Ruzie in relatie bijleggen tips: hoe los je het op met je partner?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
14 minuten leestijd

Liefde is helaas niet zoals in de sprookjes. Een relatie is complex en beide partijen moeten hard werken om de relatie gezond te houden. Het is nodig om compromissen te sluiten en soms moeten we onze verwachtingen aanpassen. Als we dat niet doen, dan ontstaan de meningsverschillen en ruzies.

Als er sprake is van een ruzie in een relatie, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om stug vast te houden aan je eigen standpunt. Je vindt je partner direct onbeleefd, onbetrouwbaar en onaantrekkelijk als ze het niet met je eens zijn. En als gevolg daarvan zeg je kwetsende woorden of voer je onomkeerbare handelingen uit. Na de ruzie heb je echter tijd gehad om na te denken, waarna jij je realiseert dat je wellicht toch een fout hebt gemaakt. Het is tijd om de ruzie bij te leggen.

24 tips om een ruzie bij te leggen

In veel relaties kan zowel een groot conflict als een klein meningsverschil leiden tot dagen, weken of zelfs maanden van gekwetste gevoelens en gekoesterde wrok. Maar gelukkig is een bezoekje aan de relatietherapeut niet de enige manier om het bij te leggen. We geven je 24 tips om een ruzie met je vriend of vriendin bij te leggen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Denk na over hoe toegewijd je bent

Het kan soms moeilijk zijn om te herstellen van een ruzie. Er kunnen dingen gezegd zijn die niet echt gemeend waren of om enkel de gevoelens van de ander te kwetsen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe toegewijd en overtuigd je bent van de relatie. Hecht je veel waarde aan je partner en de relatie, dan weet je waar je voor ‘vecht’. Deze relatie of deze persoon is het echt waard om vergiffenis voor te vragen.

2. Bied je oprechte excuses aan

Alleen ‘sorry’ zeggen omwille van vrede kan soms beledigend overkomen op de ander. Het betekent namelijk dat je niet toegeeft dat je iets verkeerd hebt gedaan, maar enkel dat je verder wil. Kinderen zeggen ‘sorry’ als ze iets fout doen, volwassenen bieden hun oprechte excuses aan. Zeg ‘sorry’, geef aan wat je verkeerd hebt gedaan, erken de gevoelens en beëindig het door te vragen wat je kunt doen om dingen te verbeteren.

3. Laat de ander spreken

Je hebt je excuses aangeboden, nu is het tijd om de ander te laten spreken. Geef je partner de ruimte om zich uit te drukken, hoe gekwetst ze zich voelen en wat ze nu van je verwachten. Laat de ander uitpraten, onderbreek ze niet en ga niet in de verdediging. Geef de ander het gevoel dat ze zich veilig moeten voelen in een ruimte waar ze openlijk kunnen delen wat ze voelen.

4. Toon oprechte interesse

Mensen vinden het fijn om zich te omringen met mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in hun gedachten. Wil je een ruzie goedmaken, dan moet je laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in hoe je partner denkt. Je kunt interesse tonen door naar klachten te luisteren, ze het gevoel geven dat je dingen wilt oplossen en dat je veel waarde hecht aan de relatie.

5. Wees empathisch

Empathie is het vermogen om dingen vanuit het perspectief van een ander te zien om deze beter te begrijpen. Wanneer je ruzie maakt in een relatie is het gemakkelijk om op te gaan in je eigen emoties en je eigen standpunt. Maar als je empathisch bent, kun je er wellicht achter komen dat je het bij het verkeerde eind hebt. Luister naar je partner, verplaats je in zijn of haar schoenen en stel je voor wat de ander moet doormaken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Geef de ander tijd om na te denken

Hoewel jij misschien klaar bent om je ruzie te bespreken, kan je partner zich er heel anders over voelen. Hij of zij heeft waarschijnlijk meer tijd nodig om na te denken en jij moet deze beslissing respecteren. Zet de ander nooit onder druk om een gesprek aan te gaan. Mensen gaan immers anders met problemen om. Laat je niet afschrikken door hun eerste reactie en laat de ander weten dat je klaar bent om te praten.

7. Identificeer het probleem

Kleine opgeloste problemen kunnen zich snel opbouwen en dit zal op een gegeven moment tot een grote ontploffing leiden. Op dat moment wordt het moeilijk om precies aan te geven wat het probleem is. Het is daarom belangrijk om na elke ruzie het probleem te identificeren, hierdoor is de kans klein dat de ruzie zich zal herhalen.

8. Negeer de ander niet

Hoe boos of verdrietig je ook bent, het is nooit verstandig om je partner te gaan negeren. Geef de ander niet de silent treatment, waarbij je de ander gaat negeren in de hoop dat hij of zij je gaat vergeven. Het is manipulatieve manier om iemands vergeving te verdienen.

9. Start fysiek contact

Affectie is een essentieel onderdeel van menselijke verbinding. Pak de handen van je partner vast of wrijf over de knieën van de ander als je praat. Laat zien dat je graag bij de ander bent. Een aanraking kan de spanning die de ander voelt eenvoudig verlichten. Zo creëer je een fijne comfortabele sfeer voor een goed gesprek.

10. Verzeker de ander van je liefde

Wanneer je iemand die jou vertrouwt pijn doet, kan dit de ander twijfels geven. De ander kan gaan twijfelen of je wel echt van hem of haar houdt. Hoe veel je ook van iemand houdt, je kan de ander altijd onbewust pijn doen in een ruzie. Het is daarom belangrijk dat je de ander geruststelt. Verzeker de ander van je liefde en vertel hoeveel je van hem of haar houdt.

11. Schrijf je gedachten op

Als je van streek bent, heb je sneller de neiging om dingen te zeggen die je niet meent. Maar als je het eenmaal gezegd hebt, kun je het niet meer terugnemen. Vind je het moeilijk om je gedachten te uiten? Overweeg dan om ze op te schrijven. Schrijven geeft je voldoende tijd om na te denken over wat je wilt zeggen.

12. Het is niet erg om het oneens te zijn

Soms kan een ruzie gebaseerd zijn op iets dat niet kan worden veranderd. Er zullen ook onderwerpen in de relatie voorbijkomen waar je simpelweg anders over denkt. Het is helemaal niet erg om het oneens te zijn over verschillende dingen. Is het een dealbreaker of niet? Is dit niet het geval, dan is het tijd om de ruzie bij te leggen.

13. Onderhandel over een compromis

Een compromis sluiten is moeilijk, maar je kunt altijd een middenweg vinden in discussies. Wees open-minded zolang het niet indruist tegen je waarden. In een relatie kun je het niet altijd eens zijn, dus het sluiten van compromissen is van essentieel belang. Alleen zo kun je verder.

14. Gebruik humor

Humor is geweldig hulpmiddel dat een ongemakkelijke situatie kan oplossen. Als je met elkaar lacht, verlicht het de stress, bouwt het intimiteit op en het creëert een positieve omgeving voor het uitpraten van een ruzie. Zeker een inside-joke kan als een echte ijsbreker dienen tijdens het gesprek.

15. Sluit vrede met de tekortkomingen

Niemand is perfect: het is een belangrijk feit dat iedereen weet. Iedereen heeft zijn of haar tekortkomingen. Wat ze ook zijn, je moet vrede met ze sluiten. Bepaal eerst of het iets is waarmee je om kunt gaan, ook al vind je het niet leuk, en kies er dan voor om het te accepteren.

16. Wees transparant

Transparantie schept vertrouwen. Om je partner terug te winnen, moet je bewijzen dat je betrouwbaar bent. Verberg geen geheimen en wees open.

17. Huil

Voel je de drang om te huilen? Huil dan. Het laat de ander zien hoe oprecht je bent en dat je het echt meent. Huilen is een goede manier om je emoties te uiten. En als extra voordeel: je zult je er opgelucht door voelen.

18. Pas je verwachtingen aan

Het is niet moeilijk om hoge verwachtingen te hebben van je partner. Maar als je veel verwachtingen hebt, zul je meestal teleurgesteld worden,. Dat is vooral zo wanneer belangrijke mensen in je leven ze niet waarmaken. Hoewel je partner misschien niet handelt zoals je verwacht, onthoud dat het wellicht je eigen verwachtingen zijn die het probleem veroorzaken.

19. Focus op de sterke punten van je partner

Iedereen heeft zijn gebreken. Concentreer je op de sterke punten van je partner na een ruzie. Maak bijvoorbeeld een lijst van alle positieve dingen die je leuk vindt aan de ander en denk er af en toe over na. Door dit te doen, weet je altijd wat je te verliezen hebt. Je kunt de lijst zelfs aan je partner geven om deze te verzekeren van je liefde.

20. Sta jezelf toe om kwetsbaar te zijn

Kwetsbaarheid is essentieel in elke relatie. Jezelf toevertrouwen aan je partner, zodat hij of zij volledig begrijpt wie je bent, is een manier om een gezonde relatie te hebben. Kwetsbaarheid tonen bij het vragen om vergeving is daarom ook van belang. Als je kwetsbaar bent, geeft het je partner ook de ruimte om zich op zijn of haar gemak te voelen om zichzelf te uiten.

Wees in gesprekken niet bang om jezelf volledig te laten zien en hem of haar te vertellen hoeveel je van hem houdt. Laat je niet tegenhouden door schaamte of trots.

21. Leer van je ruzies

Mochten er ruzies voorkomen in je relatie, dan kun je hiervan leren. Onthoud welke actie of woorden tot de ruzie heeft geleid en onthoud welke negatieve reactie dit bij je partner heeft veroorzaakt. Hierdoor weet je precies wat je in de toekomst moet doen om ze te vermijden.

22. Doe iets aardigs voor de ander

Soms kun je een ruzie simpelweg goedmaken door iets liefs voor de ander te doen. Kook zijn of haar lievelingseten en verras de ander met een cadeautje of een avondje uit. Je partner zal dankbaar zijn voor je attente gebaar en dit kan hem of haar eraan herinneren waarom jullie samen zijn.

23. Haal oude herinneringen op

Het kan moeilijk zijn om een ander terug te winnen. Als de dingen er echter onherstelbaar uitzien, probeer dan oude herinneringen op te halen. Denk aan de tijden waarin jullie gelukkig waren en het niet konden verdragen om bij elkaar weg te zijn. Goede herinneringen doen je de persoon missen en het is een stap in de goede richting.

24. Verras je partner met een bezoek

Verschijn onaangekondigd bij je partner thuis met een geschenk, maar zorg ervoor dat het op een geschikt moment is. Het is mogelijk dat – door te verschijnen – het de ander zal dwingen om een gesprek met je aan te gaan. Het laat ook zien dat je serieus bezig bent met het bijleggen van de ruzie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie