Home Relatie 5 tips voor hoe je om moet gaan met een verbroken relatie

5 tips voor hoe je om moet gaan met een verbroken relatie

3 minuten leestijd
0
kapot hart

Een verbroken relatie is voor niemand leuk. Geen enkele relatie is perfect. Hoe goed twee personen ook op elkaar afgestemd lijken te zijn; er is altijd iets dat niet perfect is. Zo werkt een relatie tussen twee personen nu eenmaal. Je bent teleurgesteld in hoe het gelopen is en mogelijk blijf je zelfs achter met een gebroken hart. Vooral als de relatiebreuk niet jouw idee was maar van je partner kan het moeilijk zijn om met de verbroken relatie om te gaan. Je wil nog veel tegen je partner zeggen maar het is te laat; je relatie is voorbij. Hoe moeilijk dit ook is, je hebt je partner niet nodig om te beginnen met het proces van verwerken.

1. Wees eerlijk naar jezelf toe

Een relatie wordt niet zonder reden verbroken. Kijk terug naar wat er precies voorgevallen is in de relatie en hoe de breuk tot stand is gekomen. Wat zijn de minpunten geweest van de relatie en wat waren de voordelen? Bekijk wat er miste in je relatie zodat je ervan kunt leren. Lag het aan jezelf, aan de ander of aan allebei? Door achteraf met een helikopterview de situatie te bekijken kun je inzichten krijgen die je niet had toen je nog in de relatie zat. Nu de relatie ten einde is heb je de rust om na te denken en in te zien waar het fout ging. Door de stress van een ongelukkige relatie is dit niet mogelijk. Deze inzichten geven je de mogelijkheid om te leren van het verleden en jezelf los te maken van de verbroken relatie. Het geeft je zelfs de reële inzichten die je nodig hebt om je ex-partner niet te idealiseren.

2. Geef jezelf de tijd

Een verbroken relatie kan een diepe indruk achterlaten dat voor sommigen als een trauma ervaren wordt. Geef jezelf de tijd om de verbroken relatie te verwerken. Het is een ervaring die je niet zomaar naast je neer legt waarna je de volgende dag weer klaar bent voor een nieuw begin. Zo werkt het niet. Een rebound relatie heet bijvoorbeeld niet voor niets een rebound relatie. Zodra iemand te snel van de ene naar de andere relatie overstapt is de kans op succes enorm laag. Dit komt doordat de vorige relatie dan nog niet verwerkt is. Blijf een tijdje single, ga ondertussen niet op Tinder swipen en geef je gedachten de rust om de relatie volledig te verwerken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

3. Verander je leven

Heb je nog spullen van je ex-partner in huis liggen? Alle spullen zoals kleding en foto’s houden je tegen om verder te gaan met je leven. Het enige waar deze spullen goed voor zijn is je te herinneren aan iets dat niet meer is. Om verder te kunnen is het nodig om al deze spullen uit je huis te halen zodat je niet continu herinnert wordt aan de verbroken relatie. Zodra je er niet meer aan herinnert wordt kun je jezelf losmaken van deze ongezonde herinneringen aan je vorige leven.

4. Druk je gevoelens uit

Een relatiebreuk zorgt ervoor dat je niet meer alles kunt zeggen tegen je ex-partner. Deze opgekropte gevoelens moeten eruit als je sneller verder wilt gaan met je leven. Probeer een manier te vinden die je de mogelijkheid biedt om al deze negatieve gedachten te ontladen. Schrijf een brief waarin je alles opschrijft wat je dwars zit over de relatie en hoe het gelopen is. Zodra je klaar bent verbrand je de brief zodat deze gevoelens voor altijd verdwenen zijn als as in de wind.

5. Vergeven om te vergeten

Een moeilijke stap die niet iedereen ziet zitten is het vergeven van je ex-partner.
Het is makkelijk om voor altijd kwaad te blijven en je ex-partner van alles de schuld te geven maar je schiet er niets mee op. Door je ex te vergeven doe je jezelf een plezier, niet je ex. Het gaat namelijk totaal niet om je ex maar om jezelf. Zodra je leert te vergeven ga je van een plek vol met pijn en verdriet naar een plek vol met liefde en geluk. Je kunt iemand pas echt loslaten als je deze vergeven hebt. Alleen dan is het mogelijk om het achter je te laten en opnieuw te beginnen.

Een verbroken relatie betekent een nieuwe start van een leven als alleenstaande. In eerste instantie voel je je misschien eenzaam maar dit is slechts tijdelijk. Herstellen van een verbroken relatie begint door het verleden achter je te laten. Wat gebeurt is, is gebeurt. Er is niets dat je verleden kan veranderen. Zolang je blijft denken aan wat er gebeurt is in het verleden kun je niet vooruit naar het heden.  Accepteer dat je relatie voorbij is, laat het verleden los en focus je op de toekomst.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 manieren om ‘ik mis je’ te zeggen zonder het te vertellen 

Als je graag bij iemand bent, dan mis je deze persoon wanneer hij of zij er niet is. Dit k…