Home Nieuws Hoe mensen terugkijken op timing van seksuele debuut, volgens onderzoek

Hoe mensen terugkijken op timing van seksuele debuut, volgens onderzoek

2 minuten leestijd
0
seks denken

Hoe kijk jij terug op je eerste keer? Was het een moment om nooit te vergeten of om altijd spijt van te hebben? Voor sommige mensen kwam het ‘seksuele debuut’ op het perfecte moment, terwijl het voor anderen te vroeg gebeurde – en misschien wel met de verkeerde persoon. Het verschil tussen beiden is de reden waarom wetenschappers onderzoek hebben gedaan naar het seksuele debuut, oftewel de eerste keer seks.

Een recente studie die gepubliceerd in het vakblad Journal of Sex Research probeert inzicht te geven in hoe mensen terugkijken op hun seksuele debuut, een term die steeds populairder wordt als vervanging van het ‘verliezen van de maagdelijkheid’. Vond de eerste seksuele ervaring plaats op de ‘juiste’ leeftijd of kwam het te vroeg?

Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van gegevens verzameld van 6.430 Amerikaanse studenten die tussen 1990 en 2019 een cursus seksualiteit volgden. De studenten werd gevraagd naar de leeftijd waarop ze voor het eerst geslachtsgemeenschap hadden (hun seksuele debuut) en hoe tevreden ze waren met de timing van de eerste keer seks. Daarnaast werden ze gevraagd naar de omstandigheden waarin het gebeurde, zoals hoeveel ze ernaar verlangden, of er sprake was van drugsgebruik en de aard en duur van de relatie met hun sekspartner.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

De juiste leeftijd of niet?

De gemiddelde leeftijd waarop de studenten hun eerste seksuele ervaring hadden ligt tussen de 16 en 17 jaar. Ruim meer dan de helft van de studenten (57%) vond dat het op de juiste leeftijd plaatsvond, terwijl 37% achteraf liever had willen wachten. Slechts 6% is van mening dat wel eerder had mogen gebeuren. Degenen die wensten dat het later was gebeurd, waren in de meeste gevallen jonger dan het gemiddelde toen ze voor de eerste keer seks hadden.

De onderzoekers merkten op dat mannen en vrouwen van mening verschilden over hun seksuele debuut, waarbij vrouwen niet zo tevreden zijn over de timing als mannen. Hoewel ze niet verschilden in hun gemiddelde leeftijd waarop ze seksueel debuteerden, zijn er wel meer vrouwen die – achteraf gezien – liever hadden willen wachten.

“Ondanks het feit dat vrouwen op ongeveer dezelfde leeftijd begonnen met seks, hebben mannen en vrouwen er verschillende gevoelens over,” zegt seksonderzoeker dr. Justin Lehmiller. “Dit komt overeen met andere onderzoeksresultaten dat vrouwen de neiging hebben meer spijt te hebben van hun eerdere seksuele handelingen dan mannen.”

Gedurende de bijna 30 jaar waarin de gegevens werden verzameld, is er een trend zichtbaar waarin er langer wordt gewacht met seks. In die jaren is ook het gevoel dat het seksuele debuut op het juiste moment plaatsvond ook toegenomen. Hoewel het merendeel tevreden is over de timing van de allereerste seksuele ervaring, had een aanzienlijk deel toch liever wat langer willen wachten.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is wraakporno? 5 dingen die je moet weten

Het was 2015 toen Chantal uit het Brabantse Werkendam uitgebreid in het nieuws verscheen. …