Home Nieuws Wat is seasonal dating disorder en heb jij er last van?

Wat is seasonal dating disorder en heb jij er last van?

1 minuten leestijd
0
winter stel

Nu de winter volop in aantocht is worden de dagen donkerder, is er minder zonlicht en begint de kou voelbaar toe te nemen. De verandering van het seizoen doet wat met ons. Er is zelfs een naam voor: seasonal affective disorder (SAD). Dit is een vorm van een depressie dat zich op bepaalde tijden van het jaar kan voordoen. Iedereen heeft wel eens gehoord van deze winterdepressie maar heb je wel eens gehoord van seasonal dating disorder? Dit is een nieuwe trend waarin singles op zoek gaan naar iemand om de winter mee te delen om de persoon vervolgens te dumpen als de zomer eraan komt.

Seasonal dating disorder

Een winter zonder iemand om mee te knuffelen is voor sommige singles ondenkbaar. Een kleine groep singles gaat daarin zo ver dat het alleen in de winter een relatie wil en niet in de zomer. Deze singles omschrijven zichzelf als slachtoffers van het seasonal dating disorder. Ze willen geen liefde maar alleen iemand om mee te knuffelen in de winter. Zodra het buiten weer zonnig begint te worden wordt de relatie beëindigt om zich open te stellen voor een zomer vol lust.

Het gebeurt vaak niet eens met opzet. Als de dagen korter worden en we meer tijd in huis doorbrengen voelen sommige singles opeens de drang om een partner te zoeken. Niet om voor altijd het leven mee te delen, maar om het eenzame gevoel en een mogelijke depressie in de winter tegen te gaan. Dit patroon komt vooral voor bij twintigers die zich niet kunnen binden.

SAD

Seasonal dating disorder is geen medische term hoewel het wel een afgeleide is van seasonal affective disorder. Dit is de term die in het Nederlands de winterdepressie wordt genoemd1. De conditie werd al in 1845 voor het eerst in wetenschappelijke literatuur genoemd wat wil zeggen dat het geen nieuw fenomeen is. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw kreeg het echter de naam Seasonal affective disorder.

De verandering van de seizoenen gekoppeld met de variaties in zonlicht zorgen ervoor dat sommige mensen een vorm van depressie ervaren. Dit komt ook op relationeel vlak naar buiten. Meestal is het in de winter, maar in een zeldzaam geval komt het ook voor in de zomer. In de regel komt de depressie langzaam opzetten als de winter eraan komt en neemt het weer af zodra het weer lente wordt. Herken je dit en denk je dat jij ook leidt aan Seasonal dating disorder? Deel je ervaringen met ons.

Wat is seasonal dating disorder en heb jij er last van?

5 (100%) 1 stemmen

Wil je de tips op deze website in het echt uitproberen? Uit de statistieken blijkt dat 68% van onze bezoekers de traditionele datingsite Relatieplanet kiest. Jij ook?

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Veel voorkomende relatieproblemen? Dit zijn 28 klassieke oorzaken

Geen enkele relatie is perfect. Of je nu van daten naar een relatie gaat of net je koperen…