Waarom mensen vreemdgaan: onderzoek onthult 8 redenen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
9 minuten leestijd

We zijn het er allemaal over eens dat vreemdgaan de ultieme manier is om het vertrouwen van je partner te schaden. Het kan grote schade aanrichten aan een relatie en is daardoor een beruchte relatiekiller. Het is een belangrijke oorzaak van scheidingen, kan huiselijk geweld veroorzaken en de psychische gevolgen zijn vaak ook niet mals.

Vreemdgaan is een favoriet onderwerp van roddelbladen, de media heeft het er bijna dagelijks over en daardoor lijkt het alsof het stigma allang is verdwenen. Maar ondanks dat het veelvuldig wordt besproken, is het moeilijk te onderzoeken. Want als je mensen vraagt of ze zijn vreemdgegaan of momenteel een affaire hebben, dan hebben ze niet veel te winnen als ze eerlijk zijn over hun foute gedrag. Waarom zou je immers je overspel – in naam van de wetenschap – bekennen als het één van de grootste geheimen in je leven is?

Een groep wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten zag een uitdaging en besloot het mysterie rond vreemdgaan te ontrafelen. Ze wilden weten wat mensen doen, zeggen en voelen als ze een affaire hebben. Het onderzoek werpt een licht op de redenen die mensen hebben als ze vreemdgaan.

#1 Populair voor Affaires

second love"Willen we niet allemaal weer de spanning ervaren? De nieuwigheid voelen en aandacht krijgen? Discretie en anonimiteit zijn gegarandeerd op Second Love."

Waarom gaan mensen vreemd?

Voor het onderzoek werden 495 deelnemers (waarvan 88% zich identificeert als heteroseksueel) gerekruteerd via een een grote Amerikaanse universiteit en Reddit-subfora met relatiethema’s. Al deze deelnemers gaven toe overspel te hebben gepleegd en waren bereid om de vragen van de onderzoekers te beantwoorden. En ook de vraag die aan de basis van het mysterie ligt: ​​“Waarom ging je vreemd?” Een analyse van de antwoorden bracht 8 belangrijke redenen aan het licht:

  1. Woede
  2. Waardering
  3. Gebrek aan liefde
  4. Lage betrokkenheid
  5. Behoefte aan afwisseling
  6. Verwaarlozing
  7. Seksueel verlangen
  8. Situatie

Volgens het onderzoek zijn dit de voornaamste redenen voor vreemdgaan. Deze redenen gelden bovendien niet alleen motief voor vreemdgaan, maar ook zijn ze van invloed op de duur van de affaire, het seksuele genot, de emotionele investering in de affaire en het gevolg voor de huidige relatie.

Het gaat niet alleen om seks

Terwijl de gedachten bij de term ‘vreemdgaan’ meteen uitgaan naar het fysieke aspect, gaat vreemdgaan zelden om de seks zelf. Het onderzoek bevestigt dit, omdat het merendeel van de deelnemers een vorm van een emotionele band voelde met hun affairepartner. Die emotionele connectie kwam bovendien vaker voor bij degenen die met verwaarlozing of een gebrek aan liefde te maken hadden in hun primaire relatie. Dit ontdekten de onderzoekers nog meer:

  • 62,8% van de deelnemers gaf toe affectie te tonen aan hun affairepartner.
  • 61,2% gaf toe seksueel getinte gesprekken te voeren met de ander.
  • 37,6% procent had intieme gesprekken.
  • 11,1% zei “Ik hou van je” tegen de affairepartner.

Degenen die aangaven zich minder verbonden te voelen met hun relatiepartner vonden meer emotionele intimiteit in de affaire, waarschijnlijk als een manier om aan die behoefte te voldoen. En wanneer de affaire het gevolg was door een gebrek aan liefde, vonden de deelnemers dat de affaire intellectueel en emotioneel bevredigender dan de primaire relatie. Vrouwen zeiden bovendien vaker dan mannen dat hun affaire niet seksueel van aard was.

Tevredenheid over de seks

Vreemdgaan is geen garantie op een seksleven om trots op te zijn. Hoe tevreden de vreemdgangers zijn met de seks is vooral afhankelijk van de reden waarom zij vreemdgaan. De deelnemers gaven aan meer seksuele voldoening te voelen als ze vreemdgingen vanwege een seksueel verlangen, gebrek aan liefde of een behoefte aan afwisseling. Degenen die de situatie of omstandigheden als de voornaamste oorzaak van het overspel noemden, waren echter veel minder tevreden.

Terwijl je bij een affaire of vreemdgaan hoogstwaarschijnlijk meteen aan penis-in-vagina-seks denkt, is maar de helft (53,3%) van de deelnemers ‘all the way’ gegaan. Van alle seksuele handelingen was er bij de deelnemers het meest sprake van kussen (86,7%) en knuffelen (72,9%). De helft van de deelnemers was de gever of ontvanger van orale seks. Slecht 5,7% van de deelnemers gaf aan dat hun affaire niet fysiek was.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

De reden bepaalt de duur

Het lijkt erop dat het motief voor vreemdgaan ook een grote invloed heeft op de duur van de affaire. Bij sommige redenen wordt een kort avontuurtje vaker genoemd, terwijl het bij andere redenen juist om langere affaires gaat.

Degenen die overspel pleegden vanwege woede richting de partner, een gebrek aan liefde of de behoefte aan afwisseling hadden een langere affaires. Degenen die in de situatie een reden vonden om vreemd te gaan, zoals het geval bij mensen die vreemdgaan terwijl ze dronken zijn, gaven aan het eerder te beëindigen. En wat het onderzoek ook onthult: vrouwen hebben gemiddeld een langere affaire dan mannen.

Bekennen en ontkennen

Sommige mensen geven de affaire toe, anderen nemen het geheim mee in hun graf. Het onderzoek toont dit ook aan, met slechts een derde van de deelnemers die het vreemdgaan bekende tegen hun partner. Dat betekent dus dat een groot deel van de mensen die vreemdgaan het niet toegeeft, ontkent of geheim houdt. Vrouwen waren meer geneigd om het te bekennen dan mannen.

Degenen die eerlijk waren tegen hun partner hadden meer kans om vreemd te gaan vanwege woede of verwaarlozing en niet vanwege een seksueel verlangen of afwisseling. Het suggereert dat de bekentenis mogelijk een manier was om de partner ‘terug te pakken’ – niet een manier om het geweten te zuiveren. De deelnemers die bekenden hadden ook meer kans om een ​​relatie te beginnen met de affairepartner.

Een relatiekiller… of niet?

Hoewel we vaak denken en zeggen dat vreemdgaan het einde van de relatie betekent, is het niet zo simpel als het lijkt. Slechts 1 op de 5 relaties (20,4%) van de deelnemers werd beëindigd vanwege het vreemdgaan. Ongeveer een gelijk aantal koppels (21,8%) bleef bij elkaar ondanks dat hun partner erachter kwam. Een nog groter percentage (28,3%) ging door met de relatie alsof er niets was gebeurd, want bij hen kwam de partner er niet achter. De rest van de relaties sneuvelde om redenen die niets met het overspel van doen hadden.

Vreemdgaan leidt volgens het onderzoek zelden tot een relatie met de affairepartner. Slechts 1 op de 10 affaires (11,1%) werd uiteindelijk een volwaardige relatie, waarmee het vooroordeel over affaires wordt bevestigd. Een affaire lijkt misschien als de perfecte vervanging van je relatie, maar dat is het vaak niet.

Het lot van de relatie

Uiteindelijk hangt het lot van de relatie niet af van de handelingen zelf, maar wel van de motieven. Waarom je vreemdgaat is belangrijker voor de gevolgen voor de relatie dan het vreemdgaan zelf. Op basis van het onderzoek kunnen we stellen dat lang niet iedereen de relatie beëindigt als er sprake is van overspel. De redenen voor het vreemdgaan lijken doorslaggevend te zijn.

Wanneer het vreemdgaan voortkwam uit woede, een gebrek aan liefde, lage betrokkenheid of verwaarlozing was er een grotere kans dat de relatie werd beëindigd. Dit was echter niet het geval bij vreemdgaan waarbij vooral de situatie of omstandigheden een rol speelden. Waarom mensen vreemdgaan bepaalt het lot van de relatie, niet hoe ver ze gaan met de ander.

Flirten niet alleen voor...

... singles? De meningen zijn verdeeld. Of je het nu goedkeurt of niet: een tweede liefde, avontuur en passie zijn met één tik op de virtuele knop binnen handbereik. Dankzij het oer-Hollandse Second Love kan dat bovendien in je eigen taal en niet op een schimmige datingsite uit het buitenland. Nieuwsgierig hoe het eraan toegaat op zo’n vreemdgaan datingsite?

Deel dit artikel
Geef je reactie