Home Seks Sekstherapie: wat de seksuoloog kan doen bij seksuele zorgen

Sekstherapie: wat de seksuoloog kan doen bij seksuele zorgen

4 minuten leestijd
0
sekstherapie

Als het even niet meer wil in de slaapkamer, kan het zijn dat je hiervoor hulp moet inschakelen. Het is natuurlijk erg vervelend als het in de relatie op seksueel gebied niet meer werkt. Of als je lichaam niet doet wat je wilt dat het doet. In zo’n geval kan het verstandig zijn om naar de seksuoloog te gaan voor sekstherapie.

Je kunt in sekstherapie gaan als er sprake is van seksuele zorgen of problemen. Op het moment dat het niet meer gaat zoals het moet in je relatie, op seksueel gebied, en je er zelf geen oplossing voor kunt bedenken, kan sekstherapie de manier zijn om het op te lossen.

Wat is sekstherapie?

Als het op sekstherapie aankomt, zijn mensen best wel terughoudend. Dit omdat alles wat met seks te maken heeft intiem is en niet buiten de relatie om besproken dient te worden. Althans, zo denken veel mensen erover. Door in sekstherapie te gaan, kun je veel oplossen en ook de taboe doorbreken.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Sekstherapie is nagenoeg hetzelfde als gewone therapie, alleen wordt er dan gepraat over het oplossen van seksuele zorgen of problemen. Sekstherapie gaat in op de factoren waardoor het in de slaapkamer niet verloopt zoals het “normaal” verloopt. Daar kunnen namelijk zowel biologische als psychologische en sociale factoren ten grondslag liggen.

Een seksuoloog is een psycholoog of een arts, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Deze kan in de behandeling ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven. Alle erkende seksuologen zijn bij de NVVS ingeschreven, de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie.

Schaamte houdt mensen tegen

De reden dat het soms moed vergt om in sekstherapie te gaan, heeft te maken met schaamte. Seksualiteit is voor veel mensen nog een beetje taboe om over te praten en dat maakt het er niet makkelijker op. Toch is het van belang dat je de moed bij elkaar raapt om iemand in te schakelen. Het is een behandelmethode waarbij de problemen verminderd of verholpen worden en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Fases en oefeningen

Sekstherapie bestaat uit verschillende onderdelen. Ten eerste ga je in gesprek met de seksuoloog, maar je krijgt mogelijk ook huiswerkopdrachten mee naar huis. Dit zijn bijvoorbeeld schrijfopdrachten, maar kunnen ook oefeningen voor je lichaam zijn. De huiswerkopdracht kun je altijd gewoon thuis doen. Nadat je deze hebt uitgevoerd, kom je weer terug voor de therapie en bepreek je alles met de seksuoloog.

Wanneer je problemen tegenkomt, ga je samen met de therapeut aan de slag om deze uit de weg te ruimen. Het kan ook zijn dat de therapeut je adviseert om bepaalde boeken te lezen of video’s te kijken. Dit allemaal om te zorgen dat de problemen minder worden of compleet verdwijnen. Een behandeling bij de seksuoloog is duurt meestal niet lang, zo’n 4 tot 6 gesprekken, maar kan afhankelijk van de oorzaak ook langer duren.

Medicatie voorschrijven

In sommige gevallen kan het naast gesprekstherapie ook nodig zijn om medicatie te nemen – deze mag een seksuoloog voorschrijven. Wanneer je medicijnen moet innemen, zal de seksuoloog ook informeren welke medicijnen je al hebt en bekijken wat voor jou kan werken. Verder wordt er altijd met je overlegd wat de effecten van de medicijnen zijn, mogelijke bijwerkingen en hoe ze kunnen helpen de problemen op te lossen.

Je kunt naar een seksuoloog samen met je partner, maar het kan ook zijn dat je er liever alleen naartoe gaat. Als je je relatie wilt verbeteren op seksueel gebied, is het wel verstandig om samen te gaan.

Intakegesprek en een behandelplan opstellen

Je begint sekstherapie eigenlijk altijd met een intakegesprek. In dit gesprek maak je kennis met de therapeut en leg je uit wat de problemen zijn. De therapeut begint met het uitleggen van mogelijke oorzaken. Aan het einde van het gesprek wordt besproken wat het behandelingsplan zou kunnen zijn. De volgende sessies kunnen gebruikt worden om de factoren die het probleem veroorzaken te onderzoeken.

Het kan zijn dat er uitleg wordt gegeven over de verschillende aspecten van seksualiteit. Hoe de lichamelijke, psychologische en relationele kant van seks werken. Als je dit weet, kun je makkelijker begrijpen wat het probleem is. En daardoor krijgt je ook inzicht in hoe dit op te lossen is of hoe je er beter mee leert omgaan.

blij tevreden

Kies een professionele seksuoloog

Een seksuoloog heeft een achtergrond in psychologie, psychotherapie of geneeskunde. Maar let op: de titel ‘seksuoloog’ is niet beschermd, iedereen mag zich zo noemen. Alleen de titel ‘seksuoloog NVVS’ is beschermd, het kwaliteitskeurmerk van de NVVS. Deze staat borg voor de kwaliteit die toetsbaar is. De seksuologen met de titel hebben voldaan aan de kwaliteitseisen van de NVVS en staan geregistreerd bij het Nederlands Register voor Seksuologie.

Deze zorgen worden behandeld

Een seksuoloog kan met heel veel verschillende zorgen en problemen helpen. Het beslaat een heel groot gebied en het is heel uiteenlopend. Zo kun je bij een seksuoloog aankloppen voor problemen met seksueel verlangen of opwinding, seksuele pijnproblemen en het orgasme. Verder kun je ook over seksuele ontevredenheid, seksuele voorkeuren en seksualiteitsbeleving tijdens ziekte en bij een handicap.

Ook mensen die seksuele trauma’s hebben meegemaakt, kunnen terecht bij een seksuoloog. Of mannen met erectieproblemen, vrouwen die pijn ervaren tijdens de seks en ook problemen met aseksualiteit zijn redenen om bij een seksuoloog aan te kloppen.

Er is nog veel meer waar je voor bij een seksuoloog terecht kunt. Het is maar net wat het probleem is en als je er zelf niet uitkomt, kan sekstherapie uitkomst bieden. Hoe langer je namelijk met de problemen rondloopt, hoe negatiever het uitpakt op de langere termijn.

Waar een seksuoloog mee kan helpen

Niet alleen als je problemen in de slaapkamer hebt, kan een seksuoloog helpen. Ook als je twijfels hebt over je seksuele voorkeur of als je bijvoorbeeld door ziekte of een handicap seksualiteit niet meer kunt beleven zoals voorheen. Het is vaak moeilijk om over seksualiteit en intimiteit te praten. Een seksuoloog is erin gespecialiseerd en zal het nodige vertrouwen kunnen geven waardoor je er wel over durft te praten.

Zoals eerder vermeld, is het mogelijk om alleen naar sekstherapie te gaan, maar je kunt natuurlijk ook met je partner gaan. Misschien kan het tot grote opluchting leiden als je je verhaal verteld hebt. Het kan het begin zijn van een gezond seksleven en ook kan het je een beter idee van jezelf en je eigen identiteit geven.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Condoom niet vanzelfsprekend tijdens onenightstand of losse seks’

Het gebruik van een condoom is geen gewoonte voor jonge mannen die losse seks hebben. Dat …