Home Algemeen 5 vreemdste schoonheidstrends uit de geschiedenis van de vrouw

5 vreemdste schoonheidstrends uit de geschiedenis van de vrouw

3 minuten leestijd
0
schoonheid vrouw

Door de jaren heen hebben zowel mannen als vrouwen vreemde dingen gedaan die hen mooi maakten. Maar tegelijkertijd was dit ook uiterst ongezond en gevaarlijk. En als we heel eerlijk zijn, dan waren dat meestal vrouwen. Waar vrouwen zich vandaag de dag zorgen maken over welke mascara hun ogen niet irriteert, deden ze vroeger niet zo moeilijk.

Van de oud Egyptenaren die hun gezicht insmeerden met een combinatie van koper, lood en roet, tot de vrouwen in het Victoriaanse tijdperk die zichzelf op de lippen beten voor een aantrekkelijke roze gloed. Zij maakten zich niet druk om de exacte ingrediënten in hun lipstick.1

In hun zoektocht naar het perfecte uiterlijk hebben de vrouwen uit onze geschiedenis veel doorstaan. Dit zijn de vijf vreemdste schoonheidstrends uit de geschiedenis, waarvan sommige nog steeds gebeuren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

1. De doden-look

Mensen uit de 18e eeuw, en ook de eeuwen daarvoor, waren grote fans van een bleek gezicht. De manier waarop ze dat schoonheidsideaal bereikten ging echter verder dan een crème of poeder. Met een mengsel van wit lood en azijn verfden ze hun gezicht als make-up en als bleekmiddel. Het witte lood zou de huid niet alleen wit kleuren, maar ook egaliseren en de sproeten uitwissen.

Dit zware spul is echter niet gemaakt voor gezichten en uiteindelijk brak het de huid af als het vaak genoeg werd gedaan. En het veroorzaakte zowel littekens als ernstige ziektes.

lipschotel

2. Opgerekte lippen

In Afrika houden sommige culturen er ook een apart schoonheidsideaal op na. Bij sommige stammen is het een traditie dat vrouwen een lipschotel wordt ingebracht: een ronde schijf van klei of hout in een gat in de boven- of onderlip. Doordat telkens een grotere schijf wordt geplaatst, wordt het gat langzaamaan opgerekt en steeds groter.2

Met zorgvuldig oprekken kan de lipschotel een diameter krijgen van meer dan twintig centimeter. Voor een buitenstaander is zo’n lipschotel een vorm van lichaamsverminking, maar voor een Mursi, Suri, Chai of Tirma-vrouw is het een uitdrukking van vrouwelijke volwassenheid en een teken dat ze de vruchtbare leeftijd heeft bereikt.

voetbinden

3. Lotusvoetjes

Eeuwen geleden konden vrouwen in het oude China niet trouwen, tenzij ze ingebonden voeten hadden. Voetbinden was een gruwelijke praktijk, dat pas in 1911 werd verboden. Bij kleine meisjes werden de tenen gebroken en de voeten gebonden, zodat ze niet op een normale manier konden groeien. Daardoor kon de vrouw nauwelijks lopen.

De misvormde voeten werden ‘lotusvoetjes’ genoemd, een teken van gevoeligheid en welvaart. En dat allemaal omdat de Chinese mannen in die tijd kleine voeten heel sexy vonden, het schoonheidsideaal waaraan de vrouwen moesten voldoen.

lange nek vrouw

4. Nek als een giraffe

Als je dit al vreemd vindt, in het buurland Myanmar is er nog zo’n traditie waardoor een ander lichaamsdeel van de vrouw wordt verminkt. De vrouwen van de Karen-stam, ook wel de ‘long neck tribe’ genoemd, dragen koperen nekringen rond hun nek, met respect voor hun vooroudertradities en het schoonheidsideaal van de stam.

Volgens de traditie krijgen jonge meisjes, alleen die in een bepaalde maandelijkse periode worden geboren, nekringen die ze moeten dragen. Dit wekt de schijn van een extra lange nek, terwijl eigenlijk de schouders naar beneden worden gedrukt. De meisjes beginnen met 5 ringen om hun nek en krijgen er vervolgens elk jaar een of meerdere ringen bij. De vrouw met de meeste ringen wordt als het mooist beschouwd.

5. Ohaguro’s zwarte tanden

Ohaguro is de naam van een Japanse traditie waarbij vrouwen hun tanden zwart verven. De kenmerken van schoonheid worden door de samenleving bepaald, en in Japan waren dat ‘zwartgeblakerde tanden’ een teken daarvan. Tot het einde van de 19e eeuw was dit een populair schoonheidsideaal waaraan vrouwen wilden voldoen.3

De traditionele methode om zwarte tanden te krijgen was door de inname van een kleurstof.
Om de tanden zwart te houden, moest het proces één keer per dag of om de paar dagen worden herhaald. De resultaten lijken permanent te zijn geweest, omdat skeletten uit deze periode zijn gevonden waarvan de tanden nog steeds zwart zijn vanwege Ohaguro.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Sapioseksueel: wat het is, kenmerken en signalen dat je dit bent

Slimme mensen: het is geen verrassing dat mensen zich aangetrokken voelen tot intelligente…