Omgaan met afwijzing: 9 tips om te kunnen leven met een ‘nee’

Jay
Door Jay
10 minuten leestijd

Iedereen zal het wel eens hebben meegemaakt, hoe knap, leuk, of lief je ook mag zijn: een afwijzing. Misschien zag je er wel op je allerbest uit en dacht je nog zo dat je onweerstaanbaar was. Maar er is altijd wel iemand in de zaal die daar anders over denkt.

Ja, we weten dat het klote is, maar afwijzing is een essentieel onderdeel van het datingspel. En het goed kunnen omgaan met en accepteren van afwijzing is daar een nog belangrijker onderdeel van.

Vergeet namelijk niet dat je om allerlei redenen kunt worden afgewezen en dat het soms zelfs over hele externe redenen kan gaan die helemaal niets met jou te maken heeft. Reden genoeg om afwijzingen, of een blauwtje lopen, op een relaxte manier tegemoet te gaan.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Dat kan misschien wat onwerkelijk lijken als de afwijzing nog vers is en je nog altijd dwars zit, maar je moet er mee om leren gaan. Zo weet je in elk geval dat het je niet kan raken. Of in ieder geval een stuk minder. Want een afwijzing hoort bij het leven, hoe hard ‘ie ook mag zijn.

Wat is afwijzing?

Afwijzing is een formeel en kil woord voor het krijgen van ‘nee’ op rekest. Dat kan overal zijn: op school, op werk, op het gemeentehuis, bij een sollicitatiegesprek, of tijdens een charmeoffensief in een bar of discotheek. In dit artikel gaan we met name in op afwijzingen in de relationele sfeer waardoor we er ook wel naar kunnen verwijzing als ‘een blauwtje’ lopen.

Jij benadert iemand, zoekt contact met iemand, of wilt misschien indruk maken op iemand om al snel uit te vinden dat de ander helemaal niet in jou of jouw avances is geïnteresseerd. Dat is vervelend, vooral als je de ander heel erg leuk vindt. Toch moet je er niet teveel blijven zitten, tenzij je zo erg gefascineerd bent door de ander dat je alles uit de kast wilt halen om indruk te maken op hem of haar. Hoe dan ook, afwijzing is in veel gevallen ook onderdeel van de weg naar daadwerkelijk succes.

Om de hoogtepunten goed te kunnen voelen, moet je ook weten hoe het voelt als het even wat minder gaat. Daarmee doelen we in dit geval op wat dramatische wijze op een afwijzing. Moraal van het verhaal is om vooral niet te ontmoedigd te raken door deze kleine tegenslag, want het kan zomaar betekenen dat het gewoon zo had moeten zijn.

9 tips om beter met afwijzing om te gaan

Dat brengt ons bij het volgende punt, want er zijn een hoop manieren om met een afwijzing om te gaan. Er zijn nogal wat scenario’s denkbaar en de ene situatie is de ander niet. Globaal gezien doe je er in elk geval goed aan om de volgende negen tips te volgen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Beledig de ander niet

Logisch toch? Nou, niet altijd. Want je zult maar net een keiharde afwijzing hebben gehad en je tot op het bot beledigd voelen. Probeer dan maar om de ander niet te beledigen. De meeste mensen zullen zich wel volwassen genoeg kunnen gedragen, maar laat je vooral niet verleiden om in woede uit te barsten of de ander te beledigen.

De ander heeft nu eenmaal recht om ‘nee’ te zeggen en het liefst gebeurt dat op de meest fatsoenlijk mogelijke manier. De afwijzing hoeft niet perse persoonlijk gericht te zijn op jou, onthoud dat. Misschien heeft de ander net iets vervelends meegemaakt en was het antwoord op een andere dag en tijdstip compleet anders geweest.

2. Accepteer de afwijzing

De enige manier om de afwijzing te verwerken, is door deze te accepteren. Neem een ​​paar seconden de tijd als dat nodig is, maar zorg ervoor dat je volwassen en kalm bent in je reactie. De kans is groot dat het moed heeft gekost om op de ander af te stappen (of een DM te sturen) en dat het juist daardoor een enorme teleurstelling is, maar houd er wel rekening mee dat de ander ook gewoon ‘nee’ mag zeggen.

3. Wees eerlijk

Wees eerlijk tegen jezelf over hoe je je voelt. Erken de gevoelens die bij de afwijzing horen en zorg ervoor dat je er op de juiste manier mee omgaat. We begrijpen dat het soms kwetsend is, maar onthoud dat een afwijzing niet altijd de schuld is van de ander en dat je het niet op deze persoon moet afreageren. Misschien is hij of zij wel aan het wachten op een ander, valt de ander op hetzelfde geslacht, enfin, je weet het niet. Probeer dingen niet te forceren.

4. Probeer de ander niet op andere gedachten te brengen

Het liefst zou je de vraag gewoon nog een keer willen stellen om dan meteen het gewenste antwoord te krijgen. Dat is het waard als je bereid bent om voor de ander te vechten, want als jij echt je droompartner ziet staan, dan zul je toch moeten heroverwegen om iets meer moeite te doen. In alle andere gevallen: laat het lekker varen, en ga verder met wat je bezig was.

5. Sluit vriendschap niet uit

Zolang je er geen groot probleem van maakt en volwassen met de afwijzing omgaat, kan deze persoon nog steeds onderdeel van je leven zijn in de vorm van een vriendschap. Soms kan het het begin zijn van een goede vriendschap, dus ga geen banden verbreken omdat het op romantisch vlak niet is gelukt. Nu is dit scenario meer van toepassing als jij en je beoogde partner elkaar al iets beter kennen. Misschien hebben jullie het al hartstikke gezellig en leuk gehad samen, dus breek dat niet in één keer af.

6. Nee, de ander is je niets verschuldigd

Je wilt waarschijnlijk een duidelijke verklaring over waarom de ander ‘nee’ zegt. Let op: er is niet per se een allesomvattende verklaring voor waarom je bent afgewezen. Maar houd er wel rekening mee dat de ander je niet per definitie een uitgebreide verklaring is verschuldigd. Formuleer jouw vraag om een verklaring op een volwassen en rustige manier en, als ze je dat antwoord niet willen geven, probeer dat dan niet te forceren.

7. Overdenk het niet

Afwijzing is volkomen normaal en overkomt iedereen wel eens. Letterlijk iedereen. Probeer te onthouden dat er miljoenen redenen kunnen voor de afwijzing; of dat nu aan de bar is of al in een vergevorderd stadium. In dat laatste geval kan het te maken hebben met persoonlijke onzekerheden, familie gerelateerd zijn, carrièregericht zijn of omdat de ander de vriendschap niet op het spel willen zetten. Net zoals de ander jou geen verklaring hoeft te geven, hoef jij ook niet eindeloos naar een verklaring te zoeken.

8. Het had zo moeten zijn

Als het niet werkt tussen jullie twee, dan werkt het niet. Zo simpel is het. Althans, op papier. Het is natuurlijk makkelijk praten vanaf de zijlijn, maar wat nu wel eenmaal zo is, is dat dingen zijn omdat ze zo moeten zijn — daar zullen veel mensen zich wel in kunnen vinden. Het is daarom tijd om verder te gaan en weer over te gaan op de orde van de dag.

Focus op de andere dingen in je leven. Als het echt zo had moeten zijn, dan was het wel gebeurd; die klik, die vonk tussen jij en je beoogde partner. We lieten al eerder weten dat je de dingen soms moet accepteren zoals ze zijn en dat heeft ook met deze reden te maken. Het had gewoon zo moeten zijn dat hij of zij jou niet zag zitten.

9. Niet alle afwijzingen zijn romantisch

Afwijzing maakt deel uit van het leven. We worden allemaal afgewezen. Door potentiële partners, voor banen, voor een auditie of afgewezen om wat voor reden en in welke setting dan ook. Het is in het begin misschien een bittere pil om te slikken, maar wel eentje dat we allemaal moeten proeven in het leven.

Sommige afwijzingen zijn glashard en niet zo speels als in romantische komedies. Wees daar goed op voorbereid, want niet alle mensen hebben klasse als ze hun desinteresse kenbaar maken. Lang niet alle afwijzingen zijn even romantisch.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie