‘Mensen die even gewild zijn blijven langer bij elkaar’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Als je bent opgegroeid met een dagelijkse portie Disney, dan zou je kunnen denken dat tegenpolen elkaar aantrekken. Tarzan en Jane, Belle en het Beest en Assepoester hebben ons het idee gegeven dat mensen altijd verliefd worden op mensen met tegenovergestelde eigenschappen. Het is bovendien niet alleen Disney die deze gedachte heeft versterkt. De complete filmindustrie romantiseert het concept van verliefde tegenpolen.

Onderzoeken zeggen echter keer op keer dat dit niet echt waar is in het echte leven. Decennialang hebben psychologen en sociologen erop gewezen dat het idee van tegenpolen die elkaar aantrekken een mythe is. De partners die mensen voor zichzelf kiezen blijken in werkelijkheid heel vergelijkbaar te zijn.

De vergelijkbaarheid geldt in ieder geval voor een breed scala van eigenschappen, zoals leeftijd, opleidingsniveau, ras, religie en intelligentie. En dat blijkt een goede keuze te zijn, zo zegt nieuw onderzoek, want de relaties tussen mensen die ‘even gewild’ zijn duren meestal langer. Simpel gezegd, de onderzoekers geloven dat mensen die een veel aantrekkelijkere partner – gemiddeld gezien – niet lang bij hun partner zullen zijn.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Op reis naar Namibië

Onderzoeker Sean Prall, assistent-professor antropologie aan de University of Missouri Columbia, reisde helemaal naar het Namibië af om dit onderwerp te onderzoeken. Terwijl hij daar was, bestudeerde hij het gedrag en de datinggewoonten van Himba, een stam bestaande uit lokale nomaden die een nogal primitief bestaan leiden. Het gaf Prall de kans om te onderzoeken welke invloed de ‘partnerwaarde’ – hoe gewild je bent – heeft in een meer traditionele setting. De Himba vormen hun relaties namelijk op een manier waarin zowel de man als vrouw een eigen keuze kunnen maken op basis van wie er beschikbaar is.

Prall interviewde ook de lokale bevolking over hoe gewild anderen in de gemeenschap zijn. Met behulp van al deze gegevens berekenden Prall en collega’s een geschatte partnerwaarde voor elk lid van de stam. Deze schatting geeft aan hoeveel anderen misschien een relatie met de persoon willen hebben. Het team analyseerde ook de relatiestatussen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Meer kans op slagen

In het onderzoek ontdekten de onderzoekers dat twee mensen die even gewild zijn door anderen, meer kans hebben om samen in een relatie te eindigen. Bovendien hebben deze relaties ook meer kans op slagen, waarbij deze relaties langer duren dan bij mensen die niet even gewild zijn. Het onderzoek onthulde ook dat mensen met een vergelijkbare ‘partnerwaarde’ vaker met elkaar daten en meer kans hebben op een succesvolle relatie.

In totaal heeft Prall vijf jaar onderzoek gedaan naar de gemeenschap. In die periode analyseerde zijn team gegevens met betrekking tot het huwelijk, ouderschap, kinderopvang, voedselonzekerheid en de partnerkeuze. Hoewel dit alles zeer specifiek is voor de bevolking van de Himba-stam is Prall ervan overtuigd dat de resultaten ook van toepassing zijn op grotere en andere populaties.

“Dit was een geweldige populatie om naar deze vragen te kijken, omdat iedereen elkaar kent en de meeste daten en trouwen binnen de populatie”, zegt Prall. “Je kunt ze vragen hoe graag ze een relatie met een bepaalde persoon zouden willen hebben, omdat ze die persoon echt kennen. Zo hebben mensen al duizenden en duizenden jaren hun partners gevonden, niet online, maar met mensen in de gemeenschap.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie