Seksueel fluïde: wat is het en ben jij dat ook?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Tegenwoordig kan er in veel landen openlijk gesproken worden over seksualiteit. Daar waar in vroegere tijden mensen er niet voor uit durfden te komen dat ze andere gevoelens hadden dan de meeste personen, bijvoorbeeld voor mensen van hetzelfde geslacht, is het nu veel minder een probleem dan vroeger en wordt het beter geaccepteerd.

Bij het bespreken van seksualiteit komen steeds meer begrippen op tafel zoals bijvoorbeeld seksueel fluïde. Wat is het, wat betekent het precies en ben jij dat ook?

Indelen in groepen

Mensen zijn niet altijd even eenvoudig in te delen in een bepaalde groep als het aankomt op seksualiteit. Je kunt mensen wel indelen in de groepen heteroseksueel of homoseksueel, maar daarmee is de kous niet af voor iedereen. Sommigen vallen hierdoor buiten een groep of kunnen juist in meerdere groepen tegelijk thuishoren. Hiervoor is het begrip seksueel fluïde geïntroduceerd.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is seksueel fluïde?

Seksueel fluïde houdt in dat mensen zich tot beide seksen aangetrokken voelen en dat dit ook kan veranderen in de loop der tijden. Voor nagenoeg het grootste deel van de mensen geldt dan ook dat ze seksueel fluïde zijn en zich zowel tot mannen of vrouwen aangetrokken kunnen voelen op een bepaald tijdstip of erover fantaseren en een bepaald seksueel gedrag vertonen.

Uit onderzoek in zowel het buitenland als Nederland is gebleken dat veel mensen variatie vertonen in het seksuele gedrag en niet eenvoudig een eenduidig label op zich geplakt kunnen krijgen.

Seksuele oriëntatie is geen vaststaand gegeven

Uit onderzoek, dat al meer dan een eeuw geleden werd uitgevoerd, blijkt dat seksuele oriëntatie geen vaststaand gegeven is, maar dat het meer om een continuüm gaat.1 Als mensen in een bepaald vakje gestopt worden levert dit vaak alleen maar meer stress op en op het gebied van seksualiteit is dat niet goed om te doen. Indien de oriëntatie meer als een gegeven dat veranderen kan gezien wordt geeft dit mensen meer rust, omdat ze niet het gevoel krijgen in een bepaald hokje te horen.

“The living world is a continuum in each and every one of its aspects.” – Sexual Behavior in the Human Male (1948)

Volledig hetero of homo

Daarnaast bleek uit onderzoek dat slechts een klein deel (zo’n 10%) van alle mensen volledig hetero of gay te noemen is. Zeker in een samenleving waarin seksuele vrijheid bestaat kunnen mensen zich makkelijker uiten en zullen de meeste mensen, zoals Freud dat jaren geleden al aankondigde, biseksueel zijn.2

Heteroseksueel is een benaming die veel gebruikt wordt door mensen die van zichzelf en van anderen denken dat ze uitsluitend op personen van het andere geslacht vallen. Voor homoseksueel geldt dat mensen uitsluitend op personen van hetzelfde geslacht vallen, maar de praktijk leert dus dat slechts een klein deel van de bevolking dit volledig is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Er zit veel tussenin en er zijn tal van combinaties mogelijk op dit gebied zodat er veel verschillende manieren zijn waarop je jezelf kunt uiten.

kinsey scale

Jezelf uiten op verschillende manieren

Omdat ieder mens nu eenmaal anders is uiten zij zich ook op diverse manieren. Dit betekent dat sommige mensen heel flexibel zijn als het om seksuele oriëntatie gaat terwijl het andere mensen wat meer moeite kost zich te uiten.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vrouwen zich in de regel makkelijker uiten, maar zich ook eerder aangetrokken voelen tot dezelfde sekse dan bij mannen het geval is. Hierop rust wellicht ook nog altijd een groter taboe in diverse landen en mogen mensen zich op dat gebied niet zo makkelijk laten zien. De onderzoeken zijn in meer landen uitgevoerd en de resultaten komen overeen met elkaar.

Hoeveel mensen zijn het?

Als ervan uitgegaan wordt dat de meeste mensen biseksueel zijn, blijkt uit onderzoek dat het percentage rond de 90% ligt. Slechts 10% van alle mensen zijn uitsluitend hetero of homo te noemen. Dit zijn de uitkomsten van het onderzoek dat Psychologie Magazine deed onder 1207 lezers. En deze sluiten aan op grootschalig internationaal onderzoek door de Amerikaanse wetenschapper Robert Epstein. Maar er komen veel tegenstrijdige cijfers naar voren in de onderzoeken.

Als je kijkt naar een televisieprogramma zoals Are you the One dan krijg je een idee van wat het betekent om seksueel fluïde te zijn. Het programma draait al aardig wat seizoenen mee, maar in het achtste seizoen was het tijd voor iets unieks.

are you the one

MTV’s Are you the One

In het 8ste seizoen van het televisieprogramma zijn alle singles seksueel fluïde. Ervan uitgaande dat 90% van alle mensen biseksueel is, geeft het programma van MTV dus een goede weerspiegeling van de samenleving. Dit maakt de kans voor de deelnemers om de ware te vinden dus alleen maar groter en geeft een goed beeld van de samenleving.

Het betekent ook dat iedere andere persoon in het huis waar zij samen zitten, ongeacht het geslacht, een mogelijke match zou kunnen zijn zodat de ‘enige en echte ware’ gevonden kan worden in iedereen.

Ben ik seksueel fluïde of niet?

Wil je nu zelf wel graag weten of jij ook seksueel fluïde bent? De kans daarop is zeker groot te noemen als je bedenkt dat circa 90% van de bevolking dat is, uitgaande van de resultaten die uit eerder uitgevoerde onderzoeken zijn gebleken. Je kunt voor jezelf bepalen voor wat voor personen je een bepaalde aantrekkingskracht voelt. Houd er dan rekening mee dat het kan variëren.3

Denk je bijvoorbeeld van jezelf dat je alleen op personen van het andere geslacht valt en kom je dan op een bepaald moment iemand tegen die van hetzelfde geslacht is en waar jij bepaalde gevoelens voor hebt? Dat is helemaal niks geks als je bedenkt dat er zoveel mensen seksueel fluïde zijn en dezelfde gevoelens ondervinden als jij of al eens eerder gehad hebben.

golven

Kijk wat voor jou het best passend is

Naast het seksueel fluïde zijn er dus mensen die echt uitsluitend heteroseksueel of homoseksueel zijn. Dit is echter niet het enige onderscheid dat gemaakt kan worden. Dus pas je naar je gevoel niet binnen één van deze hokjes en voel je je vaak anders op seksueel gebied of ben je niet in één vakje te plaatsen? Dat is niet raar want mensen horen op de eerste plaats niet in één specifiek hokje thuis en er kunnen zich altijd veranderingen voordoen.

Naast hetero en homo kun je bijvoorbeeld ook gevoelens hebben voor beide geslachten. Dit wordt dan geschaard onder de noemer biseksueel. Er zijn ook mensen die panseksueel zijn, waarbij ze naast op zowel mannen als vrouwen op personen kunnen vallen die transgender zijn en van geslacht zijn veranderd. Heb je zelden tot nooit seksuele gevoelens en voel je je op dat gebied niet tot andere personen aangetrokken? Dan ben je wellicht aseksueel.

Schakel hulp in als je er zelf niet goed uitkomt

Worstel je met je geaardheid of weet je niet goed wat je met je gevoelens aan moet, op zowel seksueel als emotioneel gebied? Probeer er dan achter te komen wat bij jou past en op wat voor personen jij valt.

Kom je er zelf niet goed uit? Praat er dan met vrienden of familie over of schakel een specialist in als je dit niet wilt of niet kunt overleggen met de mensen die je kent. Zij kunnen je helpen te bepalen wat bij jou past zodat jij er een goede invulling aan kunt geven in je leven.

En denk eraan: niks is goed en niks is fout. Wat je ook voelt en voor wie dat ook is, dat hoort gewoon bij jou en daar is niks mis mee.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie