Home Dating Onderzoek: waarom je niet te veel moet onthullen op eerste date

Onderzoek: waarom je niet te veel moet onthullen op eerste date

2 minuten leestijd
0
stem man

Bedenken wat je gaat doen op een eerste date is gemakkelijker dan aanwezig zijn op diezelfde date. Bijna iedereen voelt zich nerveus tijdens zo’n eerste ontmoeting. Er zijn ook zo veel dingen om over na te denken. En als je zoals de meeste mensen bent, is het gesprek een van de grootste zorgen. Wat moet je zeggen? Welke onderwerpen bespreek je? En wat doe je als het gesprek stilvalt?

Voor elke date geldt dat een goed gesprek – hoe zenuwachtig je ook bent – bepaalt of er een tweede komt of niet. Met de druk die erop ligt, zijn veel singles bang dat ze een black-out krijgen en niet meer weten wat ze moeten zeggen. Anderen zijn juist bang dat ze te veel zullen vertellen, waardoor ze ongewenst het gesprek domineren.

Hoeveel onthullen op eerste date?

Het dategesprek geeft je weliswaar de kans om je persoonlijke kwaliteiten te delen, maar je wilt niet ook te veel onthullen. Waarom dat niet zo slim is, zoals velen al denken, wordt bevestigd door recent onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Hoe goed je een inschatting kunt maken van een ander, zoals een nieuwe klasgenoot, wordt meestal geassocieerd met betere relaties. Volgens eerdere onderzoeken leidt het tot meer interactie met en sympathie voor de ander. En als anderen jou ook beter kunnen inschatten, is de kans groter dat ze je leuk(er) vinden. Maar eerste dates zijn anders. Want dan is juist het tegenovergestelde van toepassing: hoe beter je date jou kan inschatten, hoe meer het de romantische interesse kan verminderen.

Minder is meer

Om dit te testen voerden Canadese onderzoekers van de McGill University een experiment uit met twee speeddating-sessies. In totaal deden er 569 deelnemers mee die 4.256 speeddates hadden. Wat de onderzoekers ontdekten, was in eerste instantie niet verrassend. De positieve indrukken die de deelnemers hadden van de gesprekspartners stonden in verband met de romantische interesse. Wat wel opvallend was? Dat er veel minder interesse was in de gesprekspartners die nauwkeurig ingeschat konden worden.

In de mensen die makkelijk ingeschat konden worden en die ook nog een persoonlijkheid hebben die als minder aantrekkelijk wordt beschouwd, was nog minder interesse – met name in mensen die laag scoren op extraversie. Kortom, zo suggereren de onderzoekers, als anderen een nauwkeurige inschatting kunnen maken van je persoonlijkheid, dan gaat dat vaak gepaard met minder romantische interesse.

Als het aankomt op hoeveel je over jezelf moet onthullen op een eerste, dan geldt: minder is meer. Het advies om niet te veel te onthullen op een date om de ander te laten verlangen naar meer? Dat lijkt dus niet volledig uit de lucht gegrepen.

De onderzoekers zeggen dat het juist de interesse zou kunnen stimuleren, wat zou kunnen leiden tot het ‘plezier van onzekerheid’. Want als je het moeilijk vindt om de ander in te schatten, denk je waarschijnlijk meer over die persoon na. En dat kan er weer voor zorgen dat de romantische interesse wordt gewekt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ongewenste berichten op Tinder: Stoort Dit Jou en Weet Je Het Zeker?

Ontvang je wel eens een ongewenst bericht op Tinder? Binnenkort zou dat minder vaak voor m…