Home Algemeen Mannenmishandeling: kenmerken, cijfers en hulp

Mannenmishandeling: kenmerken, cijfers en hulp

3 minuten leestijd
0
man denken

Hij dacht het voor elkaar te hebben: een Tinder-match met een mooie Latina. En hoewel het te mooi was om waar te zijn, spraken ze de volgende dag al af voor een date. Wat hij niet wist, is dat zijn date zou eindigen in het ziekenhuis. Twee dagen uit zijn geheugen gewist, omdat zijn knappe date hem had vergiftigd. Ze is schuldig bevonden aan mishandeling en krijgt 18 maanden cel.1 Het is slechts een van de vele voorbeelden van mannenmishandeling.

Als het om fysiek en emotioneel geweld gaat, dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan mannenmishandeling. En al helemaal niet als een vrouw de dader is en de man het slachtoffer. Hoewel het veel minder vaak voorkomt dan mannen die vrouwen mishandelen, slaan vrouwen soms hun mannelijke partners. Mannen kunnen en worden het slachtoffer van lichamelijk, psychisch en seksueel geweld. Het gebeurt echt, de cijfers tonen het aan.

Dit zijn de laatste cijfers

Hoe vaak vrouwen mannen mishandelen, is het onderwerp van veel discussie geweest. Totdat de resultaten van een onderzoek naar huiselijk geweld uit 2010 bekend werden.2 Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ongeveer 40 procent van de slachtoffers van huiselijk geweld man is. En naar schatting van de onderzoekers is 17 procent van de daders van huiselijk geweld vrouw. Hoeveel mannen door vrouwen mishandeld worden komt niet in het onderzoek naar voren, maar het maakt wel duidelijk dat veel mannen worden mishandeld.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De huiselijke kring

Nieuwe cijfers, afkomstig uit het 2019 Prevalentieonderzoek huiselijk geweld, laten zien dat 5,5% van de volwassenen de afgelopen vijf jaar te maken heeft gehad met fysiek en/of seksueel geweld in huiselijke kring. Het gaat dan om 6,2% van de vrouwen en 4,7% van de mannen; samen ongeveer 747.000 mensen van 18 jaar of ouder.

Bijna 20% van deze groep slachtoffers zegt structureel fysiek en/of seksueel geweld mee te maken in huiselijke kring. Bij meer dan de helft, 56% om precies te zijn, gaat het om geweld tussen (ex-)partners.3

Deze cijfers tonen aan dat je ook als man het slachtoffer kunt worden van huiselijk geweld. Maar mannen kunnen op meer manieren mishandeld worden. Niet alleen door vrouwen in huiselijke kring, ook daarbuiten.

Kenmerken mannenmishandeling

Mannenmishandeling bestaat echt, het is een heel reëel fenomeen, maar er rust een taboe op. Mannen vragen niet snel om hulp: uit schaamte, onbegrip van de situatie of de gedachte dat ze niet geholpen (kunnen) worden, Daarom is het belangrijk dat je als man de kenmerken herkent. Dit zijn een aantal voorbeelden van mannenmishandeling:

  • Huiselijk geweld door de partner of kind
  • Seksuele intimidatie op het werk
  • Seksueel geweld
  • Mishandeling op straat
  • Gedwongen prostitutie
  • Eergerelateerd geweld
  • Mensenhandel
  • Financiële uitbuiting
  • Emotionele verwaarlozing
  • Psychische mishandeling

stel slaan

In een relatie

In een relatie met een vrouw kan de mishandeling zich op verschillende manieren voordoen. Misschien ben je er als man niet eens bewust van. Je partner kan je slaan, maar zelfs zonder het fysieke element kun je mishandeld worden. Net als bij misbruik tegen vrouwen, kan het betekenen dat je vriendin of vrouw kan slaan, schoppen, bijten, slaan, spugen, dingen gooien of je bezittingen kapot maken. Of ze manipuleert je voortdurend, dreigt met geweld of je te verlaten als je iets niet of wel doet.

Ze kan je kleineren in het bijzijn van anderen, je beschuldigen van iets dat je niet gedaan hebt of bepalen hoe je je geld uitgeeft; allemaal vormen van emotioneel misbruik. Mannenmishandeling in een relatie komt in allerlei vormen voor, maar omdat je een man bent is het moeilijker te herkennen en toe te geven.

Je bent niet alleen

Als je een man bent in een gewelddadige relatie met een vrouw, dan is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Het is een vooroordeel dat mannen geen slachtoffer kunnen zijn. Het overkomt mannen uit alle culturen en uit alle lagen van de bevolking, ongeacht hun leeftijd, beroep of seksuele geaardheid. Maar door de dubbele standaard zijn mannen echter vaak terughoudend om het misbruik te melden. En daar zijn veel redenen voor te noemen, bijvoorbeeld omdat ze zich dan geen echte man voelen, bang zijn om niet geloofd te worden en zelfs omdat ze bang zijn dat hun partner wraak zal nemen.

Heb je het vermoeden dat je het slachtoffer van mishandeling bent? Mannen die in een gewelddadige relatie verkeren, doen er goed aan om de negatieve spiraal en taboe te doorbreken. Om het geweld te stoppen is het belangrijk dat je hulp zoekt. Het is vaak de enige manier om een einde te maken aan de destructieve situatie waarin je leeft. En als je twijfelt of je mishandeld of bedreigt wordt, het kan geen kwaad om erover te praten. Neem gratis contact op met het Meldpunt Mannen Mishandeling op telefoonnummer 0800-3100031.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 soorten mannen die elke vrouw wil

Er zijn van die mannen die iedereen wel eens is tegengekomen. En waarvan iedereen weet dat…