Relatieplanet: “De snelste weg naar een serieuze relatie”. Dat is de slogan van de bekendste datingsite van Nederland. Bekend van televisie, radio en alle andere kanalen is er bijna niemand die nog nooit van de datingsite gehoord heeft. Al vanaf de beginjaren van het internet draait Relatieplanet mee in het wereldje van online daten. Het is de datingsite voor iedereen; voor dertigers, ouderen, HBO’ers, maar ook voor alle seksuele geaardheden. Wie je ook bent en wat je ook doet; je kunt terecht op de Relatieplanet datingapp.

De datingsite is niet zomaar één van de vele opties. Het is al vele jaren de populairste datingsite van Nederland. Met vanaf 2009 al 11 medailles op rij voor de ‘Website van het jaar’ in de categorie datingsites kun je er simpelweg niet omheen. In vrijwel alle tests en onderzoeken scoort Relatieplanet uiterst goed. Zo was het één van de drie winnaars in de VARA Kassa’s Datingtest en won het eerder ook al de Thuiswinkel Awards voor datingsites. En nog belangrijker: met 126.000+ actieve leden is er ook voor jou iemand te vinden die bij je past.

UPDATE: Relatieplanet is gestopt. Per 1 jul 2021 is het datingplatform onbereikbaar.

Aangezien Relatieplanet niet meer actief is als datingsite raden wij een andere datingapp aan. Of je nu op zoek bent naar een date of liefdevolle relatie; het is bij deze datingapp mogelijk.

Bekijk het beste alternatief voor Relatieplanet

Hoe werkt Relatieplanet?

Als de oudste datingsite van Nederland heeft Relatieplanet de nodige ervaring met de wensen en behoeften van singles. Dankzij de vele updates en upgrades is het datingplatform uiterst gebruiksvriendelijk en beschikt het over een makkelijk te begrijpen interface waar iedereen mee overweg kan. De werkwijze van Relatieplanet is simpel, omdat het een beproefd concept is waar de meeste mensen al ervaring mee hebben.

In de basis is Relatieplanet niets meer of minder dan een profielenwebsite. Het komt erop neer dat je jezelf aan anderen op het platform toont met behulp van een datingprofiel, waarna anderen contact met jou kunnen opnemen of andersom. Dat is hoe het werkt, in het kort. Maar omdat niets is wat het lijkt, leggen we alles stap voor stap uit zodat je precies weet hoe Relatieplanet werkt.

Profiel aanmaken

Als nieuwe gebruiker maak je een account aan door enkele basisgegevens in te vullen. Dat is je e-mailadres, een zelfverzonnen wachtwoord en je geboortedatum. Door deze gegevens in te vullen kun je al inloggen op de datingsite en wordt je profiel gecreëerd. Maar dat is slechts het begin, want je profiel dien je nog wel zelf aan te vullen – nadat je je e-mailadres hebt bevestigd. Als je bent aangemeld begin je als Basic lid van Relatieplanet.

Je profiel op Relatieplanet kun je zien als je persoonlijke advertentie. Alles wat je invult, kunnen anderen gebruiken om een beeld van je te vormen. Er is een gedeelte waarin je iets over jezelf kunt vertellen, een opsomming van je kenmerken en tot slot zijn er natuurlijk de foto’s op je profiel – die vanzelfsprekend vaak doorslaggevend zijn.

“Profielen mét foto ontvangen eerder een reactie dan profielen zonder foto.” – Relatieplanet

Wanneer je begint op Relatieplanet, vul dan in eerste instantie je voorkeuren in; de leeftijdscategorie van je perfecte match, regio en andere voorkeuren die je hebt. Vervolgens ga je door met de kenmerken, die vrij eenvoudig te beantwoorden zijn, voeg je je beste foto’s toe en daarna begin je met de ‘Over mij’- tekst.

Gebruik de ‘Over mij’-tekst om potentiële partners te vertellen hoe leuk jij bent, wat je graag doet en niet onbelangrijk: wat je zoekt in een partner. Maak niet de fout om dit deel over te slaan, want dit is het stukje tekst waarmee je jezelf kunt “verkopen” aan geïnteresseerden. Met een uitdagende profieltekst kun je zelfs de twijfelaars overtuigen om contact op te nemen.

relatieplanet app

Profiel compleet?

Hoe completer je profiel, hoe beter. Relatieplanet heeft zelfs een ‘Profiel compleet percentage’ dat wordt getoond bij je profiel. De volle 100% is het doel, want dat laat anderen zien dat je het serieus neemt. Op basis van deze gegevens wordt dit percentage berekend:

 • E-mailadres bevestigd
 • Inschrijving goedgekeurd
 • Profielfoto goedgekeurd
 • Meer dan 2 extra foto’s
 • ‘Over mij’-tekst van minimaal 450 tekens
 • Alle andere delen van het profiel volledig ingevuld

Na het afronden van je profiel is het wachten tot de controle door Relatieplanet is voltooid. Medewerkers van de datingapp controleren je profiel handmatig en met behulp van interne systemen. Als je alles naar waarheid hebt ingevuld, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze controle van profielen is slechts ter verificatie – om te bepalen of je bent wie je zegt te zijn.

Ondertussen kun je al zoeken tussen de leden die beschikbaar zijn. De zoekopdrachten kun je eenvoudig uitvoeren, door bijvoorbeeld alleen het geslacht en leeftijdsbereik in te vullen, maar ook kun je allerlei filters gebruiken. Naast het filter om in specifieke regio’s te zoeken, is het ook mogelijk om te filteren op opleidingsniveau.

Kom je een profiel tegen dat je aanspreekt? Dan kun je een interessebericht versturen of direct contact opnemen. Met behulp van het berichtensysteem kun je contacten leggen met de andere singles op het platform. Maar let op: berichten versturen is alleen mogelijk met het Premium lidmaatschap.

Voor wie is het?

Relatieplanet is er ook voor jou. Althans, als je iets zoekt voor de lange termijn. De datingapp laat namelijk iedereen toe die op zoek is naar een serieuze relatie. Hoewel dat uiteraard met een date begint, en je vooraf nooit weet hoe het zal lopen, is het serieuze karakter van Relatieplanet wel belangrijk om te houden. Alle leeftijden vanaf 18 jaar, alle geaardheden en alle opleidingsniveaus zijn welkom.

Een groot deel van de leden heeft een leeftijd tussen 35 en 65 jaar oud, maar ook buiten deze leeftijdsklasse zijn er voldoende singles te vinden. Met behulp van het uitgebreide zoeksysteem kun je zoeken naar potentiële partners die aan je wensen en eisen voldoen. Je kunt zoeken op opleidingsniveau, interesses, regio, geaardheid en meer. Geef je voorkeur aan en in de zoekresultaten zie je meteen de mensen die aan je criteria voldoen.

Slow daten, tijd voor elkaar.

Singles op Relatieplanet komen doorgaans allemaal met hetzelfde doel: een eerlijke en oprecht relatie vinden. Ze nemen de tijd om elkaar te leren kennen, iets wat de datingapp zelf slow daten noemt: ruim de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. Want volgens Relatieplanet is dat de beste manier om liefde te vinden. Door niet te snel van stapel te lopen en diepgang te zoeken, ontdek je gaandeweg steeds meer overeenkomsten. En wellicht is dat helemaal geen verkeerd idee in de snelle wereld van nu.

Gratis en betaald

Gratis Relatieplanet gebruiken is mogelijk – zij het tot op een bepaalde hoogte. Je kunt je gratis aanmelden, een profiel aanmaken en compleet maken met foto’s en persoonlijke gegevens. Elke aanmelding begint automatisch als Basic lid, het basislidmaatschap van Relatieplanet.

Als Basic lid heb je een persoonlijke inbox voor je berichten, waar je ook als gratis lid gebruik van kunt maken. Met het gratis lidmaatschap kun je ook zoeken naar andere singles, de profielen van deze leden bekijken en dagelijks maximaal 5 interesseberichten versturen. Dit zijn korte signalen waarmee je kunt aangeven dat je de ander leuk vindt, geen persoonlijk bericht. Hier houdt het Basic lidmaatschap op wat betreft de mogelijkheden. In de praktijk betekent dit dat je geen chatcontact kunt hebben met andere leden.

Met het basislidmaatschap is het onmogelijk om daadwerkelijk contact te leggen met andere leden. Je kunt geen nummers uitwisselen of ook maar iets zeggen tegen de ander. Het ontvangen en versturen van DM’s is niet mogelijk. Dit kan alleen met een betaald lidmaatschap dat Premium wordt genoemd. Het gratis lidmaatschap is perfect als je de datingsite wilt uitproberen, wilt kijken welke singles er zijn en hoe het werkt – zonder een betaling te verrichten.

Bekijk het beste alternatief voor Relatieplanet

Premium lidmaatschap

Met het Premium lidmaatschap krijg je toegang tot alle functionaliteiten. Dit is de beste keuze als je succes wilt hebben op Relatieplanet, want met het Basic lidmaatschap kom je niet ver. Als Premium lid kun je ongelimiteerd berichten versturen naar de leukste singles die je tegenkomt, alle foto’s bekijken en gebruikmaken van de chat. En wil je niet dat bepaalde singles je benaderen? Dan kun je deze groep eenvoudigweg uitsluiten om contact met je op te nemen. Premium leden met een abonnement zijn te herkennen aan de vermelding van een gouden Relatieplanet-logo. Dit zijn de tarieven van het Premium lidmaatschap:

 • 1 maand voor € 24,95
 • 3 maanden voor € 44,85 (€ 14,95 p/m)
 • 6 maanden voor € 59,70 (€ 9,95 p/m)

Zoals je kunt zien, wordt het maandbedrag lager wanneer je meteen voor een langere periode Premium lid wordt. Het abonnement van Relatieplanet gaat direct in na de betaling, waarna je dus ook direct de beschikking krijgt over de exclusieve features. Heb je de single van je dromen gevonden? Dan kun je het abonnement op ieder moment stopzetten.

PremiumBasic
Berichten sturenOnbeperkt (naar alle leden)Beperkt (alleen naar Basic leden)
Zien welke leden jouw profiel hebben bekekenJaNee
Volledig beeld van andere ledenJaNee
Instellen wie jou mogen benaderenJaNee
Deelnemen aan events met kortingJaNee
Mogelijkheid om toegang tot iemands foto’s te vragenJaNee
Zien wie Basic en wie Premium lid isJaNee
Gouden logoJaNee

App en website

Relatieplanet is een cross-platform datingsite. Met andere woorden: de datingsite is op verschillende en uiteenlopende apparaten te gebruiken. Relatieplanet gaat met de tijd mee en heeft uiteraard een handige dating app beschikbaar gesteld voor de leden. Het was er zelfs al vroeg bij in 2009 met één van de eerste dating apps voor mobiele apparaten. De smartphone was toen nog maar twee jaar oud, maar Relatieplanet speelde hier al vroeg slim op in.

Inmiddels zijn we 12 jaar verder en heeft de datingapp van Relatie heeft natuurlijk meerdere updates gehad. Het is helemaal up-to-date en voorzien van de laatste technieken. In de app kun je alles doen wat je ook op de website kunt, het ziet er alleen iets anders uit. Je kunt je matches zien, voorkeuren aanpassen, berichten lezen en versturen, profielen bekijken, maar ook foto’s vanaf je smartphone uploaden.

De app is beschikbaar voor alle Android en iOS apparaten. Voor Android telefoons is de app in de Google Play Store te vinden, voor iOS apparaten in de Apple App Store.

Bekijk het beste alternatief voor Relatieplanet

Tips voor Relatieplanet

 • Log iedere dag in om maximaal gebruik te maken van je gratis interesseberichten.
 • Wees uniek en stuur een bericht dat opvalt.
 • Neem deel aan de exclusieve single-events.
 • Laat merken dat je met interesse het profiel hebt gelezen door iets uit het profiel te vermelden.
 • Neem eerst een gratis lidmaatschap om de datingsite uit te proberen.

Veiligheid

Als één van de toonaangevende datingsites heeft Relatieplanet de zaakjes goed op orde. De datingsite is afgesloten voor niet-leden zodat je privacy gewaarborgd is en je relatief anoniem kunt daten. Veiligheid, beveiliging, privacy en websitetechniek staan hoog in het vaandel om te voorkomen dat de leden slachtoffer worden van datingoplichting.

Iedere aanmelding wordt handmatig geverifieerd op echtheid zodat alleen “echte” mensen toegang tot de website en app krijgen. Daarnaast is Relatieplanet is aangesloten bij het Keurmerk Veilig Daten, een stichting op initiatief van de Consumentenbond dat als controlerend orgaan onderzoekt of de aangesloten datingsites zich aan de regels houden. Dit zijn de laatste awards die zijn gewonnen:

Populairste én Beste datingsite 2020Website van het Jaar
Hoogste score Privacymeter 2020Consumentenbond
Populairste datingsite 2019Website van het Jaar
Populairste én Beste datingsite 2018Website van het Jaar
Populairste datingsite 2017Website van het Jaar
Populairste én Beste datingsite 2016Website van het Jaar

Heb je vragen over Relatieplanet? De klantenservice heeft ruime openingstijden zodat je op vrijwel ieder moment van de dag in contact kunt komen met een medewerker. De klantenservice is 364 dagen per jaar geopend en bereikbaar van 09:00 tot 21:00 uur. Welke vraag je ook hebt, aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. De getrainde medewerkers staan klaar om je te helpen.

Bekijk het beste alternatief voor Relatieplanet

Over Relatieplanet

Als we het over Relatieplanet hebben, dan hebben we het over een datingplatform met een lange Nederlandse historie. Sterker nog: als we de geschiedenisboeken erop naslaan, dan mag deze datingsite zich zelfs de oudste datingsite van Nederland noemen. Terwijl het niet bekend wil staan als een “oude” datingsite, zegt het wel iets over de ervaring die men er heeft. En hoewel de datingsite al meerdere keren van eigenaar is gewisseld, blijft de naamsbekendheid op peil in single Nederland.

Relatieplanet is op dit moment een merk van Mediahuis. Dit is het digitale gedeelte van één van de grootste mediabedrijven van Nederland. Bekende merken zoals Privé, De Telegraaf en VROUW zijn bijvoorbeeld ook onderdeel van dit mediabedrijf.

Events

Onderdeel van de diensten als datingplatform worden er ook evenementen georganiseerd. Verspreid door Nederland en België vinden single-events plaats waarop leden van Relatieplanet elkaar kunnen ontmoeten. Van gezellige uitjes en etentjes tot stapavonden voor leden die graag de dansvloer onveilig maken; het aanbod evenementen is breed en gevarieerd. Zolang je openstaat voor nieuwe contacten zijn deze evenementen een extra mogelijkheid om op de echte wijze met anderen in contact te komen. En wat vooral handig is: je weet van iedereen dat ze single zijn als ze er aanwezig zijn.

Relatieplanet is aangesloten bij het Thuiswinkel waarborg waardoor je zeker weet dat er correct met je gegevens wordt omgegaan. Relatieplanet Nederland BV, zoals de datingsite officieel in de boeken staat vermeld, staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Noord-Nederland te Groningen onder nummer 02079316.

relatieplanet

Veelgestelde vragen

Is Relatieplanet voor iedereen?

Ja, alle singles uit Nederland en België zijn welkom bij Relatieplanet. Hoewel mensen van alle opleidingsniveaus en geslachten worden toegelaten, is Relatieplanet wel bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame relatie. Het is geen datingapp voor seksafspraken, korte avontuurtjes en vergelijkbare doelen. Kortom, iedereen die op zoek is naar een liefdesrelatie is welkom bij Relatieplanet.

Is Relatieplanet gratis?

Ja, Relatieplanet is gratis, maar het Basic lidmaatschap kent wel de nodige beperkingen. Aanmelden, een profiel creëren, foto’s toevoegen en zoekopdrachten uitvoeren; het is allemaal mogelijk zonder ook maar ergens voor te betalen. Het is zelfs mogelijk om interesseberichten te versturen als Basic lid. Maar wat echt nodig is om te kunnen daten, zoals chatten en persoonlijke berichten versturen, is alleen beschikbaar als Premium lid.

Kun je swipen op Relatieplanet?

Nee, swipen is niet mogelijk op Relatieplanet. De datingapp valt onder de categorie ‘serieuze datingapps’ die geen gebruik maken van swipen. Bij Relatieplanet zijn er wel andere manieren om potentiële partners te contacteren. Met het interessebericht – dat ook te gebruiken is als gratis lid – kun je aangeven dat je interesse in iemand hebt. Deze krijgt er een melding van dat je interesse hebt getoond.

Is er een minimumleeftijd voor Relatieplanet?

Ja, je kunt alleen lid worden van Relatieplanet als je 18 jaar of ouder bent. Alle leden zijn dus meerderjarig. Minderjarigen worden niet toegelaten tot het datingplatform.

Heeft Relatieplanet een website?

Ja, Relatieplanet heeft een website die beschikbaar is als datingplatform. Hoewel veel gebruikers liever een app gebruiken is het mogelijk om de website te gebruiken. Voor de liefhebbers van laptops en desktop pc’s is deze webversie een uitkomt. Maar date je liever op je smartphone of tablet, dan is er de handige app om te downloaden in de appstore.