Home Vriendschap Online vrienden zoeken: waar kun je nieuwe vrienden maken?

Online vrienden zoeken: waar kun je nieuwe vrienden maken?

4 minuten leestijd
0
vriendinnen

Wat de reden ook is; online vrienden zoeken is al mogelijk vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw. Chatprogramma’s waren erop gericht om mensen met elkaar in contact te brengen maar leken totaal niet op de chatsites zoals we die nu kennen. Het maken van vrienden was toen mogelijk via de IRC, ICQ en later MSN en profielenwebsites zoals CU2. De technologie is snel vooruit gegaan en online vrienden zoeken is niet veel veranderd; alleen de websites waar je dit kunt doen zijn gewijzigd. Waar kun je nu terecht als je op zoek bent naar nieuwe vrienden?

Online vriendschap of échte vriendschap?

Om in contact te komen met mensen die bij je passen is het in eerste instantie slim om uit te gaan van je eigen interesses. Waar kun je mensen vinden met dezelfde interesses? Als je bijvoorbeeld graag sport dan kun je terecht op diverse fora gericht op fysieke activiteiten. Het probleem met fora is dat de gebruikers elkaar niet vaak ontmoeten, hoogstens een keer tijdens een bijeenkomst. Het blijft hierdoor al snel bij een online vriendschap. Dit is ook het geval met chatruimtes waar je binnen enkele drukken op de muisknoppen verbonden bent met andere mensen die ook willen chatten. Hoe makkelijk het hierdoor ook lijkt om met andere mensen in contact te komen; veel van deze mensen willen niet in het echt afspreken. Hoe kom je dan wel in contact met mensen die dezelfde interesses hebben?

Juist voor het zoeken van vriendschap (of meer) zijn er ontdekkingsnetwerken op het internet te vinden. Waarschijnlijk heb je nog niet eerder van een “ontdekkingsnetwerk” gehoord maar deze sociale netwerken zijn voor iedereen bedoeld die anderen wil ontmoeten. Dit kan voor een date zijn, een relatie maar ook gewoon voor vriendschap. Je bepaalt er zelf je grenzen en je kunt eenvoudig aangeven waar je naar op zoek bent. Twee van de bekendere netwerken waar je terecht kunt voor vriendschap zijn Badoo en Twoo. Terwijl je misschien denkt dat het om datingsites gaat is dat niet het geval. Je kunt er op zoek gaan naar een date maar ook naar vriendschap.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Ontdekkingsnetwerken

Het voordeel van deze netwerken is dat het gratis is. Je betaalt er niets voor, tenzij je meer mogelijkheden wilt op de website. In eerste instantie kun je een account aanmaken en je profiel invullen. Met een foto erbij is het profiel af en kun je meteen op zoek naar andere leden die ook op zoek zijn naar vriendschap. Bij de websites kun je direct zien wat de interesses van de ander zijn en of deze een beetje aansluiten bij die van jou. Als je iemand tegenkomt waar je contact mee wil dan kun je zonder kosten een bericht versturen. Zo makkelijk is het om in contact te komen met nieuwe vrienden.

Facebook

facebookFacebook; het nummer één sociale netwerk van de wereld is een bron van nieuwe contacten die niet uitgeput raakt. Waar miljoenen leden zich verenigen is er altijd ruimte om nieuwe vrienden te maken. Dit kun je tot je voordeel gebruiken door Facebook te benutten als manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Natuurlijk is het meer bedoeld om met je ex-klasgenoten en oud collega’s in contact te blijven maar er is veel meer mogelijk.

Facebook groepen

Eén van de beste manieren om andere mensen te leren kennen via Facebook is door actief te worden in één van de talloze Facebook groepen. Voor elk interessegebied is er een groep die zich op deze interesse richt. Dit kan een groep voor Crossfit liefhebbers zijn, een chihuahua groep of een groep voor 50 plussers die op zoek zijn naar een maatje. Hoe gek je het kunt bedenken, er is bijna altijd een groep voor te vinden. Onderdeel van de Facebook groepen is de conversaties die in de groep plaatsvinden. Deel artikelen met de groep, reageer op berichten van anderen en voor je het weet ben je een actief lid van de groep dat door vele andere leden opgemerkt wordt. Als je ziet dat iemand doordachte reacties plaatst waar je het volledig mee eens bent, deel dan je mening en begin een gesprek. Voor je het weet ben je verwikkeld in een interessante discussie waarna het niet vreemd is dat je de ander als vriend toevoegt.

Waarom online vrienden zoeken?

Je bent niet de enige die vriendschap leuk vindt en nodig heeft. Iedereen geniet meer van leven als er contact is met andere mensen. Een belangrijke reden is dat het eenzaamheid voorkomt. Vooral onder ouderen zonder partner komt eenzaamheid veel voor. Als jij je ook eenzaam voelt dan ben je niet de enige. De eenzaamheid neemt alleen maar toe als je ouder wordt. Dat is ook niet zo vreemd. Sociale contacten worden minder als je ouder wordt. Iedereen heeft een eigen leven waardoor er maar een kleine groep contacten overblijft. Als je niet veel contacten meer hebt dan is het mogelijk dat je je eenzaam voelt. In Nederland zijn er volgens het CBS meer dan een half miljoen Nederlanders die zich eenzaam voelen. Dat is een grote groep Nederlanders die baat heeft bij een vriendschap.

Maar ik heb al een relatie

Of je een relatie hebt of niet, vriendschap is altijd mogelijk. Als je bijvoorbeeld voor je vriend of vriendin verhuisd bent naar een nieuwe woonplaats dan is het niet eenvoudig om nieuwe vrienden te maken. Je kent er nog niemand en terwijl je partner werkt wil jij wel graag andere mensen ontmoeten. Iedereen kan zich voorstellen dat je dan graag nieuwe vriendschappen maakt zodat je je minder verveelt. Dit is één van de voorbeelden waarom online vrienden maken een uitkomst kan zijn. Heb jij het al eens geprobeerd? Laat het weten in de reacties.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Vriendschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Onderzoek: ‘Tweederde van relaties begint als vriendschap’

Dat er meerdere wegen naar Rome leiden, weet iedereen. En dat er meerdere wegen naar een r…