Home Relatie Wanneer heb je een relatie?

Wanneer heb je een relatie?

3 minuten leestijd
0
relatie

Na een periode van single zijn is het tijd voor wat nieuws; je gaat online daten. Je download een dating app, stelt je profiel in en begint met het keuren van de profielen. Na vele teleurstellende matches zit er opeens iemand tussen waar je geen genoeg van kunt krijgen. Voor je het weet heb je al verschillende dates achter de rug en wordt het plotseling wat ingewikkeld. Je vraagt je af waar dit naartoe gaat en of je dit moet bespreken of niet. Hoe lang moet je wachten tot je je relatie officieel naar buiten brengt? Is dit al na vijf dates, tien dates of moet je nog langer wachten? Wanneer is het een relatie?

Tijden veranderen en door de komst van dating apps is het niet makkelijker geworden. Alles is wat anders dan hoe het ooit was. Vroeger was het normaal dat je na een aantal dates een relatie had maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er is nu sprake van een aantal fasen die je doorloopt voor er echt gesproken wordt over een relatie. Dit maakt het moeilijker om te bepalen hoe je van daten naar een relatie gaat. Wanneer is het een relatie en wanneer is het nog “slechts” daten?

De fasen van daten naar een relatie

In de eerste fase van daten heb je volop plezier met elkaar en spreek je nog buitenshuis af om leuke dingen te doen. Je gaat uit eten, gaat samen naar de film en bezoekt voor het eerst het huis van de ander. Dit is de spannende fase waarin de meeste singles afspreken met klamme handen en nog steeds zenuwen hebben voor een afspraak. Er is dan nog geen sprake van een relatie. Op een gegeven moment raak je gewend aan elkaar, nemen de zenuwen af als je elkaar ontmoet en ben je bij elkaar op je gemak. Dit is het moment dat het onduidelijk wordt of het nog daten is of dat er al sprake van een relatie is.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Monogamie betekent een relatie?

In Nederland gaan we ervan uit dat je al vanaf de start van het daten monogaam bent en niet afspreekt met anderen. Deze exclusiviteit wordt sowieso verwacht tijdens een relatie maar ook tijdens het daten is dit een verwachting van velen. Als het niet anders afgesproken is dan kun je ervan uitgaan dat je geen seksuele contacten met andere personen kunt onderhouden, tenzij je bereid bent om de kans op een relatie gedag te zeggen. Dat je geen seks met anderen hebt betekent niet dat je al een relatie hebt. Het betekent dat je aan het daten bent en jezelf alleen beschikbaar stelt voor je date.

De eerste keer seks

Voor velen is het eerste seksmoment (dat goed verloopt) een reden om het officieel te maken. Voor een ander is de eerste keer seks een manier om erachter te komen of er voldoende seksuele spanning is en betekent het niet meteen dat er sprake is van een relatie. Voor deze persoon is er pas sprake van een relatie als de vrienden of familie voorgesteld worden. Als het nog niet uitgesproken is dan ben je nog steeds aan het daten. Dit zijn de momenten wanneer het daten kan overgaan naar een relatie:

  1. Het wordt bekendgemaakt op social media
  2. De eerste keer seks
  3. Het ontmoeten van familie/vrienden

Hoe weet je of het een relatie is?

Om erachter te komen waar je precies staat is er vaak geen andere keuze dan het de ander te vragen en het erover te hebben. In sommige gevallen gaat het vanzelf, wordt er niet over gesproken en is het een logische vervolgstap. Dit is echter niet de standaard. Vaker is er eerst een gesprek voor nodig om te bepalen of het al een relatie is. Misschien is het gesprek wel niet een nodig maar ontbreekt het aan bevestiging. Pas als je het vraagt weet je het zeker.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

8 manieren om jezelf terug te vinden na een relatiebreuk

Een relatiebreuk kan een vervelende gebeurtenis zijn. Misschien hoopte je dat alles nog go…