8 tekenen dat je er klaar voor bent om seks te hebben

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
8 minuten leestijd

De eerste keer seks is niet niks: het is de start van je seksleven. Maar dankzij de tegenstrijdige informatie die je ontvangt, is het moeilijk om te bepalen wanneer het een goed moment is om deze intieme stap te overwegen. In de voorlichting die je hebt gehad wordt het één verteld, vrienden vertellen je wat anders: het is buitengewoon verwarrend.

Je maagdelijkheid verliezen is een intense ervaring. Het is nieuw, opwindend, maar tegelijkertijd kan het ook angstaanjagend of pijnlijk zijn. Bovendien is het een serieuze seksuele handeling die een aantal gevolgen kan hebben. Dan hebben we het over een zwangerschap en soa’s als je het niet veilig doet. Ben je voldoende geïnformeerd over alle mogelijk risico’s?

Of je er klaar voor bent om voor de eerste keer seks te hebben is een persoonlijke keuze. Het is een beslissing die je alleen zelf kunt maken. Maar zoals iedereen weet, is dat nog niet zo makkelijk. Er zijn dan ook heel veel dingen waar je rekening mee moet houden: de locatie, de situatie, hoe je je voelt en vooral: de persoon met wie je het wilt doen.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Ben je er klaar voor?

Denk je dat je er klaar voor bent om met iemand tussen de lakens te belanden? Of twijfel je of je met iemand het bed zal delen? Dit zijn 8 tekenen dat je er klaar voor bent om seks te hebben.

1. Je kent de risico’s

Voor de eerste keer seks hebben is niet alleen spannend, het gaat ook samen met een aantal risico’s. Waarschijnlijk denk je meteen aan een ongewenste zwangerschap, waar je nog helemaal niet klaar voor bent, maar er zijn meer risico’s.1

Seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv zijn serieuze ziektes die je gezondheid in gevaar kunnen brengen en ook is er het risico op seksuele problemen, zoals pijn bij geslachtsgemeenschap. Weet je hoe je een soa kunt krijgen? Bovendien kun je te maken krijgen met seksuele grensoverschrijding wanneer je een ongewilde seksuele handeling meemaakt. Kortom, ben je je bewust van alle risico’s?

2. Je hebt een plan

Wat doe je als een condoom scheurt tijdens de seks? Weet je wat het betekent? Zelfs als je alle voorzorgsmaatregelen neemt, kun jij of je bedpartner nog steeds zwanger worden. De theoretische bescherming die condooms bieden is hoog, maar ze zijn tenslotte niet 100% van de tijd effectief. Bij zorgvuldig gebruik van een condoom is de kans op zwangerschap tussen de 2% en 5% per jaar.2 Met andere woorden, ben je klaar voor de gevolgen als juist jij pech hebt?

gevangen

3. Je weet wat niet strafbaar is

Iedereen weet dat je als volwassene geen seks mag hebben met een minderjarige. Maar waar ligt de grens? Minderjarigen mogen met minderjarigen seks hebben, bijvoorbeeld als jij en de ander beiden 15 jaar zijn, onder voorwaarde dat het vrijwillig is.3 Ben je ouder en de ander veel jonger? Of heb je seks tegen de wil van de ander? Dan zou het zomaar strafbaar kunnen zijn. Zorg er dus voor dat je weet hoe het precies zit voordat je seks met elkaar hebt.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan.

4. Je bent nuchter

Drank maakt meer kapot dan je lief is? De slogan behoort inmiddels tot ons cultureel erfgoed. Er is een reden waarom de overheid mensen jarenlang met deze slogan waarschuwde tegen overmatig gebruik van alcohol. Drinken schaadt je beoordelingsvermogen, waardoor je meer kans hebt om iets te doen waar je de volgende dag spijt van krijgt. Heb je drank op en denk je eraan om als first-timer seks te hebben? Doe het niet en wacht ermee tot je nuchter bent.

5. Je vertrouwt je sekspartner

Het moment waarop je je maagdelijkheid verliest is er een om te koesteren. Eens moet de eerste keer zijn, maar dat betekent niet dat iedereen geschikt is om dat moment mee te delen. Heb je twijfels over zijn of haar intenties? Doe het niet. Bewaar de eerste keer voor iemand die je tijdens en vooral na de eerste keer met respect zal behandelen. Dat betekent niet dat je moet wachten op de ware, maar wel op iemand die het verdient om deze gebeurtenis met je te delen.

6. Je bent mentaal voorbereid

Eerste keren hebben iets magisch. En omdat je de eerste keer nooit kunt overdoen, wil je het de meest romantische gebeurtenis ooit in je leven maken. Rozenblaadjes op bed en kaarslichten zijn perfect voor een zwoele setting, maar kunnen niet garanderen dat het de ervaring is waar je over hebt gedagdroomd. De eerste keer dat je seks hebt, is misschien helemaal niet romantisch, leuk of sexy. Het kan zowel klungelig als pijnlijk zijn: ben je op die mogelijkheid voorbereid?

nee afwijzing

7. Je weet dat je op elk moment “nee” kunt zeggen

Heb je tegen je lief gezegd dat hét gaat gebeuren? Maar nu het dichterbij komt begin je te twijfelen? Weet dat je op elk moment “nee” kunt zeggen. Zelfs als je al naakt naast elkaar ligt. Ongeacht wat je hebt gezegd en “beloofd”, jij bent de enige die de baas is over je lichaam en wat ermee gebeurt. Laat je niet verleiden tot een “ja” als je denkt aan “nee”.

8. Je doet het voor jezelf

Je moet alleen seks hebben als je het zelf echt wil. Niet omdat je partner seks met je wil hebben. Niet omdat je vriend(inn)en allemaal al seks hebben gehad. En niet omdat iedereen op je school hét al heeft gedaan. Ten eerste liegen veel van hen om erbij te horen en ten tweede zijn dit geen redenen om zelf seks te hebben. Je bent er niet klaar voor om seks te hebben als dit de reden is waarom je het wilt doen:

  • Seks hebben zal mij populairder maken.
  • Ik wil het ‘achter de rug hebben’.
  • Ik ben de enige maagd in mijn vriendengroep.
  • Iedereen heeft seks, dus moet ik dat ook hebben.
  • Mijn vriend of vriendin maakt het uit als ik geen seks met hem of haar heb.
  • Ik voel me volwassen als ik seks heb.

Zelfs als het lijkt alsof iedereen van jouw leeftijd seks heeft, dan is dat waarschijnlijk niet zo. Slechts de helft van 18-jarigen heeft vaginale seks gehad en in de leeftijdscategorie 21 t/m 24 jaar heeft 1 op de 5 hét nog nooit gedaan.4

Als je dus denkt dat je er nog niet klaar voor bent: je bent niet de enige. Doe het dus niet om de verkeerde redenen, bijvoorbeeld om een ander plezier te doen. Het maakt niet uit hoelang je wacht met seks: doe het alleen wanneer jij het wil, omdat je er klaar voor bent.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie