Home Dating 5 tips voor het herkennen van een jaloerse date

5 tips voor het herkennen van een jaloerse date

2 minuten leestijd
0
vrouw man boos

De eerste keer dat je iemand ontmoet is leuk en spannend. Na een succesvolle eerste date volgen er meer. Je spreekt vaak af met je date en het begin van een relatie is in de maak. Het kan echter gebeuren dat je date te snel vooruit loopt en zich jaloers gaat gedragen. Daten hoort leuk te zijn waarbij plezier en gezelligheid voorop staat. Jaloers gedrag en opgeëist worden door je date niet. Als je iemand leert kennen dan maak je ook kennis met de minder leuke kanten. Jaloezie kan daar een onderdeel van zijn.

Hoe kun je het herkennen?

Een jaloers iemand zal er snel voor zorgen dat je veel tijd met hen doorbrengt en het liefst zo min mogelijk tijd met anderen. Ze zeggen al hun eigen plannen af om bij je te zijn en tijd met je door te brengen. Je krijgt minder ruimte om je eigen dingen te doen en met je eigen vrienden om te gaan. De persoon stelt vragen die meer weg hebben van een ondervraging dan uit interesse.

Als je tijd doorbrengt met anderen, dan zorgt de persoon ervoor dat je je schuldig voelt omdat je niet bij de persoon bent. Manipulatie en agressief gedrag kan het gevolg zijn van het jaloerse gedrag. Je voelt je al snel gevangen in de relatie en hebt het gevoel dat je de controle kwijtraakt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Het bovenstaande is niet altijd zoals het gaat, maar het heeft veel raakvlakken met hoe jaloers gedrag zich uit. Als dit je bekend voorkomt, dan is het tijd om er wat aan te doen. Stel grenzen voor de jaloerse date zodat je de controle terugkrijgt.

1. Stel grenzen

Laat duidelijk weten waar je grenzen liggen. Bepaal voor jezelf welk jaloers gedrag je niet wilt zien bij je date en vertel dit tegen de persoon. Vertel wat je niet leuk vindt en dat dit veranderd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld het bellen van de persoon zijn om te controleren waar je bent.

2. Nieuwe regels

Jij bepaalt je eigen leven. Dat hoeft een ander niet voor je te doen. Stel regels op zodat de ander weet wat je van de persoon verwacht. Vertel duidelijk en precies wat je van de ander verwacht. Dit kan bijvoorbeeld een aantal avonden per week apart van elkaar of maximaal één keer per dag bellen.

3. Tijd apart

Het is goed om tijd voor jezelf te houden in een relatie. Dit zorgt ervoor dat je je niet gevangen voelt in de relatie. Je hebt tijd voor je eigen vrienden en familie en ander ook. Het geeft ook de ruimte om tijd te besteden aan de eigen ambities en individuele interesses.

4. Eerlijkheid

Wees eerlijk en verberg niets voor de ander. Dit voorkomt onduidelijkheid over de relatie en zorgt zelfs voor meer vertrouwen. Iemand die jaloers is heeft vaak de bevestiging nodig dat het goed zit. Door altijd eerlijk te zijn, geef je de ander geen reden om achterdochtig te zijn.

5. Beëindigen van de relatie

Als het jaloerse gedrag niet verandert, maak dan zo snel mogelijk een eind aan de relatie. Jaloers gedrag heeft meestal een slechte invloed op de persoon. Als dat continu doorgaat, dan is het als een neerwaartse spiraal waar moeilijk uit te komen is.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe je de vonk laat overslaan tijdens je dates

Een klein beetje passie van beide kanten kan het verschil maken tussen een leuke en een le…