Waarom seks helpt tegen hoofdpijn? Dit zijn de redenen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Uit onderzoek is gebleken dat seks een medicijn kan zijn tegen hoofdpijn. Dit zou er onder andere door komen doordat seks ervoor zorgt dat het hormoon endorfine vrijkomt; een natuurlijke pijnstiller van het lichaam. Dit hormoon zou ervoor kunnen zorgen dat de hoofdpijn vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

Maar hoe zit dit nu precies? Welke onderzoeken zijn er gedaan naar het verband tussen seks en hoofdpijn? En zou een stomende vrijpartij dan ook een oplossing kunnen zijn tegen migraine?

Het goede nieuws is dat hoofdpijn niet alleen weggaat door een dosis ibuprofen of paracetamol. Seks zou kunnen helpen, zo vertellen de onderzoeken die zijn gedaan naar dit onderwerp. Wil je weten of je beter seks kunt hebben in plaats van een paracetamol te pakken tegen een barstende hoofdpijn?

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Last van hoofdpijn: migraine en clusterhoofdpijn

Lange tijd werd gedacht dat seks hoofdpijn kan uitlokken, maar de afgelopen jaren is er een stuk meer onderzoek gedaan naar het verband tussen hoofdpijn en seks. Een team van neurologen bestudeerde de connectie en bekeek of seks een verzachtend of juist een versterkend effect kon hebben.

De gegevens van ongeveer 400 patiënten met twee soorten hoofdpijn werden bekeken. Deze deelnemers hadden last van migraine of clusterhoofdpijn. Er werd onderzocht of de symptomen verminderden of zelfs helemaal verdwenen door het hebben van seks. Oftewel, kan seks de klachten van migraine en clusterhoofdpijn bestrijden?

Om dit te onderzoeken werd aan een derde van de patiënten gevraagd om seks te hebben tijdens een aanval van hoofdpijn. Niet makkelijk, maar bedoeld voor het goede doel. Hierdoor konden de onderzoekers vergelijken of het hebben van seks een positief effect kon hebben op de hoofdpijn.1

De resultaten van het onderzoek

Uit het onderzoek bleek dat 60% van de deelnemers met migraine en 36% van de mensen met clusterhoofdpijn een verbetering merkten. Ze hadden na de seks minder last van de hoofdpijnsymptomen. Er werd ook gekeken naar het verschil tussen mannen en vrouwen en daaruit bleek dat mannen meer voordeel uit de vrijpartij haalden dan vrouwen. Voor 36% van de mannen werkte het als een pijn bestrijdend middel, tegen slechts 13% van de vrouwen.

Minder en minder hevige migraine

Van de mensen met migraine die verbetering merkten, had zelfs 19 procent van de patiënten helemaal geen last meer van de symptomen. Bij de helft van de deelnemers leidde het tot een gematigde vermindering van de pijn en bij zo’n 29 procent van deze groep leidde het tot een milde vermindering. Maar wie bekend is met migraine zal het erover eens zijn dat elke vermindering van de pijn meer dan welkom is.

Maar is seks daarmee effectiever dan een aspirine of andere pijnstiller? Meer dan 42% van alle migrainepatiënten merkte een verbetering op van ten minste 50% qua hoeveelheid hoofdpijn. Dit is dezelfde verbetering die medicatie zou hebben op de vermindering van hoofdpijn. Seks helpt dus niet meer dan pijnstillers, maar het helpt wel degelijk om de symptomen van migraine te bestrijden.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

hersenen pijn

Waardoor seks kan helpen tegen hoofdpijn

Volgens een van de neurologen van het onderzoek, Nick Silver, is er een groot aantal mogelijke verklaringen voor de verlichtende effecten van een vrijpartij. Een reden kan zijn dat er veranderingen opspelen in de bloeddruk. Deze wijzigingen in het lichaam kunnen doorwerken in de hersenen en zo de hoofdpijn verminderen.

Een van de mogelijke verklaringen is dat het hormoon endorfine vrijkomt. Dit hormoon is de natuurlijke pijnstiller van het lichaam en als deze vrijkomt, kan dit er dus voor zorgen dat de pijn wordt verminderd. Endorfine werkt via het centrale zenuwstelsel en kan mogelijk op die manier de hoofdpijn beïnvloeden.

Daarnaast is bij eerdere hersenscans gekeken naar de activiteit van bepaalde hersengebieden zowel tijdens een aanval van hoofdpijn en seks. Hieruit bleek dat het hypothalamusgebied van het brein zowel actief is tijdens clusterhoofdpijn als tijdens een orgasme. Er kan hier dus ook een verband tussen zijn en een vermindering van de hoofdpijn opleveren.

Verder onderzoek naar het verband met migraine

Naast dat seks er dus voor kan zorgen dat een migraineaanval wordt verminderd, zou er ook juist een versterkend effect zijn. Misschien zou seks zelfs wel een migraineaanval kunnen triggeren. Er zijn namelijk een hoop oorzaken en stimuli die een migraineaanval kunnen opwekken, zoals een hoop licht of onweer, maar seksuele activiteiten kunnen het ook uitlokken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dan zo’n 1 op de 500 mensen van de populatie last heeft van hoofdpijn die ontstaan door seks.2

Om te onderzoeken in hoeveel gevallen seks verlichtend of juist versterkend werkt, is extra onderzoek gedaan. Een anonieme vragenlijst werd verstuurd naar 800 willekeurige migrainepatiënten en 200 patiënten met clusterhoofdpijn.3 Hun werd gevraagd naar de invloed van seksuele activiteit op de intensiteit van hun hoofdpijn. Maakt seks de hoofdpijn erger? Of juist minder?

Het helpt, soms

Iets meer dan een derde van de migrainepatiënten had ervaring met seks tijdens een aanval. Van deze groep patiënten bleek dat 60% van hen een verbetering bemerkte. En van degenen die een verbetering merkten, gaf 70% een aanzienlijke verlichting aan of zelfs het compleet verdwijnen van de hoofdpijn. Sterker nog: sommigen, vooral mannelijke patiënten, gebruiken seksuele activiteit vaak als een therapeutisch middel om de migraineaanval te verminderen. Maar niet iedereen merkt een verbetering. Van de patiënten die ervaring hebben met seks en migraine gaf een derde aan dat de hoofdpijn bij hen verergert.

Bij clusterhoofdpijn had 31% van de patiënten ervaring met seksuele activiteit tijdens een aanval; van deze patiënten merkte 37% een verbetering van de clusterhoofdpijnaanval (91% van hen rapporteerde matige tot volledige verlichting) en 50% bemerkte een verslechtering.4

Seks en migraine

Uit verschillende onderzoeken is dus gebleken dat een groot deel van de mensen met migraine of een andere vorm van hoofdpijn er baat bij kan hebben om seks te hebben. Dit kan door de seksuele activiteit komen, maar de oorzaak kan ook specifiek bij het orgasme liggen. Het orgasme zorgt er namelijk voor dat endorfine vrijkomt, wat waarschijnlijk een effect heeft op de hoofdpijn.

Als je merkt dat de hoofdpijn vermindert tijdens seks, dan is het goed om te weten dat je daar zelf ook iets aan kunt doen. Mogelijk dat masturberen alleen ook zou kunnen helpen, zonder de hulp van een partner. Een orgasme alleen zou dan misschien al genoeg kunnen zijn om de pijn te verlichten.

Wanneer je geen zin hebt

Mocht je nu absoluut geen zin hebben in seks tijdens een aanval van migraine? Dan zijn er gelukkig ook nog een aantal andere tips om de pijn te verlichten. Natuurlijk zijn er pijnstillers die kunnen helpen, maar zorg er ook voor dat je voldoende drinkt en frisse lucht krijgt. Uitdroging is een belangrijke oorzaak van hoofdpijn en frisse lucht kan de hoofdpijn tegengaan. Het is misschien niet zo verfrissend als seks, maar als het helpt…

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie