Home Dating apps Het perfecte dating app profiel: tips voor je profielfoto’s en tekst/bio

Het perfecte dating app profiel: tips voor je profielfoto’s en tekst/bio

14 minuten leestijd
0
foto man dating

Liefde op de eerste swipe? Dat is bijna onmogelijk. Voor je het weet ben je honderden swipes verder voor je een interessante match hebt gevonden. Van het maken van de foto’s voor je profiel tot het invullen van je bio; hoe je je dating app profiel aan anderen presenteert is wat je succes bepaalt. In je digitale zoektocht naar de ware speelt je profiel een cruciale rol.

Of je nu op Parship, Lexa, Tinder of Happn actief bent; je profiel is de eerste impressie die anderen van je krijgen.

De eerste indruk telt dubbel

Het gehele ecosysteem van online daten is gebaseerd op eerste indrukken. In de meeste gevallen is de eerste indruk namelijk doorslaggevend of singles wel of niet naar rechts swipen of je een bericht sturen. De snelle beoordelingen zijn een voordeel voor gebruikers die van nature fotogeniek zijn maar een nadeel voor degenen die het van de babbel moeten hebben.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Dat neemt niet weg dat iedereen succesvol kan zijn, of je nu de looks van een fotomodel hebt of jezelf niet aan durft te kijken in de spiegel. De één moet er alleen wat meer voor doen dan de ander. Daarom is het belangrijk dat je je profiel optimaal inricht.

Waarom je aan je profiel moet werken

Het aantal microbeslissingen die je gedurende elke dag moet maken is teveel om bij te houden.1 Een onderzoek uit 2012 toont bijvoorbeeld aan dat bezoekers een website in 0,05 seconden beoordelen; dat is sneller dan het knipperen van een oog. In een oogopslag vellen we een oordeel over wat we voor ons zien.

Hetzelfde gebeurt op dating apps waar je soms maar een fractie van een seconde nodig hebt om iemand te keuren. Met slechts enkele seconden aandacht voordat de beslissing wordt genomen telt elk klein detail in je profiel, hoe onbelangrijk het misschien ook lijkt. Deze details liggen verborgen in je foto’s, bio en andere informatie die samen je datingprofiel vormen. Dit zijn de tips die je datingprofiel boven de rest uit laten steken.

Foto’s

De meeste vrouwen worden aan de lopende band geconfronteerd met badkamer selfies, mannen op fishpics en sixpack foto’s zonder gezicht. Mannen moeten aan de andere kant groepsfoto’s ontcijferen en gissen hoe de vrouw eruit ziet zonder alle Snapchat filters. Mannen én vrouwen maken bedroevende fouten in de keuze van de datingprofiel foto’s.

Het goede nieuws is dat de fouten van een ander je helpen om makkelijker op te vallen. Zelfs als je er meer uitziet als Jan Modaal dan Michiel Huisman, of Jannie Modaal dan Shelly Sterk, vergroten deze fototips de kans op een match en inkomende berichten.

Maak heel veel foto’s

Sommige mensen hoeven maar naar de camera te kijken en hebben direct een Instagram-voltreffer te pakken. Elke natuurlijke beweging richting de camera resulteert in een foto dat geschikt is voor een tijdschrift. Dit zijn de mensen die niet veel moeite hoeven te doen om de perfecte foto te vinden voor het datingprofiel.

Als jij het type persoon bent dat nooit goed op de foto staat dan kun je het moeilijk krijgen. Het enige dat je kunt doen is nog meer foto’s maken om de minst “slechte” foto te vinden.

Kies je beste profielfoto

Alles valt of staat met je profielfoto; de foto die andere gebruikers als eerst te zien krijgen. Dit is de foto die je profiel maakt of breekt. Omdat de bezoeker van je profiel geen voorafgaande kennis heeft over je wie je bent, hebben je kleding en fysieke verschijning in foto’s een sterke invloed op aardig en leuk je gevonden wordt.2

Het simpele advies voor de profielfoto is een duidelijke headshot zonder fratsen. Een echte glimlach, één die je ogen laat stralen, maakt een goede eerste indruk.3 Een lichte kanteling van het hoofd kan je aantrekkelijkheid ook vergroten.4

zichtbaar gezicht bril

Een korte blik op je profiel is dan min of meer voldoende om een helder beeld van je te krijgen. Dit zijn de eisen waar je profielfoto in ieder geval aan moet voldoen:

 • Geen kroeg-, feest- of groepsfoto
 • Geen zonnebril
 • Geen extreem bewerkte foto met filters
 • Geen collage
 • Geen screenshot
 • Geen foto van een foto
 • Geen ingescande foto

Wees niet de catfish: houdt het recent

Waar je misschien nog steeds trots bent op een gedateerde foto van vier jaar geleden, toen je nog slank en afgetraind was, wordt er van je verwacht dat je een recente foto van jezelf plaatst. Al is het alleen maar om niet voor een catfish aangezien te worden. Misschien dat een recente foto je minder matches oplevert, maar het is wel de foto waarmee je de hoogste kwaliteit matches krijgt.

Wat heb je immers aan tientallen matches die zich aangetrokken voelen tot een veel jongere en waarschijnlijk knappere versie van jezelf. Je wilt mensen simpelweg niet verrassen met je verschijning als het tot een eerste date komt.

Hoge kwaliteit: Go Pro

Het is in 2018 not done om een wazige foto te uploaden naar je profiel. In de huidige smartphonewereld, waar de gemiddelde smartphone een betere resolutie heeft dan een digitale camera, is er geen excuus om je profiel te presenteren met een onscherpe of wazige foto. Als de bezoekers van je profiel denken dat 1999 zijn foto terug wil dan sta je direct een punt achter, om vervolgens binnen een oogwenk naar links geveegd te worden.

Maak het dag en nacht: verhoog het contrast

Het laatste wat je wilt doen met je profielfoto is jezelf degraderen tot figurant op je eigen foto. Je profielfoto is dé manier om op te vallen en dat doe je niet door jezelf op te laten gaan in de achtergrond. Wetenschappers uit Nederland kwamen erachter dat foto’s met een hoog contrast aantrekkelijker gevonden worden. Deze foto’s met tegenstellingen, bijvoorbeeld donker en licht, worden makkelijker verwerkt door het menselijk brein door de verminderde complexiteit.

contrast profielfoto

Je kunt dit tot je voordeel gebruiken door het contrast van je profielfoto met een vleugje Photoshop aan te passen om jezelf beter te laten opvallen.5

Kies voor een rustige achtergrond

In hetzelfde onderzoek werd duidelijk dat singles de voorkeur geven aan een rustige achtergrond. Een drukke achtergrond leidt af van waar het om gaat; jou. Achtergronden met veel kleuren en vormen, zuigen het onderwerp uit de voorgrond.

Als je meer matches wilt dan besteed je niet alleen aandacht aan je coole blik maar ook aan wat er achter je gebeurt. Hoe rustiger, hoe beter. De wetenschappers raden dating app gebruikers aan om een solide achtergrond te gebruiken.6

achtergrond profielfoto

Alleen: geen groepsfoto’s

Het is niet vreemd dat je een stapel foto’s hebt bewaard van je tripjes met vriend(inn)en. Hoewel ze de nodige nostalgie oproepen als je ze tevoorschijn haalt, zijn deze foto’s niet geschikt als profielfoto (wel als extra foto). Vermijd foto’s met een stel vrienden waarbij je mensen laat gokken wie van de tien jij bent.

achtergrond mensen foto

De situatie waarin de bezoeker van je profiel moet ontcijferen wie je bent levert teveel cognitieve lading op, een duur woord dat aangeeft dat je hersenen dit niet aankunnen. Als je teveel dingen tegelijk ziet, dan kijk je liever weg dan dat je ernaar blijft kijken. De bezoeker van je profiel moet binnen een milliseconde kunnen identificeren wie je bent, anders gaan ze snel door met de volgende kandidaat.

Dat gezegd hebbende, groepsfoto’s kunnen wel gebruikt worden als één van de extra foto’s. Groepsfoto’s waarop te zien is dat anderen in je gezelschap een goede tijd hebben zijn wenselijk. Deze foto’s geven volgens onderzoek een soort van bevestiging dat je een geliefd persoon bent.7

Compositie: bovenste derde deel

De compositie kan je profielfoto maken of breken. Onze hersenen hebben volgens onderzoek een duidelijke voorkeur voor composities die het bovenste derde deel van het lichaam bevatten. Dit is het gebied vanaf de bovenkant van je buik tot boven je hoofd. Bij het maken van foto’s betekent dit niet te veraf (gehele lichaam) maar ook niet te dichtbij (selfie).

bovenste derde deel

De meeste dating apps, zo niet allemaal, bieden de mogelijk om meer dan één foto toe te voegen. Waar de profielfoto de bezoekers uitnodigt om wat langer op je profiel rond te hangen zorgen de aanvullende foto’s ervoor dat je de buit binnenhaalt. Voor de aanvullende foto’s kun je wat creatiever zijn zodat je nog beter kunt tonen wie je bent.

Benut het Ugly friend effect

Als je op foto’s staat met andere mensen dan helpt het je om foto’s te hebben met mensen die minder aantrekkelijk dan jou zijn. Dit staat ook wel bekend als het “ugly friend effect”. Wanneer je gezien wordt met minder aantrekkelijke mensen dan neemt je eigen aantrekkingskracht toe.8

Rood is de kleur

Of je nu een man of een vrouw bent; rood is de kleur die je moet gebruiken in je foto’s. Veel singles kiezen voor zekerheid en dragen kleding in neutrale kleuren. Door voor de opvallende kleur rood te kiezen val je meteen op tussen de zwarte schapen en grijze muizen. Onderzoek bewijst het. Vrouwen zien mannen die rood dragen als aantrekkelijker, seksueler en hoger in sociale status.9

Cuteness overload: foto met je hond

Wie had gedacht dat je hond je zou kunnen helpen om liefde te vinden als je een man bent? Het bezitten van een hond, of doen alsof je een hond hebt, kan je helpen om aantrekkelijker te worden voor vrouwen, vooral als een vaste relatie je doel is.10

Vrouwen zien mannen met een hond als betere kandidaten voor een serieuze relatie, maar minder goede opties voor een korte termijn relatie of hook-up. Waarom poseren met een hond je helpt?

 • Honden laten je gelukkiger lijken
 • Honden tonen aan dat je verantwoordelijkheid hebt
 • Honden laten zien dat je kunt liefhebben
 • Honden bevestigen dat je een lange termijn verplichting aan durft te gaan
 • Honden zijn perfect voor een vrouw om als openingszin te gebruiken

Selfies: niemand vindt ze leuk, maar toch ook weer wel

Selfies worden soms wel het begin van het einde van de intelligente beschaving genoemd maar als dating app gebruiker kun je er altijd nog voordeel uit halen. Hoewel het geen goed idee is om alleen maar selfies te plaatsen, een gebrek aan een selfie is ook niet goed.

Volgens onderzoek van datingsite PlentyOfFish verstuurt 86 procent van de singles namelijk sneller een bericht naar iemand die een selfie als één van de foto’s heeft. Mocht je nog geen selfie in je datingprofiel hebben dan zou je dit kunnen overwegen:

 • Selfies zijn goede gespreksstarters
 • Selfies suggereren dat je tevreden met jezelf bent
 • Selfies zijn makkelijk te maken
 • Selfies kun je zelf nemen
 • Selfies laten zien dat je zelfverzekerd bent11

Kies een aantrekkelijke setting

Op je foto’s draait het om jou, maar het beeld dat de bezoeker van je profiel krijgt is niet alleen afhankelijk van hoe jij eruit ziet. Wanneer je foto tevoorschijn komt, word je beoordeeld op alles wat zichtbaar is; wat op de achtergrond te zien is, wat naast je ligt maar ook wat je aan het doen bent.

Let bij het maken van de foto op de algehele setting om het beeld compleet te maken. Kies bijvoorbeeld geen achtergrond met een badkamerspiegel of rommelige slaapkamer maar een tuin met een prachtige bloesemboom.

Pro tips voor je foto’s
 • Vrouwen vinden een man aantrekkelijker wanneer zij andere vrouwen naar hem zien glimlachen.12
 • Je wordt belangrijker gevonden door het zogenaamde centre-stage effect, waarbij je foto’s selecteert waar je je in het midden bevindt.13
 • Dynamische videoclips zoals Tinder Loops kunnen de band met de bezoeker bevorderen als het tot een date komt.14

profiel fail

Profieltekst/Bio

Je profieltekst of bio is je visitekaartje, met een stukje tekst wil je iemand overhalen om contact met je op te nemen. Het doel van beiden is hetzelfde. Waar je een visitekaartje tijdens of na een gesprek uitdeelt om later gebeld of gemaild te worden is een bericht of swipe naar rechts het doel van je profieltekst.

Om een visitekaartje op te laten vallen tussen alle andere ontvangen kaartjes geven mensen aandacht aan de kleinste details. Van het lettertype, de kleuren, grootte en vorm tot de bedrukking en het materiaalgebruik; alles wordt tot in de puntjes uitgedacht. Je profieltekst verdient dezelfde aandacht, tenminste, als je wilt uitblinken.

anne profiel fail

Wat wel en niet werkt

Hoe verleidelijk het ook is om het jezelf makkelijk te maken met een “vraag maar” profieltekst, in de realiteit is dit het slechtste wat je kunt doen. Of eigenlijk is het tonen van negativiteit nog slechter, zoals in het voorbeeld. Het enige dat je daarmee bereikt is dat je mensen afschrikt en dat wil je niet.

Wat wel werkt is het highlighten van je beste eigenschappen, het opbouwen van aantrekkingskracht en de lezer intrigeren zodat er geen andere optie is dan naar rechts vegen of je een bericht te versturen. Met slechts een kleine ruimte tot je beschikking is dit geen makkelijke opgave, maar dat is precies wel precies wat je wilt bereiken met je profieltekst.

Simpel = buitengewoon sexy

Mensen geven de voorkeur aan simplistische inhoud en vermijden onbewust ingewikkelde informatie. Dit is de reden waarom emoji’s zo belangrijk zijn geworden in de moderne vormen van communicatie. Met een kleine afbeelding kun je meer zeggen dan een hele zin; het is de eenvoudige maar vooral snelle manier om digitaal je emoties te tonen. Voeg bovendien enkele emoji’s toe aan je profieltekst; om het wat kleurrijker te maken, maar ook om ruimte te besparen 👀 👑 🌟

Hoe makkelijker je profiel te begrijpen is, hoe waarschijnlijker het is dat je de bezoeker van je profiel bereikt en ze contact met je opnemen of naar rechts swipen. Keep it simple stupid; bij het eerste teken van complexiteit gaat de single weer door met swipen.

Gemakkelijk te begrijpen taal maakt je bovendien slimmer en sympathieker. Dit komt omdat mensen van nature aangetrokken worden tot woorden die gemakkelijk te onthouden en uit te spreken zijn.15

dagmar tinder bio

Grammatica; een afknapper voor velen

Als er iets is dat veel singles niet willen zien in een datingprofiel is slechte grammatica, spelfouten en een gebrek aan interpunctie. Niemand verlangt van je dat alles perfect is, maar wel dat je je best gedaan hebt om de fouten eruit te filteren.

Willekeurige hoofdletters, spaties voor punten en zinnen zonder einde zijn een afknapper voor velen. Misschien dat schrijven niet je ding is of het interesseert je niet; anderen hebben er wel problemen mee en knappen er vaak op af.

Vermijd de clichés

Hoe grappig het ook lijkt om die ene uitspraak in je profiel te vermelden, de kans is groot dat je niet de enige bent die het gebruikt. Een fout die veel singles maken is het gebruik van platitudes op dating profielen, een afgezaagde zinsnede dat gelijk staat aan ‘niets zeggen’.

Hou je ervan om te bankhangen, films te kijken en in het weekend tijd door te brengen met vrienden en familie? Deze drie dingen die je in je vrije tijd doet zou op meer dan 95 procent van de profielen passen. Met andere woorden, je zegt eigenlijk helemaal niets over jezelf.

Humor maakt het verschil

Eén van de enige universele aspecten van succesvolle profielen is dat er altijd een beetje humor in te vinden is, of veel. Het toevoegen van humor aan je datingprofiel geeft je de edge, een voorsprong op de rest.16 Vooral op de dating apps is het een krachtig wapen die je niet op de plank wilt laten liggen. Wie houdt er immers niet van een partner met humor? Als je het de gemiddelde single vraagt dan speelt een ‘goed gevoel voor humor’ altijd mee in de keuze van een partner.

Alle soorten humor zijn aantrekkelijk en perfect als je je andere kwaliteiten wilt benadrukken.17
Bovendien is een humoristische geschreven profiel een geloofwaardig bewijs van een gevoel voor humor, meer dan als je alleen ‘Ik ben grappig’ in je profiel vermeld.

Voeg specifieke details toe

Terwijl je de typische clichés vermijd moet je natuurlijk wel iets interessant te vertellen hebben. Dat doe je door specifieke details toe te voegen zodat je verhaal authentieker en interessanter is. Je kunt beter uitbeelden wie je bent dan vertellen wie je bent. Een voorbeeld om je bezoeker nooit meer te vertellen dat je “van reizen houdt” is het volgende:

“’Live life to the fullest’ is mijn motto, laten we zeggen dat ik niet graag stil zit 😉 Next up = Miami beach. Swipe 🔜 om samen met mij dit avontuur te beleven”

“🏃‍♂️ langs de East Side Gallery in Berlijn, 🚴‍♂️ langs de Strade del Vino in Toscane voor de lekkerste wijn, 🕺 op de beats van Martin Garrix in Ushuaïa Ibiza by night. Meer over mij weten?

Het verschil is duidelijk. Je kunt beter beschrijven wat je graag doet dan vertellen wat je graag doet. In plaats van “Ik sport graag” in je profiel te zetten vertel je welke sport je doet en waarom dit je gelukkig maakt. Vertel je eigen verhaal zo kort en gedetailleerd mogelijk.

Introduceer je beste eigenschappen

Van nature voelen mannen en vrouwen zich aangetrokken tot bepaalde goede en slechte eigenschappen. Dit kun je in je voordeel gebruiken als je je profieltekst schrijft. Voor vrouwen zijn typische kenmerken van de echte man aantrekkelijk zoals dapperheid, moed en een bereidheid om risico’s te nemen. Voor mannen zijn dit de klassieke eigenschappen van een vrouw zoals zorgzaamheid, gevoelig en kwetsbaarheid.

Maak niet de fout om te vertellen hoe betrouwbaar, loyaal en eerlijk je bent; dit zijn juist de clichés die je moet vermijden. Vermeld alleen de eigenschappen die je anders maken dan anderen; je epische gevoel voor humor of je bijzondere carrière.

70:30 regel: wéér een regel erbij

Waar je bij de meeste dating apps niet veel ruimte hebt om jezelf te presenteren bieden de traditionele datingsites je wat meer ruimte. Deze ruimte is handig als je van nature een storyteller bent maar hoe meer je vertelt, hoe meer er is om op af te knappen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je een lang stuk tekst schrijft dat alleen over jezelf gaat.

70% over jezelf, 30% over wat je zoekt

Je bent intelligent, zit op voetbal, bent leuk, niet-roker, leest non-fictie boeken en houdt van lange wandelingen met je lieve hondje. Hoewel je uiteraard iets over jezelf moet vertellen levert dit veel minder reacties op dan een combinatie van wie je bent en wat je zoekt. De combinatie in een verhouding van 70:30 behaalt de beste resultaten; 70 procent over jezelf, 30 procent over wat je zoekt.

bolcom cta

Gebruik een call-to-action

Iedereen is er bekend mee maar velen weten niet dat er een naam voor is; call-to-actions. Dit zijn oproepen aan een potentiële koper om een actie uit te voeren. Vaak opvallend aanwezig in een kleur die de aandacht trekt. Alle webshops zijn schuldig aan het gebruik van zogenoemde call-to-actions. Een aantal voorbeelden:

 • Klik hier voor korting
 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief
 • Koop nu voor slechts € 9.95
 • Word nu lid van de club

Stel, je bent je aan het oriënteren op een nieuwe salontafel, bezoekt een webshop en zonder dat je het doorhebt richten je ogen zich automatisch op de felgroen gekleurde bestelbutton. Terwijl je als een echte Nederlander alleen maar wilde kijken heb je het product al toegevoegd aan je winkelmand. Dit is precies het doel van een call-to-action; je overhalen om iets te doen. Zoals dit:

Test direct je nieuwe skills op Lexa

De call-to-action werkt en dat kun je benutten in je datingprofiel. Het komt erop neer dat je in je profieltekst iets zegt wat de bezoeker van je profiel overhaalt om een gewenste actie uit te voeren. Dit kan een veeg naar rechts zijn, je als favoriet toevoegen of een bericht versturen.

“Meer over mij weten? Swipe naar rechts 🔜

Gebruik deze techniek

hengel vis catchJe datingprofiel moet eruit zien alsof je een catch bent, niet dat je jezelf een catch vindt. Er is een groot verschil tussen over jezelf opscheppen en het vermelden van je beste eigenschappen. De manier waarop je het vertelt is bepalend voor het beeld dat bezoekers van je profiel krijgen.

Vertel bijvoorbeeld niet dat je de beste fotograaf van Nederland bent, maar voeg je fototechnisch hoogstandje toe aan je foto’s. Schep niet op over je heerlijke muzieksmaak maar koppel je Spotify account aan je profiel. Deze techniek brengt je verder en levert de beste resultaten op, volgens onderzoek.18

Dit is nog maar het begin

Deze tips, tricks en handige voorbeelden geven je de informatie die je nodig hebt om je datingprofiel onweerstaanbaar te maken. Zelfs als je een introvert bent, geen ervaring met daten hebt of niet de beste schrijver bent is er nog hoop voor je. Het is allemaal niet zo moeilijk; je moet alleen weten wat voor anderen werkt en welke fouten je juist niet moet maken.

Met je profiel tiptop in orde ben je er echter nog niet. Het is nog maar het begin. Voordat je in het wilde weg berichten begint te versturen aan matches die en masse negeren lees je beter eerst deze tips:

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

EasyWoo: onboard daten in een vliegtuig met medepassagiers

Daten is vermoeiend? Als het aan een bekende luchtvaartmaatschappij ligt, gaat dat binnenk…