan monogamie en dat het past bij de huidige levensstijl en levensfase van de deelnemers. Ze beschreven de manieren waarop non-monogamie hen in staat stelde om te voldoen aan de eisen van hun werk en gezinsleven, om langeafstandsrelaties te onderhouden en relaties te hebben die geschikt waren voor hun levensfase.”
Waar monogamie voor velen de makkelijkste oplossing is, geldt dit niet voor iedereen. Voor anderen, zoals sommige ondervraagden, is juist non-monogame de beste manier om hun leven te ondersteunen en doelen te bereiken.
“Het is belangrijk op te merken dat deze onderzoeksresultaten niet noodzakelijk representatief zijn voor de totale populatie van mensen die zich begeven in non-monogame relaties”, zegt Lehmiller over het onderzoek. “Het is mogelijk dat er andere redenen zijn waarom veel mensen zich tot deze relaties aangetrokken voelen.”
“Ook, hoewel seks als een van de zes belangrijkste motieven naar voren kwam, is door dit onderzoek duidelijk dat non-monogamie over veel meer gaat dan alleen seks – het gaat ook over een bredere psychologische vervulling en je ware zelf zijn.”
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.