Home Relatie Tips over hoe te beginnen over de verwachtingen van de relatie

Tips over hoe te beginnen over de verwachtingen van de relatie

3 minuten leestijd
0
goed gesprek

Als je nog maar kort met iemand aan het daten bent dan kan het moeilijk zijn om over de verwachtingen te praten. Het is een onderwerp dat je niet te vroeg wil brengen. Als je het te vroeg over de verwachtingen van een relatie hebt dan schrik je de ander waarschijnlijk af. Het is daarom verstandig om er even mee te wachten totdat je elkaar wat beter kent. Wanneer is het beste moment?

Neem de tijd om elkaar te leren kennen

In het begin van het daten heb je gesprekken die nog niet te diepgaand zijn. Je hebt het over leuke onderwerpen en nog niet over te persoonlijke dingen. Je leert elkaar nog maar net kennen en je wilt de ander ook niet afschrikken met moeilijke vragen. Het moet relaxed voelen en zonder druk. Er zijn nog geen verwachtingen van de relatie omdat beiden elkaar nog niet goed kennen. Je houdt je eigenlijk alleen maar bezig met de volgende afspraak en verder niet. Je kunt gerust de tijd nemen om een serieus gesprek te beginnen over de relatie.

Verwachtingen als een alleenstaande ouder

Het is echter anders als je een alleenstaande ouder bent. Het is dan belangrijk om vooraf te weten wat de bedoelingen van iemand zijn. Er zijn immers kinderen in het spel waardoor je voorzichtiger te werk moet gaan. Je wilt je kinderen natuurlijk niet kennis laten maken met iemand die niet op zoek is naar een relatie. Je verspilt dan je eigen tijd maar ook de waardevolle relatie die je hebt met je kinderen. Het is verstandig om alleen de personen kennis te laten maken met de kinderen die voor langere tijd in je leven blijven.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Wat zijn je verwachtingen?

Het is goed om duidelijk te maken wat je verwachtingen zijn. Vraag vervolgens hoe de ander erover denkt. Dit gaat over zaken als de soort relatie, seks, exclusiviteit, kinderen, trouwen en vrienden. Door vragen te stellen over dingen die jij belangrijk vindt kun je erachter komen of jullie op dezelfde lijn zitten.

Leer van je verleden

Iedereen heeft fouten gemaakt in het verleden. Kijk naar je vorige relaties en bekijk wat je niet meer wilt. Dit kunnen dingen zijn die je gemist hebt in een persoon zoals ambitie. Als je ambitie belangrijk vindt dan kun je bijvoorbeeld de ander vragen naar de carrière plannen. Door vragen te stellen kom je erachter of de persoon voldoet aan je wensen. Leer van je verleden om je verwachtingen van nu beter in beeld te krijgen.

Probeer het in een gesprek te mengen

Als je met elkaar aan het praten bent begin dan voorzichtig met het praten over de toekomst en verwachtingen. Maak niet een afspraak met de ander om erover te praten. Dit is meestal eenzijdig en nodigt de ander niet uit om er vrij over te praten. Door het in een gesprek te mengen komt het natuurlijk over alsof je er ter plekke aan denkt en niet dat je het al lang van tevoren uitgedacht hebt om het erover te hebben.

Meerdere gesprekken

Je kunt niet alles bespreken in een enkel gesprek. Daar zijn meerdere gesprekken voor nodig. Leg niet druk op de ander om erover na te denken. Een gesprek over verwachtingen hoort natuurlijk en vloeiend te verlopen. Alleen dan krijg je een eerlijk antwoord. Als iemand er nog niet over nagedacht heeft dan kun je er op een later moment op terugkomen.

Zet door als het niet bevalt

Maak er een einde aan als de verwachtingen van de ander je niet bevalt. Als je heel andere verwachtingen hebt dan de ander dan kom er vroeg of laat toch een einde aan. Als de persoon bijvoorbeeld absoluut geen kinderen wil en jij wil dan heeft het geen toekomst. Je kunt het dan beter vandaag beëindigen dan morgen. Hoe eerder, hoe beter. Het is niet verstandig om te wachten of te hopen of iemand verandert.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Passie: 11 tekenen van een gepassioneerde relatie 

Passie, hartstocht, liefde, onstuimigheid, begeerte. Je kunt er verschillende namen aan ge…