Raya

4 van 5

Mocht je het nog niet gehoord hebben, Raya is dé exclusieve datingapp voor de rijken, beroemdheden en mensen uit de creatieve sector. Deze app is zo geheimzinnig dat je er niet zomaar binnenkomt, je moet slagen voor een intensief screeningproces. Maar eenmaal binnen kom je terecht in een wereld van waanzinnige schoonheid, roem en mogelijk zelfs ware liefde. In de wereld van online daten, is Raya absoluut de crème de la crème, een unieke mix van datingapp en ledenclub.

PluspuntenExclusief datingplatformVoor influencers en beroemdhedenHoge kwaliteit gebruikers
MinpuntenBeperkt beschikbaar voor selecte doelgroepNiet helemaal gratisInternationaal gericht

Lexa, Tinder, Badoo, Bumble… er is geen tekort aan dating apps. Een snelle blik in de app store van je smartphone laat zien dat er opties genoeg zijn om the one te ontmoeten. Wanneer we echter met te veel keuzes geconfronteerd worden, maken we uiteindelijk geen keuze. Raya doet het anders: minder keuzes dan bij Tinder, maar de keuzes die er zijn hebben meer waarde. Althans, dat is het idee achter de mysterieuze dating app. En het is niet alleen voor daten, maar ook voor netwerken en vrienden maken.

Raya is niet de enige app die zichzelf ‘exclusief’ noemt, maar het is waarschijnlijk wel de enige met recht van spreken. De app is zelfs zo exclusief dat maar 8% van de aanmeldingen worden toegelaten tot het platform. De lat ligt hoog, heel hoog. Daarom wordt het ook wel de dating app voor rijke en beroemde mensen genoemd, want het ledenbestand bestaat vooral uit modellen, acteurs, muzikanten en influencers.

Van Ben Affleck en Sharon Stone tot Elijah Wood en natuurlijk Monica Geuze: allen lieten zich verleiden tot een bezoek aan het ‘exclusieve platform voor mensen in creatieve industrieën’, zoals Raya het zelf zo mooi verwoordt. Waarom het scoort onder de elite singles van deze wereld? Het is heel, heel, heel moeilijk om erop te komen. We vertellen je meer over deze Tinder voor de upper class.

Sta je al lange tijd op de wachtlijst? Heb je geen zin om nóg langer te wachten? Of ben je niet toegelaten? Probeer dan deze dating app met een snelle toelating en meer Nederlandse gebruikers:

Bekijk het beste alternatief

Voor wie is Raya?

Wat hebben Drew Barrymore, John Mayer en Channing Tatum in gemeen? Juist, het zijn de bekende gezichten die we allemaal kennen uit tijdschriften, films en videoclips. Maar wat zij in gemeen hebben, is dat ze stuk voor stuk zijn gespot op Raya: een online gemeenschap voor daten, netwerken en vrienden maken. Maar niet iedereen wordt zomaar toegelaten tot deze groep. Insiders zeggen dat het comité – waarover later meer – op zoek is naar dat moeilijk te beschrijven ‘extra element’ dat iemand bijzonder maakt.

Er is een uitvoerig aanmeldingsproces, want Raya’s primaire doel is dat ‘gelijkgestemde mensen een gemakkelijk, toegankelijk en comfortabel platform hebben om verbinding mee te maken.’ Het is een interessante omschrijving voor een app die vooral bedoeld is voor acteurs, supermodellen, fashion designers, artiesten en professionele atleten. Maar Raya zelf vindt dat wat kort door de bocht, want ook NASA-medewerkers, dichters, wetenschappelijke onderzoekers en schrijvers zouden tot het selecte clubje behoren.

“We are an online membership-based community for dating, networking, and making new friends.” – Raya

Welke omschrijving ook wordt gebruikt voor de doelgroep van Raya, het komt erop neer dat het bijzonder lastig is om lid te worden. Rijkdom is niet vereist, een academische opleiding is niet benodigd en er is geen minimumaantal volgers. Maar wat dan wel? Dat is niet helemaal duidelijk. Aan de andere kant zijn er ook gewone burgers gespot op Raya, dus er is nog hoop voor ons allemaal. Wie worden toegelaten, legt Raya zelf uit aan de hand van een voorbeeld.

raya app

Een intiem diner met 10 mensen aan tafel

Stel je voor: je organiseert een intiem etentje met 10 mensen aan tafel en het plan is om een gedenkwaardige avond te creëren vol interessante, levendige en respectvolle gesprekken. Wie zou je uitnodigen? En zouden de andere aanwezigen begrijpen waarom alle anderen uitgenodigd zijn om deel te nemen aan deze speciale gelegenheid? De zorgvuldig gekozen selectie van interessante en gepassioneerde deelnemers aan het etentje creëert een unieke omgeving om elkaar te ontmoeten.

De plek waar dit diner plaatsvindt? Dat is Raya. Het fictieve diner is het voorbeeld dat de app geeft over de mensen die worden toegelaten tot de app. Een algoritme en een anonieme commissie van 500 mensen bepalen wie wordt toegelaten. Om de commissie te overtuigen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit is waar zij op letten bij een aanmelding:

Jouw werk

Het werk dat je doet en hoe je je tijd besteedt, valt dit op als creatief? Waar ben je een expert in of bekend om? Wat denk je dat andere gasten van het fictieve diner zich zouden herinneren over hoe je je tijd doorbrengt? Alle aanmeldingen worden gecontroleerd op basis van het werk dat zij doen, welke invloed zij hebben en hoe creatief dit werk is.

Bekendheid

Wat Raya anders maakt, is het gevoel erbij te horen – een gemeenschappelijke band met andere leden van een gemeenschap. En dat kan in vele vormen: van nauwe relaties met andere leden, soortgelijk werk of gedeelde interesses. Daarom vragen alle aanmeldingen om een verwijzing van een bestaand lid, alsof iemand voor je instaat die zegt dat je een interessante bijdrage zou kunnen leveren aan het tafelgesprek.

Iets extra’s

Afgezien van het werk dat je doet en je bekendheid, dat dus ook simpelweg kan betekenen dat je enkele Raya-leden kent, zoeken de commissieleden naar iets extra’s. Wat maakt jou uniek? Interessante mensen uit alle lagen van de bevolking zijn toegelaten tot Raya, zonder banden met bestaande Raya-leden en zonder iemand die voor hen instond. Maar toch vond de commissie dat ze een speciale kwaliteit bezaten die het tafelgesprek naar een hoger niveau zou kunnen tillen.

Waar ze verder naar kijken? Naar hoe je de wereld ziet: of je dat nu visueel weergeeft op je Instagram-profiel, opschrijft in blogs op je website of op een andere manier. En terwijl Raya weleens wordt beschreven als de app voor superrijken, is het showen van rijkdom absoluut niet gewenst. Hoeveel geld iemand heeft, of hoe weinig, is niet waar het om gaat.

raya dating app

Onze beoordeling van Raya

Vanaf het moment dat ik de startpagina van Raya zag, wist ik dat dit geen doorsnee datingapp was. Met zijn allure, glamour en een vleugje mysterie sprak de app me direct aan. Het kostte wat moeite om door de digitale poorten te komen, ik stond een hele tijd op ‘waitlisted’ maar eenmaal binnen was het alsof ik in een wereld van glitter en goud was gestapt.

Wat me meteen opviel was de diverse gebruikersbasis. Mijn scherm vulde zich met aantrekkelijke gezichten uit alle hoeken van de wereld. En het beste deel? Deze gezichten waren niet alleen fysiek aantrekkelijk, maar ook intrigerend. Raya is gevarieerd, met een bonte mix van culturen en persoonlijkheden. Het zijn vooral influencers die ik zie in de app.

Maar wat indruk op me maakte, was de gebruiksvriendelijkheid van de app. Het instellen van mijn profiel tot aan het swipen was een fluitje van een cent. En dan het design. De balans tussen kleur en lay-out, de naadloze navigatie, alles leek wel in perfecte harmonie te zijn. Ik voelde me meteen thuis en hoefde niet door een wirwar van complexe instellingen te navigeren. Voor mij een groot pluspunt.

Het nadeel is dat niet iedereen toegang heeft tot de app. Ten eerste is het alleen beschikbaar voor Apple-apparaten en niet voor Android. Ten tweede is het alleen toegankelijk voor degenen die veel volgers hebben. Er is echter nog een maar: de schaarste aan Nederlandse gebruikers. Een datingapp zonder een solide aantal Nederlanders voelt als een stroopwafel zonder stroop. Aan de andere kant, het internationale karakter van Raya gaf het wel een unieke, spannende touch die ik kon waarderen.

Ik vermoed dat Raya fantastisch is als je een influencer bent die wil netwerken met andere inlfuencers, ongedacht waar deze wonen. Maar als dat niet op jou van toepassing is, is dit misschien niet de datingapp voor jou. Het aanbod matches is niet alleen beperkt, maar ze komen ook nog eens uit alle hoeken van de wereld – in de meeste gevallen ver bij mij vandaan. Dat is natuurlijk prima als je een wereldreizende influencer bent, maar minder handig als je op zoek bent naar een lokale date.

Wat me ook opviel was de strenge selectieprocedure. Het is echt niet eenvoudig om toegang te krijgen tot deze app. Denk aan een nachtclub waar je de juiste schoenen moet dragen om binnen te komen. Misschien een beetje te elitair voor de gemiddelde Nederlander, maar dat draagt wel bij aan het exclusieve gevoel. Samenvattend: Raya is voor mij een twijfelgeval. Voor sommigen kan het werken, voor de meesten niet.

Beoordeling vond plaats in september 2023 door Thomas Lammers.

Hoe werkt het?

Raya is net als elke andere dating app te downloaden in de app store. Downloaden en installeren is daardoor niet anders. Wat wel anders is, is het aanmeldproces. In tegenstelling tot de meeste apps die je zo snel mogelijk aan het swipen willen hebben, vraagt Raya elke gebruiker om een aanmeldformulier in te vullen. En daarna is het wachten, soms heel lang wachten.

De wachtlijst

Net zoals populaire cafés een rij voor de deur hebben staan met mensen die naar binnen
willen, heeft Raya ook een wachtrij. Alleen hebben we het dan over een virtuele waitlist. Alle aanmeldingen worden handmatig gecontroleerd door de commissieleden van de app. Het kan dus even duren voordat je profiel door hen wordt beoordeeld. Raya zegt dat profielen continu worden beoordeeld en dat de status van je aanvraag op elk moment kan veranderen van waitlist in accepted.

Dat gezegd hebbende, er is een forse wachtlijst met profielen die nog eerst gekeurd moeten worden. Gemiddeld staan er zo’n 100.000 mensen op de wachtlijst om toegang te krijgen tot Raya’s beperkte gemeenschap van 10.000 leden. De wachtlijst kan daardoor variëren van een paar dagen tot enkele maanden. In het beste geval ontkom je er dus niet aan om enkele dagen tot weken te wachten totdat je profiel aan de beurt is. En zelfs dan is het uitzitten van je tijd geen garantie tot toelating.

Niet toegelaten tot Raya? Geen zorgen: er zijn meer dan genoeg alternatieven. Bekijk deze dating app voor een snellere keuring van je profiel en meer Nederlandse gebruikers:

Bekijk het beste alternatief

Geaccepteerd

Na acceptatie, wat dus verre van gebruikelijk is voor de meeste aanmeldingen, krijg je de optie om het lidmaatschap te nemen. Wie maanden heeft gewacht en nu eindelijk nerveus naar het toelatingsscherm mag staren, mag ook meteen de portemonnee trekken. Alle leden krijgen de keuze voor een lidmaatschap van 1, 6 of 12 maanden. In elke vorm gaat het om een lidmaatschap dat automatisch wordt vernieuwd. Maar aangezien het om een relatief klein bedrag per maand gaat, zal dit voor de meeste mensen die worden toegelaten slechts kleingeld zijn.

instellingen raya

Interface en werkwijze

De interface van Raya werkt heel iets anders dan bij de normale apps. Swipen is bijvoorbeeld niet mogelijk zoals dat bij Tinder kan. Het toont de profielen als diavoorstellingen die op je scherm worden getoond met een zelfgekozen soundtrack. En in plaats van lokale gebruikers in je regio te laten zien, laat Raya ook gebruikers over de hele wereld zien. Voor de rest is het – met uitzondering van de hotspotkaart – wel vergelijkbaar met andere dating apps.

In de instellingen van de app kun je je voorkeuren doorgeven: op basis van locatie, sociale voorkeuren en werk. Daarnaast bestaat je profiel voor een deel uit ‘Social’ en voor een deel uit ‘Work’, die beiden gericht zijn op de bijbehorende doelen van sociale contacten en netwerken. Wanneer je door het Work-gedeelte scrolt kun je filteren op “Entertainment & Cultuur”, “Kunst & Design” en “Business & Tech”.

Wanneer het je om daten gaat, dan kun je in ‘Social’ filteren op leeftijd, locatie en geslacht. Vanzelfsprekend maken de instellingen het makkelijker om leden te vinden bij aansluiten bij je wensen. En door de biografie en uitgebreide diavoorstellingen van foto’s die worden getoond op hun favoriete muzieknummer, krijg je een beter begrip van iemand dan van een normale profielfoto zoals op andere apps.

Op Raya schrijf je een korte bio, vind je andere profielen leuk en wanneer jij en de ander elkaar leuk vinden… is het een match. Vanaf dat moment kun je met elkaar chatten. Alleen niet voor altijd: je hebt 10 dagen de tijd om een match te onderzoeken voordat het contact verloopt.

netwerken raya

Gratis of betaald

Waar de meeste dating apps zowel een gratis als een betaald lidmaatschap hebben, is Raya alleen beschikbaar met een betaald lidmaatschap. Het is zelfs niet mogelijk om eerst snel te bekijken of het wat voor je is. Alleen met een betaald lidmaatschap is het mogelijk om binnen te kijken. Gelukkig zijn de kosten zo laag dat niemand de kans om lid te worden, zal laten lopen.

Voor het luttele bedrag van $ 9,99 ben je al actief op de dating app met het goedkoopste lidmaatschap. De abonnementen van Raya zijn te verkrijgen per maand, 6 maanden of 12 maanden. Hoe langer het abonnement, hoe goedkoper de prijs per maand.

  • 1 maand voor $ 9,99
  • 6 maand voor $ 29,99 ($ 5,- p/m)
  • 12 maanden voor $ 49,99 ($ 4,17 p/m)

Houd er rekening mee dat het Raya-abonnement automatisch wordt verlengd. Wil je dit niet? Je kunt de automatische vernieuwing van het abonnement tot 24 uur voor het aflopen van de periode deactiveren in de app store. Het lidmaatschap zal na deze periode dan niet meer worden verlengd. Je kunt dan nog wel gebruikmaken van Raya tot de vervaldatum van het lidmaatschap waarvoor je al hebt betaald.

Als aanvulling op het lidmaatschap is het nog mogelijk om losse functies te gebruiken. En zoals je begrijpt, is ook dat niet gratis. Je kunt deze extra functies tegen betaling bijkopen:

  • 1 Direct Request $ 2,99
  • 3 Direct Requests $ 7,99
  • 5 Direct Requests $ 11,99
  • 12 Direct Requests $ 29,99
  • 20 Direct Requests $ 49,99
  • 30 Extra Likes $ 6,99
  • Skip the Wait $ 4,99

App of website

Raya is een app die je kunt installeren op je Apple apparaat. Daardoor is het wel beschikbaar op de iPhone en iPad, maar niet op Android-apparaten. Raya is daarnaast exclusief een dating app en zijn de functies niet beschikbaar via de website. Wel kun je op de website meer lezen over het principe, de veelgestelde vragen en de algemene voorwaarden.

App Store

Veiligheid en privacy

Dankzij de strenge eisen om lid te worden van Raya zijn er meer dan genoeg maatregelen genomen om kwaadwillenden te weren. Sterker nog: dankzij deze grondige controle van profielen komen problemen bijna niet voor op de app. Iedereen die lid wordt, krijg bijvoorbeeld eerst een Safety-scherm te zien waarin gevraagd wordt de eenvoudige regels van respect, vertrouwen en privacy te volgen.

“Dit is een intieme gemeenschap met een zero-tolerance beleid voor respectloos of gemeen gedrag. Wees aardig tegen elkaar. Zeg hallo zoals volwassenen dat doen.” – Raya

Alle leden die willen daten op Raya krijgen dit scherm te zien. Verdere interactie met de app wordt ermee geblokkeerd, totdat je bevestigt dat je de regels begrijpt en ermee instemt. Dit scherm komt er elke keer voor wanneer je de app opent. Wat de privacy betreft, is het ook niet mogelijk om een screenshot te maken. Als je het wel voor elkaar krijgt, omdat je wilt laten zien wat voor bekende match je aan de haak hebt geslagen, dan word je gestraft met een waarschuwing. Mogelijk word je zelfs verbannen van de app.

Raya zelf zegt daarover: “Er zijn tal van plaatsen op het internet waar een verwachting voor gedragsnormen en respect voor andere gebruikers niet vereist is – dat is hier niet het geval. Je bent niet alleen een gebruiker, je bent ook lid van een gemeenschap.” Met deze instelling krijgt Raya het voor elkaar dat weinig leden gerapporteerd worden door andere leden. Momenteel ontvangen zij slechts één melding per 11.000 matches.

Over Raya

Gezien het exclusieve karakter en de mogelijkheid om een beroemdheid te ontmoeten, heeft Raya al vele keren de internationale media bereikt. Er is veel nieuwsgierigheid naar hoe het eigenlijk is om toegelaten te worden tot de app voor de rich and famous. In Nederland werd deze nieuwsgierigheid vooral opgewekt na de onthulling van Monica Geuze dat zij haar partner had ontmoet via de app. In de 2020 Videoland-docu ‘Like Monica’ vertelt ze over de ontmoeting met haar Robbert.

Raya werd gelanceerd in maart 2015 en is doelbewust onder de radar gebleven. Geen interviews door media, geen uitgebreide verhalen over de oprichting, zelfs geen media-aandacht in lokale nieuwsbladen. Een van de eerste investeerders zegt over de makers dat het een ‘bescheiden, gefocuste groep is die er de voorkeur aan geeft geen deel uit te maken van het verhaal.’ En daarmee is het verhaal over de makers van de app net zo mysterieus als de app zelf.

raya

Beoordeel Raya

Alle beoordelingen van Raya

2,6
Rated 2,6 out of 5
2,6 van 5 sterren (op basis van 5 reviews)
Uitstekend0%
Heel goed40%
Gemiddeld0%
Slecht40%
Verschrikkelijk20%

Kan niet lid worden

Rated 1,0 out of 5
18 mei 2024

Ik heb nu voor de derde keer al geprobeerd om lid te worden maar nog steeds geen succes

Joyful_Marit
Gecontroleerd

Exclusieve community

Rated 4,0 out of 5
18 mei 2024

Staat bekend om zijn exclusieve community van creatieve en invloedrijke mensen. Het is een leuke app om interessante mensen te ontmoeten die actief zijn in de entertainment- en kunstindustrie, áls je wordt toegelaten dan

Influenco
Gecontroleerd

Hoge toelatingsdrempel

Rated 2,0 out of 5
15 april 2024

Een nadeel van Raya is dat de toelatingsdrempel vrij hoog is. Niet iedereen wordt toegelaten tot de app, waardoor het moeilijk kan zijn om lid te worden – zelfs als je aan alle criteria voldoet

Jeroen93
Gecontroleerd

Verschillend iedereen

Rated 4,0 out of 5
18 februari 2024

Veel variatie in mensen, erg divers

Klaaf
Gecontroleerd

Twijfelachtig

Rated 2,0 out of 5
8 februari 2024

Deze app lijkt gericht op welgestelde mensen, maar soms voelt het meer als een platform voor oppervlakkige connecties dan voor liefde. Ik zet ook mijn twijfels bij de profielen

Noa
Gecontroleerd