Home Seks Wraakseks: wat is het en helpt het echt? Alles over deze ‘rebound’

Wraakseks: wat is het en helpt het echt? Alles over deze ‘rebound’

5 minuten leestijd
0
rebound seks

Is je relatie helemaal over en uit? Als we de Amerikaanse soapseries moeten geloven dan is er maar één manier om over je ex te komen. Dat is het bed induiken met de eerste de beste die je tegenkomt. Iedereen in zijn of haar omgeving kent wel iemand die een ex heeft proberen te vergeten door seks met een ander te hebben.

Natuurlijk is het zo dat elke persoon anders omgaat met een relatiebreuk. De één pakt er een doos met chocolade bij en huilt zich een ongeluk voor de tv, terwijl een ander als een doldwaze het wilde nachtleven induikt.

Een drankje of twee mogen dan niet ontbreken en het liefst ontmoet je zo snel mogelijk iemand met wie je het bed in kan duiken. Want, zo wordt wel eens gedacht, wraakseks helpt om over je ex heen te komen. Maar klopt dat wel?

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Wat is wraakseks?

Je bent onlangs bedrogen, je voelt je diep gekwetst, en je bent uit op wraak. Hoe pak je dat aan? Door zo snel mogelijk met een ander het bed in te duiken, natuurlijk, zo simpel kan het zijn. Althans, simpel, het is nogal wat om zomaar even met iemand het bed in te duiken.

Als je seks hebt met een ander met als belangrijkste doel om de draak te steken met je ex dan noemen we dat ‘wraakseks’. De wrok zit in dit geval dus diep en juist dat maakt het allemaal zo discutabel.

Je bent niet zozeer uit op seksueel genot, maar het is je vooral te doen om je ex te doen vergeten. Het stukje wraakgevoelens komt dan ook voort uit de drang om een soort voldoening te halen uit deze vergeldingsactie. Deze daad staat daarom bol van de emotie en dat is op zich volstrekt menselijk.

wraakNa een gevoelige breuk winnen de emoties het nou eenmaal van de rationaliteit. Nadat een relatie wordt beëindigd, denkt men dat de ander kan worden teruggepakt door seks als wraakmiddel te gebruiken. Woede, wraak, en seks blijken toch meer met elkaar gemeen te hebben dan dat we van tevoren hadden gedacht.

Maar let wel: wraakseks is niet hetzelfde als goedmaakseks, want dat laatste is natuurlijk helemaal goed aangezien jij en je partner weer nader tot elkaar komen. Bij goedmaakseks wordt een hevige ruzie weer bijgelegd, met in dit geval een innige vrijpartij tot gevolg.

Ook is wraakseks niet hetzelfde als wraakporno. In het laatste geval wordt iemand namelijk gechanteerd met seksueel getint beeldmateriaal. Om wraak te nemen op een ex-(bed)partner worden de beelden publiekelijk gemaakt of wordt er gedreigd om dat te doen.

man vrouw seks

Wanneer wordt het gedaan?

Het zal niet verbazen dat de drang naar wraakseks vooral bestaat bij mensen die zich benadeeld voelen in de relatie. Dat kan het geval zijn als iemand bedrogen of gedumpt is door de ex-partner. In beide gevallen is er onbegrip en wrok, wat zich weer uit in een haast ziekelijke drang naar een vergeldingsactie.

De mensen die de relatie uitmaken hebben in het algemeen veel minder behoefte aan wraakseks hadden dan degenen die gedumpt werden. Waar deze verlangens zo ineens vandaan komen? Nou, laten we voorop stellen: zo plots is het lang niet altijd. Het is namelijk niet ongewoon dat de gedachte tot wraakseks (tijdens een zoveelste ruzie) wel eens door het hoofd speelt.

Vooral bij vrouwen speelt deze gedachte en dat heeft er alles mee te maken dat het doorgaans voor vrouwen makkelijker is om een bedpartner te vinden dan voor mannen. Toch zijn er twee scenario’s bij wraakseks:

man vrouw kussen

Scenario 1: met een onbekende

In dit scenario gaan we eigenlijk door op het bovengenoemde voorbeeld. Omdat wraakseks een onmiddellijke behoefte moet vervullen (zowel emotioneel als seksueel) wordt er zo snel mogelijk met iemand het bed in gedoken. Uiteraard zijn er eisen aan de sekspartner, maar toch zal dit eisenpakket iets lager liggen dan normaal.

Soms gebeurt het al met ‘de eerste, de beste’. Laten we het erop houden dat het een wanhoopsdaad is die mensen tot uitersten drijft. Het komt dan ook geregeld voor dat seksdating websites zoals Novamora ‘misbruikt’ worden voor het wraakseks-doel.

Scenario 2: met een bekende

In dit geval ligt het nog een stuk gevoeliger. De behoefte om wraak te nemen op de ex is nog een stuk groter dan bij het eerste scenario. Want hoe pijnlijk kan het zijn als je ex partner erachter komt dat je het hebt gedaan met een bekende? Het moet de ex tot in zijn of haar ziel raken en een gevoel van woede, teleurstelling, en verraad oproepen. Precies zoals jij je ook hebt gevoeld.

gebroken hart helen

Helpt het tegen een gebroken hart?

In sommige gevallen kan wraakseks voor een tijdelijke boost zorgen. Toch zijn er meerdere kanten aan het verhaal die ook heel persoonsgebonden zijn. Zo bestaat er het scenario dat je zelf even in een dip zit en verward bent over alles wat er de laatste tijd is gebeurd. Je voelt je verdrietig, vertoont alle kenmerken van een gebroken hart en misschien zelfs wat gedesoriënteerd. De gedachten aan je ex halen je het bloed onder de nagels vandaan.

Ben je helemaal ziedend en uit op bittere wraak om je ex partner zoveel mogelijk te pijnigen? Dan is het misschien een beter idee om eerst bij jezelf te rade te gaan. Probeer je persoonlijke gemoedstoestand eerst maar eens onder controle te krijgen, voordat je dingen doet waar je later misschien spijt van krijgt.

Als het motief echter voortkomt uit verveling en de innerlijke vraag of je ‘nog wel goed in de markt’ ligt, dan kan het juist zo zijn dat reboundseks je een boost geeft. Zo af en toe een verzetje na een vervelende break-up kan voor sommigen goed werken. Seks werkt immers stressverlagend. De voorwaarde is dat de vrijpartij ervoor zorgt dat je je sexy of bemind voelt en je gelukkiger laat voelen.

vrouw boos wanhopig

Emotionele beslissingen zijn impulsieve beslissingen

Wat jouw motieven ook mogen zijn: er is altijd één cruciale voorwaarde: seks moet je een fijn gevoel geven. Iedereen voelt zich anders na de seks en dat moet in dit geval een prettig gevoel zijn. Als de gevoelens je niet bevallen dan is het beter om niet in herhaling te vallen. Het laat je alleen nog maar slechter voelen.

Wraakseks lost in dit geval de problemen met je ex namelijk niet op, maar geeft je waarschijnlijk alleen nog maar meer verwarde gevoelens. Dit geldt al helemaal als je je ex misschien terug wilt omdat je er nog niet klaar mee bent. Want laten we niet vergeten dat wraakseks een onmiddellijke behoefte is en daardoor een soort van momentopname is. Emotionele beslissingen zijn immers impulsieve beslissingen.

Ook andere manieren om stoom af te blazen

Na verloop van tijd zul je merken dat de behoefte naar wraakseks zal verminderen. De negatieve gevoelens zullen steeds meer plaatsmaken voor rust. Er zijn namelijk ook andere manieren om je stukgelopen relatie een plekje te geven. Wat dacht je van een nieuwe sport of een andere nieuwe hobby om als uitlaatklep te gebruiken? Ook op deze manieren kun je stoom afblazen.

Hoe dan ook, het is aan jou om voor jezelf uit te zoeken waar je je het best bij voelt. Maar wangedrag met wangedrag oplossen lijkt ons niet echt een goed idee.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is saaie seks? Dit is wat onderzoek zegt over ‘seksuele verveling’

Er zijn weinig activiteiten die zo opwindend zijn als seks. Dat is ook de reden waarom we …