Home Dating Zien, ruiken, horen: wat is het belangrijkst op een eerste date?

Zien, ruiken, horen: wat is het belangrijkst op een eerste date?

1 minuten leestijd
0
audio seks

Wanneer je een potentiële partner voor het eerst ontmoet, word je overweldigd door alle informatie die je tegelijk moet verwerken. In slechts enkele seconden vorm je een beeld van iemand wat de ‘eerste indruk’ wordt genoemd. Maar dat beeld gaat verder dan alleen de fysieke aantrekkelijkheid.

Om te bepalen of iemand geschikt voor je is als partner of niet, kijk je naar meer dan alleen het uiterlijk vertoon – ook naar de stem en geur. En daar was nog niet genoeg onderzoek naar gedaan, zo vonden een aantal onderzoekers van de Leiden University.

Zien, horen en ruiken

Om de rol van andere zintuigen dan gezichtsvermogen – dat wat we zien – te onderzoeken, dachten de onderzoekers dat het wel interessant zou zijn om het te testen. En dat deden ze door de aantrekkelijkheid van drie zintuiglijke waarnemingen met elkaar te vergelijken in een speeddate-evenement: zien, horen en ruiken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad Evolution and Human Behavior, toont aan dat het ons vooral om het uiterlijk gaat. Hoe iemand eruit ziet blijkt de belangrijkste factor te zijn van de drie. De geur van een persoon en het geluid van zijn of haar stem zijn geen doorslaggevende factoren tijdens een eerste date.

In het onderzoek mochten 67 jongvolwassenen meedoen aan een speeddate-evenement waarin ze de aantrekkelijkheid van potentiële partners van het andere geslacht beoordeelden. Ze beoordeelden de foto’s, audio-opnames en geuren van deze deelnemers. En daarna mochten ze daadwerkelijk op date met hen in een face-to-face gesprek dat 4 minuten duurde.

‘Zien’ bepaalt de uitkomst

De onderzoekers ontdekten dat de aantrekkelijkheid van wat ze zien, horen en ruiken in kleine mate met elkaar in verband staat. De deelnemers die iemand als visueel aantrekkelijk beoordeelden, vonden iets vaker dan deze persoon dan ook een aantrekkelijke stem en geur heeft. En wat ze ook ontdekten was dat er een sterke relatie was tussen hoe aantrekkelijk iemand eruit ziet en de bereidheid om weer met die persoon te daten.

“Het lijkt erop dat mensen in eerste instantie erg gefocust zijn op visuele aantrekkelijkheid,” zegt auteur Tom S. Roth tegen PsyPost. “Mensen die eerder een foto van hun date als aantrekkelijk hadden beoordeeld, zouden ook zeer waarschijnlijk met hen op een tweede date willen gaan. We vonden echter niet zo’n sterk effect op de aantrekkelijkheid van de stem en geur.”

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…