‘Koppels die coronacrisis schuld geven voor relatiestress zijn gelukkiger’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Treinen die nooit op tijd rijden, deadlines op het werk en kinderen die niet willen luisteren, alledaagse bronnen van stress hebben invloed op de kwaliteit van je relaties. Ergernissen die zich dagelijks voordoen en routinematig het bloed onder je nagels vandaan halen: we weten allemaal op wie het wordt afgereageerd. De innerlijke spanningen verbruiken zoveel energie dat je meer geneigd bent om uit te vallen tegen je partner, zelfs als diegene duidelijk niet de veroorzaker is van het probleem.

Het idee is dat relaties worden ondermijnd door de alledaagse frustraties, een fenomeen dat ‘stress spillover’ wordt genoemd. Volgens de ‘stress spillover’-theorie verminderen deze stressoren – die van buiten de relatie komen – de kwaliteit van de relatie. Maar de coronacrisis is wat groter dan een alledaagse frustratie, hoewel het wel degelijk voor de nodige frustraties heeft geleid. Nu blijkt dat mensen die de coronacrisis meer de schuld geven van de relatiestress dan hun partner gelukkiger zijn in hun relatie, zo blijkt uit nieuw onderzoek in Social Psychological and Personality Science.

De schuld geven aan corona

De coronapandemie creëerde een uniek klimaat voor onderzoekers om de verbanden te zoeken tussen stressvolle omstandigheden en het welzijn van koppels. En die kans hebben verschillende groepen wetenschappers met beide handen aangepakt. Ook een team onderzoekers van de University of Texas, die 191 deelnemers volgden tijdens de eerste weken van de pandemie en zeven maanden later opnieuw. Ze onderzochten of de schuld geven aan de coronacrisis de relatiestress die zij ervaren zou kunnen verminderen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het ligt niet aan jou, het ligt aan… corona.

“Zoals verwacht, gaven mensen over het algemeen meer de schuld aan de coronacrisis voor hun huidige problemen dan aan hun partner”, zegt Lisa Neff, een van de coauteurs van de studie. “Mensen die de coronacrisis meer de schuld gaven, waren beter bestand tegen de schadelijke effecten van stress.”

Het ligt aan corona

Als je relatie het nodige te verduren heeft gehad tijdens de coronacrisis, en misschien wel in een dip is beland, dan lijkt dit het antwoord te zijn om de problemen te verminderen: geef corona de schuld. Maar hoewel het de schadelijke effecten van stress op je relatie kan verminderen, worden ze niet geëlimineerd.

“Als koppels zich ervan bewust zijn dat stress hun relatie kan beïnvloeden, is het gemakkelijker voor hen om de schuld voor hun problemen van elkaar af te schuiven en over te plaatsen naar de stressor”, zegt Neff. “Dit kan partners helpen elkaar effectiever te ondersteunen en uiteindelijk succesvoller te zijn in het doorstaan ​​van die moeilijke tijden.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie