Home Dating ‘Gevoel van tijd verandert in bijzijn van iemand die aantrekkelijk is’

‘Gevoel van tijd verandert in bijzijn van iemand die aantrekkelijk is’

2 minuten leestijd
0
tijd klok

Ons gevoel van tijd verandert continu. Soms voelt het alsof de tijd stilstaat, andere momenten vliegt de tijd voorbij. Als je in een bloedstollende achtbaan zit, lijkt de tijd langzamer te verstrijken. Maar ben je aan het gamen en helemaal verloren in het spel, dan gaat de tijd juist snel voorbij omdat je geen oog hebt voor de klok.

Dagen lijken soms jaren te duren, terwijl jaren soms voorbijgaan als dagen. Onze perceptie van tijd verandert steeds, zo ook tijdens het daten. Want misschien is het je al eens opgevallen: soms gaan dates heel snel voorbij en soms duren ze veel te lang, hoewel ze beiden in werkelijkheid even lang duren. De factor die ervoor kan zorgen dat je gevoel van tijd verandert tijdens een date? De aantrekkelijkheid van de ander, zo blijkt uit recent onderzoek.

Korte speeddates, variabele tijd

Een groep onderzoekers organiseerde een speeddate-evenement voor 37 singles in een bar nabij de University of Minho in Portugal. De deelnemers gingen vervolgens op een reeks korte speeddates met kandidaten van het andere geslacht. Deze lengte van deze dates was variabel – elke date had een andere tijd. De deelnemers mochten vervolgens beoordelen hoe aantrekkelijk ze de persoon vonden en een schatting geven voor de duur van elke date.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Omdat de deelnemers geen apparaten mochten gebruiken die de tijd kunnen aflezen, kregen de onderzoekers een eerlijk beeld van de perceptie van tijd tijdens de dates. Het bleek dat wanneer de vrouwen op date waren en ze de kandidaat aantrekkelijk vonden, hun perceptie van tijd veranderde. Bij de aantrekkelijke kandidaten schatten ze in dat de dates langer duurden. Voor hen duurde de date langer dan in werkelijkheid het geval was.

Toen mannen op date waren met een kandidaat die ze aantrekkelijk vonden, veranderde ook hun perceptie van tijd. Maar bij hen ging de tijd niet langzamer. Voor mannen ging de tijd juist sneller – ze schatten hun dates korter in. Het omgekeerde was ook van toepassing wanneer mannen en vrouwen de kandidaat niet aantrekkelijk vonden. Voor vrouwen ging de tijd dan sneller voorbij, terwijl de date volgens het gevoel van de mannen juist langer duurde.

Hoe dit te verklaren is?

De onderzoekers denken dat dit komt doordat vrouwen meer nadenken wanneer ze een date hebben met een aantrekkelijke kandidaat. Ze verwerken meer informatie en besteden meer aandacht aan het beoordelen van de gesprekspartner op andere manieren dan het sexappeal. Voor hen gebeurt er dus veel in korte tijd, waardoor het lijkt alsof de tijd vertraagt.

Daarentegen beweren de onderzoekers dat mannen wat minder nadenken als ze op date zijn met een aantrekkelijke kandidaat. Mannen weten dat ze de ander aantrekkelijk vinden, dus ze denken minder na en zijn meer gefocust op plezier maken, wat kan bijdragen aan het gevoel dat de tijd voorbij vliegt.

Volgens sociaal psycholoog dr. Justin Lehmiller die het onderzoek bestudeerde, suggereert dit onderzoek dat de tijd voor mannen en vrouwen anders lijkt te verstrijken als ze op date zijn met iemand die aantrekkelijk is. “Het onderzoek heeft daarnaast ook een aantal beperkingen”, zegt Lehmiller. “Niet de minste daarvan is dat het om een kleine steekproef van jongvolwassenen gaat. Daarom is meer onderzoek nodig voordat harde conclusies worden getrokken.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: de beste manier om flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…