Tinder test profielverificatie met ‘liveness’ gezichtsherkenning

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

De populaire Netflix-docu ‘The Tinder Swindler’ was een wake-up call voor velen die actief zijn op datingapps. In de true-crime-documentaire wordt het verhaal verteld van drie vrouwen die allen het slachtoffer werden van een Israëlische oplichter. Terwijl ze dachten een Tinder-match te hebben met de zoon van een diamanthandelaar, waren ze gematcht met een notoire datingfraudeur. Shimon Hayut, de oplichter, deed zich voor als iemand anders. Hij maakte meerdere vrouwen op slinkse wijze veel geld afhandig.

Ondanks het feit dat Tinder veel investeert in de veiligheid van gebruikers, legde de documentaire de kwetsbaarheden bloot waar elke datingapp mee te maken heeft. Het is voor deze apps een voortdurende strijd om nepprofielen aan te pakken en oplichters zoals Shimon Hayut te weren.

Inhoud van deze pagina

Om het herkennen van nepprofielen te verbeteren is Tinder nu een test gestart met een nieuwe vorm van verificatie. De videofunctie heet ‘Selfie Verification’ en wordt momenteel uitgerold voor zowel iOS- als Android-gebruikers in geselecteerde testmarkten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Selfie Verification

Om te controleren of gebruikers zijn wie ze zeggen dat ze zijn, introduceerde Tinder in 2020 een fotoverificatie. Met deze functie kunnen gebruikers zichzelf verifiëren door middel van een reeks realtime geposeerde selfies (foto’s), die met behulp van een door mensen ondersteunde AI-technologie worden vergeleken met bestaande profielfoto’s. Profielen die op deze manier geverifieerd worden krijgen een blauw vinkje, zodat andere gebruikers op hun authenticiteit kunnen vertrouwen. Selfie Verification gaat een stapje verder en gebruikt een selfievideo met een biometrische en ‘liveness’-check om de authenticiteit van een gebruiker te controleren.

Tinder zelf noemt de Selfie Verification een ‘nieuwe op video gebaseerde Photo Verification v2-technologie.’ “Deze technologie is nog in ontwikkeling en op dit moment niet beschikbaar voor alle Tinder-leden”, zegt Tinder in een nieuwe hulppagina waarin de functie wordt omschreven. De verificatie wordt gedaan met de technologie van FaceTec, een bedrijf dat gespecialiseerd is in gezichtsauthenticatie, zo blijkt uit code van de Tinder-app (Android). Ondanks dat de samenwerking nog niet officieel is aangekondigd, bevestigt FaceTec zelf op zijn website dat Tinder gebruikmaakt van de technologie.

Waarom video?

Het voordeel van de FaceTec-technologie ten opzichte van de huidige fotoverificatie is dat het niet gebaseerd is op 2D-foto’s, maar op 3D-beelden. De technologie test bovendien of de juiste gebruiker fysiek aanwezig is door ze te matchen met hun foto-ID of 3D FaceMap die gemaakt wordt op basis van de profielfoto’s.

De fysieke aanwezigheid is een extra maatregel om te voorkomen dat oplichters beelden tonen van een persoon die niet aanwezig is. Deze controle heet de ‘Liveness Check’ en scant het gezicht in je video en kan daarmee bevestigen dat de video is gemaakt door een echt, levend persoon en dat deze niet digitaal is gewijzigd of gemanipuleerd. Een foto van iemand voor de camera houden is daardoor bijvoorbeeld niet mogelijk ter verificatie.

Met 3D Face Authentication wordt je gezicht in de video-selfie en profielfoto’s gedetecteerd. De software legt de gezichtsgeometrieën vast met behulp van gezichtsherkenningstechnologie om vervolgens een ​​uniek nummer of gezichtsgeometrie-‘sjabloon’ te genereren. Deze sjablonen worden gebruikt om te controleren of de persoon in je video-selfie dezelfde persoon is als in je profielfoto’s.

De AI van FaceTec zou verder in staat zijn om een 3D-leeftijdsschatting te maken voor elke geverifieerde gebruiker, waardoor potentiële minderjarigen gemarkeerd kunnen worden door de app. Naast de verificatie van authenticiteit zou de software dus ook een hulpmiddel kunnen zijn om minderjarige gebruikers te weren.

tinder videoverificatie
Bron: Tinder

Paspoortscans

De code die wij in de app van Tinder vonden, onthult bovendien dat Tinder de mogelijkheid zal bieden om een paspoort te scannen – zowel met de camera als met NFC. In elektronische reisdocumenten kan een (onzichtbare) chip aanwezig zijn die met NFC uitgelezen kan worden door de Tinder-app. Op zo’n chip staan normaal gesproken gegevens zoals de foto, documenttype, land van uitgifte, namen, documentnummers en meer. Tinder kondigde in augustus vorig jaar al aan dat het ID-verificatie beschikbaar zal maken voor leden over de hele wereld.

[toggle title=”Bekijk de code” type=”close”]code tinder app[/toggle]

Hoe werkt het?

In een uitleg van de nieuwe functie zegt Tinder dat de selfieverificatie uit één simpele stap bestaat: het maken van een video-selfie. Je krijgt de status ‘Geverifieerd’ als degene in je video-selfie zowel de Liveness Check als de 3D Face Authentication-stappen succesvol voltooid. Zodra de functie beschikbaar is kun je deze stappen volgen om jezelf te verifiëren:

  1. Open Tinder
  2. Tik op het profielpictogram
  3. Tik op het grijze vinkje bij je naam/leeftijd
  4. Selecteer ‘Continue’ in de pop-up ‘Get Verified’
  5. Geef Tinder toegang tot je camera
  6. Tik op ‘I’m Ready’ als je klaar bent om de video te laten starten
  7. Volg de aanwijzingen op het scherm om je gezicht correct uit te lijnen
  8. Je krijgt meteen een melding als je foto is geaccepteerd of geweigerd

Tinder is niet de eerste datingapp die gebruikmaakt van FaceTec’s technologie. In september 2020 kondigde The Meet Group aan dat het de 3D-selfietechnologie van FaceTec ging inzetten voor het verifiëren van profielen. Gebruikers die zich laten verifiëren op de apps van The Meet Group, waaronder MeetMe en Skout, ontvangen een verificatiebadge.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie