Rebound relaties: 5 dingen die je moet weten

Redactie
Door Redactie
4 minuten leestijd

Een rebound relatie na een scheiding of lange relatie komt vaak voor. Voor de persoon die net een relatie achter de rug heeft kan het fijn zijn om weer iemand te hebben die de eenzaamheid tegengaat. Aan de andere kant is de kans groot dat het niet lang duurt.

Wat is een rebound relatie?

Een rebound relatie doet zich vlak na een scheiding of het beëindigen van een lange relatie voor. Als je direct na een lange relatie een nieuwe relatie hebt, dan is er waarschijnlijk sprake van een rebound relatie. Het is zelfs mogelijk om de rebound relatie te beginnen voordat de huidige relatie ten einde is gekomen.

Rebound relaties hebben een doel

Een rebound relatie is bedoeld voor afleiding. Het is een verbintenis tussen twee personen die voor minimaal één persoon bedoeld is om de emotionele gevolgen van een relatiebreuk te verminderen. Door opnieuw een relatie aan te gaan word voorkomen dat men zich eenzaam voelt. De angst om echt alleen te zijn is voor sommigen al reden genoeg om snel een nieuwe relatie te beginnen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Foute keuzes

Als je uit een slechte relatie komt dan wil je graag de tijd goedmaken. Door te snel op te staan voor een nieuwe liefde is de kans groot dat je niet de goede keuzes maakt. Als er de neiging is om zo snel mogelijk weer een nieuwe relatie te beginnen dan wordt er vaak niet goed nagedacht over de daadwerkelijk behoeften. Een behoefte aan gezelligheid en iemand om je heen is een goede reden om een nieuwe relatie te zoeken maar als het te snel na een lange relatie is dan is het mogelijk dat je een rebound relatie begint die tijdelijk van aard is.

Afleiding als enige reden

Het grootste probleem van een rebound relatie is dat er vaak één persoon met een gebroken hart achterblijft. Als je een nieuwe relatie begonnen bent om de pijn en emoties van de vorige relatie te vergeten dan gebruik je de persoon. Wanneer de pijn van de vorige relatie voorbij is en je door het moeilijkste deel bent gekomen, dan is er geen plek meer voor de persoon uit de rebound relatie. Dit is hoe het vaak gaat bij rebound relaties.

Het gevolg is dat de persoon die gebruikt wordt uiteindelijk achterblijft met liefdesverdriet. Om dit voorkomen is het verstandig om de andere persoon in te lichten over je gevoelens en bedoelingen, zodat de ander een goede keuze kan maken om een relatie met je aan te gaan of niet.

Gebruikt worden

Voor de personen die een relatie beginnen met iemand die net een relatie achter de rug heeft dan is het verstandig om hier heel voorzichtig mee om te gaan. De kans is groot dat je gebruikt wordt door de persoon waarna je net zo makkelijk gedumpt wordt tegen de tijd dat het serieus begint te worden. Bedenk jezelf goed of je dit wilt meemaken. Als je single en op zoek bent naar een langdurige liefdesrelatie met toekomst dan vind je dit niet snel bij iemand die net uit een langdurige relatie komt. Als je dit toch wilt proberen zorg er dan voor dat je niet te snel emotioneel betrokken raakt bij de relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie