Home Salams

Salams

salams
De laatste jaren zijn er steeds meer dating apps bijgekomen en het is bijzonder om te zien hoe er op bepaalde niche groepen wordt gericht. Een van die niche groepen is de religieuze groep: zo zijn er apps voor bijvoorbeeld christenen, maar ook voor moslims. Een van die apps is Salams die naar eigen zeggen ‘progressieve, intelligente, en vermakelijke moslims’ met elkaar in verbinding brengt.

Dat gebeurt op een manier die we gewend zijn van andere dating apps zoals Tinder, maar wat betreft de betaalde versie van de applicatie valt er wel iets heel opvallends over Salams te zeggen. Hoe dat precies zit, leggen we je uit in onze uitgebreide Salams review.

Nederlandse gebruikers geven aan dat er (nog) niet veel Nederlandse leden zijn, je moet er dus wel rekening mee houden dat een date in de buurt vinden misschien wat lastig is met deze app. Daarom raden we een andere datingapp aan, waar ook moslim singles aanwezig zijn:

Bekijk Lexa

Voor wie is het?

Als je moslim of moslima bent en vrijgezel bent, dan heb je er met Salams een nieuw platform bij om een levenspartner te vinden, of in ieder geval een gelijkgestemde. Salams zit qua marketing een beetje tussen het vinden van vrienden en een partner in en richt zich op een internationaal publiek, zolang ze maar een islamitische achtergrond hebben.

Overigens kan het wel zijn dat sommige mensen de app al kenden onder een andere naam, want voordat het Salams heette, stond de app namelijk bekend Minder, wat op zich voor de Nederlandstalige moslims niet zo heel handig is. De nieuwe naam past wat ons betreft wel iets beter en wie ook maar een beetje een talenknobbel heeft, zal wel zo’n vermoeden hebben dat het hier om een islamitisch getinte app gaat. Zo klinkt het in elk geval wel.

salams app

Hoe werkt Salams?

Net als veel andere apps is ook Salams een app die gebruik maakt van het swipe systeem. Hierdoor kun je in grote lijnen hetzelfde verwachten als bij een app zoals Tinder, al is het gebruiksdoel van Salams wel iets serieuzer dan bij andere apps. Zo kan de stroming binnen de Islam die je aanhangt een reden zijn om wel of niet met iemand te willen matchen, want ook dit wordt in je profiel getoond. Daarnaast kun je openbaar maken hoe lang je precies bidt en welke andere activiteiten je doet die met het geloof te maken hebben. Je maakt dus op veel meer criteria dan het uiterlijk een keuze voor iemand.

Het bladeren door de profielen gebeurt wel op dezelfde manier als je van dating apps als Tinder gewend bent. Swipe je naar rechts? Dan heb je interesse in iemand. Swipe je naar links. Dan liever niet. De Telegram wordt gebruikt als soort van alternatief voor de Super Like. Op deze manier krijgt iemand sowieso een melding van jouw interesse, iets dat je vaak niet weet bij een gewone ‘like’.

Gratis en betaald

Opmerkelijk is de opzet van het gratis vs. betaalde abonnement. Met een gratis profiel kun je een hele hoop, zo kun je gewoon profielen bekijken, likes uitdelen en berichten sturen, maar zit je wel aan een maximum vast wat betreft het aantal likes. Ook leuk is de optie om audio berichten naar elkaar te sturen. Ben je het maximum likes voorbij, dan kun je eventueel aan een betaald profiel denken, dat daarnaast ook andere voordelen biedt. Wat je kunt als premium lid?

  • Swipes ongedaan maken.
  • Je zit niet vast aan een limiet van likes.
  • Je kunt zien welke profielen jou een like hebben gegeven.
  • Je kunt je leeftijd verbergen.
  • Je kunt zoeken op geavanceerde filters.

Als je een betaald profiel afneemt, dan mag je echter zelf bepalen hoeveel je ervoor over hebt. Nu moet je daarbij kiezen een bedrag tussen 11.99 euro en 19.99 euro, maar je hebt wel de vrijheid om er het bedrag voor neer te leggen dat jij het waard vindt. Dat vinden we op zich wel een hele schappelijke opzet. Bovendien zijn de kosten ook niet buitensporig hoog.

salams features

App/website

Salams is een mobiele app en dat betekent dat je het wel op je telefoon of tablet moet installeren. Dat gaat op dezelfde manier als je andere apps downloadt. Salams is daarom ook niet als website te gebruiken en dat zullen de meeste mensen niet zo’n probleem vinden, lijkt ons zo. Salams is beschikbaar voor zowel Android,- als iOS-gebruikers.

App StoreGoogle Play

Is het betrouwbaar?

Ja, wel aardig, denken we zo. Zo wordt je profiel gekoppeld aan je Facebook-profiel. Daarnaast kun je ook een profiel aanmaken met je telefoonnummer. Dat laatste zijn we nooit zo’n fan van, want zo kun je een andere naam invullen dan bijvoorbeeld bij je Facebook-account die automatisch wordt gekoppeld.

Wel zul je een selfie moeten maken om je identiteit te bevestigen en dat vinden we op zich een goede manier om voor wat meer betrouwbaarheid te zorgen. De profielen worden dan ook met de hand gecontroleerd en vergeleken met de rest van je foto’s. Helemaal waterdicht is dat natuurlijk niet, maar met een Facebook-koppeling + selfie zit je toch redelijk goed.

Ook kun je audio berichten achterlaten waardoor je misschien niet het verschil zult merken tussen twee vrouwen bijvoorbeeld, maar het wordt zo wel een stukje moeilijker dat een man achter een vals profiel zit van een vrouw. Wel kun je kiezen voor de optie om je foto’s te blurren. Die optie wordt geboden om de privacy te beschermen, maar het komt nou niet ten goede van de transparantie vinden we.

Over Salams

De app Salams is weliswaar voor moslims en moslima’s bedoeld, maar het is wel een Amerikaans initiatief voor mensen die op zoek zijn naar een levenspartner die hetzelfde geloof aanhangt als zijzelf. Hoewel de app zich profileert als een luchtige app heeft het ook wel een serieuze ondertoon. Zo wordt er geclaimd dat je met deze service wel eens een huwelijkspartner zou kunnen ontmoeten.

Wij denken dat de toon van de app ergens tussen het daten en het zoeken naar een serieuze levenspartner inligt. Ook duidelijk is dat de datingapp zich richt op een internationaal publiek waarbij moslims die in de westerse wereld wonen ook een platform hebben om elkaar te kunnen ontmoeten. Salams is een directe concurrent van Muzmatch, BuzzArab en Muslima.

salams

Veelgestelde vragen

Is Salams voor iedereen?

Nee, Salams is bedoeld voor moslims. Dat wil echter niet direct zeggen dat niet-moslims niet toegelaten worden. Iedereen is welkom op Salams. Hoewel de aandacht zich richt op daten en de zoektocht naar een huwelijk voor moslims, verwelkomen ze leden van alle religies, etniciteiten, rassen en leeftijden.

Zijn er vergelijkbare apps als Salams?

Ja, dankzij de swipefuncties van Salams zijn er veel datingapps die min of meer hetzelfde werken. Zelfs in de categorie datingapps voor moslims is er een vergelijkbare app die op veel punten overeenkomt: Muzmatch.

Is Salams gratis?

Ja, Salams is een gratis datingapp. Met een gratis lidmaatschap krijg je echter niet de volledige toegang tot alle functionaliteiten van de app. Zo kun je niet onbeperkt swipen, zien wie jou leuk vindt en de geavanceerde zoekfuncties gebruiken. Voor deze functies is een Premium lidmaatschap nodig waarvoor een betaling vereist is.

Kun je swipen op Salams?

Ja, Salams werkt in principe hetzelfde als Tinder. Swipen is de standaard matchmethode van Salams. Veeg naar rechts als je iemand leuk vindt, naar links om door te gaan naar een volgend profiel.

Wat is de minimumleeftijd voor Salams?

Ja, voor Nederlandse gebruikers geldt een leeftijd van 17 jaar en ouder. De minimumleeftijd verschilt per land aangezien meerderjarigheid per land kan verschillen. Over het algemeen wordt iedereen van 18 jaar en ouder toegelaten op het platform van Salams.

Heeft Salams een website?

Ja, Salams heeft een website. De datefuncties zijn echter niet beschikbaar via de website. Deze dient alleen ter informatie over de app.