Vriendschapssymbool? Dit zijn de wereldse symbolen van vriendschap

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Hoe belangrijk een goede vriendschap is, kunnen de meeste mensen wel begrijpen. Vrienden zijn er voor elkaar. Niet alleen op de leuke momenten, maar ook zeker wanneer het leven tegenzit. Goede vrienden zijn daarom van onschatbare waarde en eigenlijk voor veel mensen onmisbaar te noemen.

Er zijn verschillende manieren om te uiten hoe blij je bent met een bepaalde vriend(in) en hoe dankbaar je bent dat hij of zij in je leven is. Een van die manieren om de waarde van vriendschap te uiten, is met een vriendschapssymbool.

Het universele vriendschapssymbool (Infinity)

Eén van de meest bekende symbolen – misschien wel allerbekendste – is het infinity-teken. Dit wordt ook wel het oneindigheidsteken genoemd en ziet eruit als het getal acht. Het is een wiskundig symbool waar geen eind aan komt wanneer je de vorm volgt. Daarom staat het voor een oneindige vriendschap.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het heeft geen begin, geen eind en staat voor oneindige hoop, dromen en relaties. Dit symbool wordt vaak gebruikt om een vriendschap te symboliseren, zoals in tattoo’s en sieraden. Het is dan ook algemeen bekend als hét vriendschapssymbool.

Verschillende culturen, verschillende symbolen

Dat het infinity-teken algemeen bekend is, wil nog niet zeggen dat het overal gebruikt wordt als hét symbool voor vriendschap. Verschillende culturen houden er verschillende symbolen op na. Ben je nieuwsgierig naar de symbolen die wereldwijd gebruikt worden om vriendschap te symboliseren? Dan vertellen we je daar graag wat meer over.

Voortaan herken jij de symbolen voor vriendschap en de exacte betekenis erachter. Hierbij hoef je niet alleen aan geschreven symbolen te denken, maar ook aan bijvoorbeeld dingen die we dragen of objecten die in ons leven zijn.

Kleding en accessoires

Een van de meest bekende manieren om je vriendschap naar elkaar en de rest van de wereld te tonen, is door een vriendschapsarmband te dragen. Dit kan een klein, subtiel armbandje zijn met een eenvoudig symbool. Het kan ook een armband zijn die je samen met je vriend(in) uitkiest en die jullie heel mooi vinden, maar die geen specifiek symbool bevat. De armband zelf is dan al het symbool van jullie vriendschap.

Ook het dragen van trouwringen is een manier om een relatie met iemand te tonen aan de buitenwereld. En wat dacht je van een Celtic Claddagh-ring uit de 17e eeuw? Dit staat symbool voor vriendschap, maar ook voor liefde en loyaliteit.

infinity symbool

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Tattoo

Het is een manier die steeds populairder lijkt te worden en die de eeuwigheid van een vriendschap heel letterlijk vastlegt: een tattoo. Wanneer je besluit om met een goede vriend(in) een tattoo te laten zetten, gaat het niet om wat je precies laat tatoeëren. Het gaat er vooral om dat het voor jullie samen een betekenis heeft en echt iets betekent of symboliseert voor jullie vriendschap. Op deze manier vereeuwigen jullie de vriendschap echt.

Het infinity-symbool wordt vaak als tattoo gezet, waarbij de lijnen van het oneindigheidsteken soms worden vervangen door een (persoonlijke) tekst of datum.

Een eigen taal

Soms kan het juist heel fijn zijn om woorden in een bepaalde taal te gebruiken om je vriendschap te symboliseren. Je kunt woorden gebruiken die alleen jij en je BFF of bro begrijpen en eventueel zelf hebben bedacht of woorden die afkomstig zijn uit een andere taal. Dit maakt de vriendschap exclusief, want alleen jullie begrijpen echt waar het over gaat. Het is fijn om die klik, die bijzondere band te kunnen uitdrukken in woorden. Zelfs wanneer anderen die woorden niet of niet helemaal begrijpen.

Het gaat er immers om dat jij en je vriend(in) het begrijpen en dat jullie de band die jullie samen hebben kunnen vastleggen. Kies dan ook vooral een manier die bij jullie als personen past en waar jullie je goed bij voelen. Jullie hoeven je hierbij absoluut niet aan een ander te verantwoorden. Het is immers jullie vriendschap.

vriendschap pijlen

Gekruiste pijlen

Net als het infinity-symbool worden ook gekruiste pijlen vaak als tattoo gezet om een vriendschap te vereeuwigen. Afkomstig uit Indiaanse culturen om gedeelde doelen aan te duiden, symboliseren gekruiste pijlen een diepe toewijding aan vriendschap.

Bloemen

Niet alle symbolen van vriendschap zijn permanent. Bloemen zijn zo’n tijdelijke uitdrukking van vriendschap. Maar dan hebben we het niet zomaar over een bos rode rozen. In tegenstelling tot rode of witte rozen, die een romantische ondertoon hebben, draait het bij gele rozen volledig om vriendschap. Gele rozen delen de vrolijke kleur van zonlicht en drukken de ongecompliceerde warmte van liefde uit.

Nog veel meer mogelijkheden

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om je vriendschap met iemand vast te leggen. Er is dan ook geen goede of foute manier voor. Je hoeft er in principe niet eens een term voor te gebruiken. Echte vriendschap kan je namelijk niet goed uiten in woorden, maar voel je in je hart. Het is een band die je misschien niet goed kunt omschrijven en dat is prima. Dat laat alleen nog maar meer zien hoe bijzonder de band is die je met iemand hebt.

Het gaat om een samenkomst van twee verschillende mensen die elkaar motiveren, steunen, waarderen, respecteren, opvrolijken en goede adviezen geven. Het zijn twee mensen die continu samenwerken om hun (onafhankelijke) doelen te bereiken. En hoewel een goede vriendschap niet altijd perfect is, is hij wel heel waardevol en onbetaalbaar.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie