QQ app: wat is het en wat kun je ermee?

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

De wereld is in rap tempo verandert waardoor sms’en tot het verleden behoort en we tegenwoordig alleen nog maar berichten via het internet versturen. Whatsapp en Facebook Messenger kent iedereen maar de QQ app heeft deze naamsbekendheid niet in Nederland. QQ is een internationale Instant Messenger app dat vooral in China gebruikt wordt. Misschien dat je er nog nooit van gehoord hebt maar QQ heeft wereldwijd een enorm groot aantal gebruikers.

Wat is QQ?

QQ is één van de meest gebruikte vormen van communicatie voor mensen in China. Met meer dan 750 miljoen gebruikers is het geen kleine speler in de markt van messaging apps. Door het grote inwonersaantal van China is de thuismarkt voor het Chinese QQ groot maar inmiddels werkt het bedrijf hard om internationale gebruikers aan te trekken. In eerste instantie is de app alleen in het Chinees uitgebracht maar inmiddels biedt de app ondersteuning voor veel andere talen. De internationale versie van de app heet QQ International en is beschikbaar in het Engels, Frans, Japans, Spaans, Duits en Koreaans. Deze versie voor de wereldwijde markt is volledig compatibel met de Chinese versie van QQ. Aangezien de gebruikers verschillende talen gebruiken in de app moest QQ daar een oplossing voor vinden en dat heeft men gevonden in de vertaalfunctie. De QQ International app vertaalt tekst automatisch naar je eigen taal vanuit 50 verschillen de talen.

Hoe werkt QQ?

Nadat je QQ International op je smartphone hebt gedownload dan hoef je de app alleen maar te starten en een nieuwe account aan te maken, als je er geen hebt. Om lid te worden kun je je telefoonnummer gebruiken zodat je een verificatie-sms kunt ontvangen. Je kunt ook met je Facebook account inloggen. Om dit gehele proces te doorlopen ben je in nog geen twee minuten klaar.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

  • Real-time vertalingen in 50+ talen
  • Groepvideo’s met ondersteuning tot 20 personen
  • Online en offline bestandsoverdracht
  • Direct folders versturen
  • Favoriete momenten delen met anderen
  • Vrienden zoeken en maken
  • Lokatiegebaseerd zoeken
  • Alles delen wat je wilt delen

Voor wie het?

In Nederland is het gebruik van QQ laag maar dat betekent niet dat niemand er hier gebruik van maakt. De app kan door iedereen gebruikt worden die in contact wil blijven met vrienden, om nieuwe vrienden te maken maar ook voor zakelijke contacten. Het voordeel van QQ is dat je gesprekken in real-time vertaald worden zodat het makkelijker te communiceren is met mensen die een andere taal spreken. Voor dating is QQ misschien niet de beste optie, maar raden we eerder een dating app zoals deze apps:

Via app en website

De QQ app biedt je alle mogelijkheden die je verwacht van een chat app. Je kunt berichten versturen, videochatten met anderen, spraakberichten versturen maar ook bestanden en afbeeldingen delen. Als app is het beschikbaar voor verschillende platforms, waaronder iOS, Android en Facebook. Met meer dan 1 miljard geregistreerde gebruikers in meer dan 80 landen mag deze app met recht de naam QQ International dragen. Kortom, ook al is deze app in Europa en Nederland vrij onbekend, het is zonder twijfel één van de populairste chat apps ter wereld. Op elk moment van de dag zijn meer dan 200 miljoen leden ingelogd waardoor een groot deel van de gebruikers snel te bereiken zijn.

App StoreGoogle Play

QQ is hiernaast niet alleen als app verkrijgbaar. Nog voordat er sprake was van een mobiele app was er al de Instant Messenger van QQ. Zo kun je ook vanaf je laptop of pc gebruik maken van de QQ Messenger. Bovendien is de website van QQ.com één van de meeste bezochte websites in China gezien het aantal pageviews. In dit opzicht is het te vergelijken met MSN zoals we dat in Nederland kenden met de MSN Messenger en bijbehorende website.

QQ chat app

In China is het nog altijd moeilijk voor partijen zoals Whatsapp om blijvend voet aan de grond te zetten. Zo is er al vaker een tijdelijke Whatsapp blokkade geweest in het land en kunnen inwoners van het land door de censuur geen toegang krijgen tot diensten zoals Google, YouTube, Facebook en Twitter. QQ is echter eigendom van een Chinese onderneming waardoor het voor deze app makkelijker is geweest om toegang tot de Chinese gebruiker te krijgen en te houden. De chat app is tien jaar geleden ontwikkeld door Tencent, dat ook eigenaar is van de bekende social media app WeChat. Tencent is het grootste internetbedrijf in China en staat wereldwijd op de vierde plek als het om marktaandeel gaat. Alleen Google, Facebook en Amazon lopen nog voor. Na Facebook wordt QQ gezien als het tweede grootste actieve sociale netwerk ter wereld. QQ is echter niet het enige bedrijf dat onder de hoede van Tencent valt. Zo heeft het internetbedrijf meerdere internetoplossingen, betaaldiensten en apps zoals WeChat.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie