Seksdroom: mannen hebben ze vaker dan vrouwen, volgens onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Als je het geluk hebt om je dromen te onthouden nadat je wakker wordt, dan weet je dat het best vreemde ervaringen kunnen zijn. Van een groot gebouw vallen en volledig naakt op straat lopen tot de angstaanjagende achtervolgingen die je hart sneller laten kloppen. Maar dromen kunnen ook dirty en sexy zijn.

Toen je nog jong was, kwam je daar al vroeg achter: een natte droom was daar het bewijs van. En nu je ouder bent, kun je niet ontkennen dat sommige van je dromen over seks gaan. Soms vertellen je seksdromen een nauwkeurig verhaal over je seksuele fantasieën, wat je mist in je seksleven of wat je altijd al eens hebt willen proberen. Maar anderen keren voel je schaamte voor je eigen seksueel getinte dromen, omdat ze niet aansluiten bij hoe je over seks denkt.

Sex on your mind

Seksdromen kunnen een indicatie zijn van wat er aan de hand is in je privéleven of carrière. Hoewel sommige onderzoekers van mening zijn dat de inhoud van dromen willekeurig is, suggereren nieuwere onderzoeken dat wat je gedurende de dag meemaakt vaak wordt weerspiegeld in je dromen. En zo kunnen seksdromen dus het gevolg zijn van waar je je in gedachten mee bezighoudt.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Hoe het ook zij, er is geen reden om je schamen voor een seksdroom. Uit onderzoek blijkt dat 8 procent van ieders dromen betrekking heeft op seks.1 Dromen over seks zijn dus helemaal niet zo raar. En ook ben je niet oversekst. Vooral niet als je een man bent, want mannen blijken volgens nieuw onderzoek vaker een seksdroom te hebben dan vrouwen.

Mannen denken meer aan seks

Mannen melden doorgaans dat ze best vaak aan seks denken en daardoor besteden ze meer tijd aan seksuele fantasieën dan vrouwen. Hoewel je dus mag verwachten dat ze meer erotische dromen hebben dan vrouwen, zijn de onderzoeksresultaten over dit onderwerp gemengd. Daarom waren onderzoekers geïnteresseerd in het antwoord op de vraag: “hebben mannen of vrouwen vaker seksdromen?”

Met een nieuw onderzoek, inclusief een grotere steekproef met een breder leeftijdsbereik dan de meeste eerdere onderzoeken, gingen ze op zoek naar het antwoord. In een online enquête werden 2.907 mannen en vrouwen van 16 tot 92 jaar met verschillende opleidingsniveaus ondervraagd. Deze deelnemers vulden de ‘Mannheim Dream’-vragenlijst in, waarin de frequentie, de emotionele toon en houding ten opzichte van de dromen werden beoordeeld.2

83% heeft een erotische droom ervaren

Uit de resultaten blijkt dat 83% van de ondervraagden een erotische droom heeft gehad. Dat is dus bijna iedereen. Dit bevestigt eerder onderzoek dat beweert dat de overgrote meerderheid de mensen op enig moment in hun leven seksueel expliciete dromen ervaart.

18% is een seksdroom

Eén keer een seksdroom is dus meer dan normaal. Maar degenen die vaker over seks dromen, hoe vaak dromen zij over een seksuele gebeurtenis? Uit het onderzoek blijkt dat 18% van de dromen een erotisch karakter heeft. En uit deze resultaten blijkt ook dat het percentage dromen bij mannen een stukje hoger ligt dan bij vrouwen. Van de dromen die mannen hebben, heeft ongeveer 21% een seksuele inhoud. Vrouwen dromen minder over seks. De gemiddelde schatting voor vrouwen is dat 16% van de dromen over seks gaat.

Leeftijd speelt een rol

Uit het onderzoek komt ook een leeftijdseffect naar voren. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt de frequentie van erotische dromen af. De deelnemers van ouder dan 60 jaar schatten gemiddeld dat ongeveer 13% van hun dromen erotisch is. Daarmee schatting zij het percentage seksdromen veel lager in dan jongeren.

Terwijl mannen over alle leeftijden aangeven relatief meer seksdromen te hebben, was het geslachtsverschil voor de deelnemers van middelbare leeftijd kleiner dan werd aangetoond in een ouder droomonderzoek.3 De onderzoekers denken dat dit mogelijk te maken heeft met de invloed van feministische bewegingen. En dat zou kunnen betekenen dat vrouwen meer over seks zijn gaan dromen, omdat ze er gedurende de dag meer en vaker over denken.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie