5 tips om stiltes te voorkomen tijdens de eerste date

Redactie
Door Redactie
4 minuten leestijd

Stiltes tijdens de eerste date zijn voor veel mensen reden om zenuwachtig te zijn. Situaties met akelige stiltes waarbij geen van beiden iets te zeggen heeft gaan bij bijna iedereen door het hoofd. In het echt komt het echter helemaal niet zo vaak voor dat er een akelige stilte valt tijdens een leuke eerste date. Als er toch een stilte voorkomt tijdens een date zijn er manieren om ermee om te gaan:

1. Wees voorbereid en doe je huiswerk

In het profiel van de persoon en de gesprekken die je hebt gehad kun je veel informatie halen voor gespreksonderwerpen. Je hoeft de persoon niet grondig te onderzoeken via Google voordat je afspreekt. Je hebt eigenlijk alles wat je nodig hebt tijdens de eerste date. Onderwerpen waar jullie beiden interesses in hebben zijn bijvoorbeeld een goede back-up voor als er een stilte aan zit te komen. Je laat hiermee ook zien dat je interesse hebt in de persoon en goed geluisterd hebt naar wat de ander te zeggen had.

2. Recente gebeurtenissen

Als je echt niet meer weet waar je het over moet hebben, zijn recente gebeurtenissen een handige uitweg. Op het nieuws komen dagelijks onderwerpen voorbij die je zou kunnen bespreken tijdens een date. Als je het nieuws niet kijkt dan is er vast wel iets waar je het over gehad hebt met je collega’s, vrienden of familie. Gebruik het onderwerp om het gesprek gaande te houden. Door te luisteren naar de ander kun je verder inhaken op wat de ander zegt zodat je weer nieuwe onderwerpen hebt om over te praten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

3. Veel vragen stellen

Stiltes kun je voorkomen door bepaalde vragen van tevoren te bedenken. Buiten dat je hiermee interesse toont in de ander voorkom je ook dat je steeds over jezelf aan het praten bent. Door vragen te stellen hou je het gesprek open en tweezijdig. Luister ook goed naar wat de ander te vertellen heeft. Je kunt later in het gesprek terugkomen op iets wat de ander je verteld heeft. Met deze 50 vragen kom je al een heel eind.

4. Open vragen

Als je vragen stelt aan de ander, zorg er dan voor dat ze niet met ja of nee beantwoord kunnen worden. Door open vragen te stellen hou je de ander aan het woord en geef je ze de mogelijkheid om het verder uit te leggen. Je kunt aan de hand van de antwoorden kun je weer nieuwe vragen bedenken zodat stiltes voorkomen worden. Het is makkelijk als je wat open vragen bedacht hebt voor de date. Vermijd vragen over jezelf, exen en te persoonlijke vragen.

5. Afleiding

Als je niet goed bent in het gaande houden van een gesprek is het makkelijk om de eerste date plaats te laten vinden in een openbare plek waar iets te doen is. Je kunt dan de afleiding gebruiken om de stiltes te voorkomen.

Als je bijvoorbeeld aan het wandelen bent, komt een stilte vaker voor doordat er dingen gebeuren in de omgeving. Door een plek uit te kiezen waar dingen gebeuren kun je zonder schaamte een stilte laten vallen en kijken naar wat er gebeurt in de omgeving. Tijdens de stilte kun je eventueel nieuwe vragen bedenken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie