Leeftijd eerste keer seks? Dit is een “normale” leeftijd

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Als tiener kun je nogal druk voelen van je leeftijdgenoten als het aankomt op zoenen, seks en relaties. Wat als iedereen om je heen de eerste stappen op dit gebied al heeft gezet en jij hier als enige nog niet aan toe bent gekomen? Voel vooral geen druk, want het is belangrijk dat jij zelf volledig achter je keuzes staat. Daarbij moet je doen wat goed voelt voor jou, niet voor je vrienden en vriendinnen.

Besluit jij dat het voorlopig nog niets voor jou is, dan is dat helemaal oké. Om je toch wat meer informatie te geven over wat de gemiddelde leeftijd is voor zoenen en seks, hebben we dit artikel voor je geschreven.

Wat is een “normale” leeftijd?

Het is lastig om te stellen wat ‘normaal’ is als het aankomt op de leeftijd waarop je zou kunnen beginnen aan zoenen en seks. Toch zijn er cijfers verzameld die je inzicht verschaffen in wat de gemiddelde jongere voor leeftijd heeft wanneer hij of zij zich hieraan waagt.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Zo zijn jongeren gemiddeld 15 jaar oud wanneer zij wel eens gezoend hebben. Voelen of strelen gebeurt meestal op de leeftijd van 16 jaar. Een paar stappen verder is de gemiddelde jongere op zijn of haar 17e, wanneer zij ervaring krijgen met vingeren of aftrekken. Weer iets later, wanneer zij tussen de 17 en 18 jaar zijn, vindt orale seks meestal voor het eerst plaats.

…18,6 jaar

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar worden op een steeds latere leeftijd ontmaagd. Waar de helft van de jongeren 5 jaar geleden met een leeftijd van 17,1 jaar voor het eerst geslachtsgemeenschap had, is dat nu gestegen naar 18,6 jaar. De helft van de jongeren is dus op of voor hun 18e ontmaagd. Natuurlijk kan het per persoon enorm verschillen, maar over het algemeen gezien is dit wat er in Nederland onder jongeren gebeurt.1

Hoe verandert dit door de jaren heen?

Het lijkt erop dat jongeren sinds 2012 dus steeds iets later met seks beginnen. De redenen hiervoor variëren van ‘zichzelf te jong vinden voor seks’ tot aan het feit dat het ‘gewoon nog niet gebeurd is’. Veel jongeren, voornamelijk meiden, vinden het belangrijk dat zij eerst een tijdje verkering hebben met iemand voordat zij de volgende stap zetten.

Jongeren die een geloof aanhangen, zoals het christendom of de islam, geven als reden dat zij eerst getrouwd willen zijn met iemand voordat zij seks hebben. Ook zijn er jongeren die van hun ouders geen seks mogen hebben en het daarom nog niet hebben gedaan.

Wat vinden jongeren van de eerste keer seks?

Natuurlijk verschillen de meningen over de eerste keer seks enorm, maar ongeveer 39 procent van de jongens en 25 procent van de meiden heeft seks zodat zij het gewoon een keer gedaan hebben. Voor anderen geldt dat zij het doen omdat zij een relatie hebben of nieuwsgierig zijn. Voor jongens is de belangrijkste reden voor hun eerste keer seks dat zij opgewonden zijn. Ook de helft van de meiden geeft dit als belangrijkste reden op.

Voor de meeste jongens (zo’n 67 procent) is de eerste keer fijn, terwijl dat bij meiden maar 38 procent is. Zo’n 25 procent van de meiden en 6 procent van de jongens ervaart hun eerste keer als vervelend.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

“70 procent van de jongeren gebruikt bij de eerste keer seks een condoom. Ruim 40 procent van de jongeren gebruikt geen condoom bij een onenightstand.2

Welke stappen zijn er in seksuele ontwikkeling?

Wanneer je opgroeit, krijg je in je leven stap voor stap met bepaalde seksuele stappen te maken. Deze vormen samen je seksuele ontwikkeling. Vaak begint het bij een onschuldig kusje, waarna er eens met zoenen geëxperimenteerd wordt. Daarna komt de tong erbij en wordt het een tongzoen. Door de nieuwsgierigheid naar het andere (of hetzelfde) geslacht kan het voorkomen dat je elkaar wil aanraken en strelen en daarna seksuele handelingen bij elkaar wil verrichten.

Een stapje verder is elkaar willen bevredigen, door met de hand(en) een jongen af te trekken en een meisje te vingeren. Bevredigen je elkaar met de mond, dan wordt dat pijpen en beffen of likken genoemd. Vaak experimenteren jongeren hiermee eerst bij zichzelf, wat masturberen genoemd wordt. De laatste stap hierin is de daadwerkelijke seks of geslachtsgemeenschap. Dit is een overzicht van de leeftijd per eerste seksuele ervaring:

seksuele ervaring

Bron: Seks onder je 25e 2017; de eerste keer een seksuele ervaring.

Ben jij maagd op latere leeftijd?

Heb je het gevoel dat je als een van de enigen nog niet bent ontmaagd? Wees gerust. Ruim 1 op de 10 mensen is op zijn of haar 25e levensjaar nog maagd. Op die leeftijd heeft zo’n 4 procent van de mensen zelfs nog nooit een tongzoen gehad. Voel dus geen druk wanneer jij een van deze mensen bent.3

Meestal vindt de eerste keer seks alsnog plaats voordat je 30 jaar bent: dat zeggen de statistieken. In andere gevallen kan het nog later gebeuren. Het lijkt misschien alsof jij één van de laatsten of zelfs de allerlaatste in je omgeving bent die nog seks moet hebben, maar dat valt meestal wel mee.

Vooral jongens en mannen hebben de neiging om op te scheppen over hun seksleven. Laat je vooral niet onder druk zetten door anderen en doe alles op je eigen tempo. Als jij er nog niet aan toe bent, dan is dat helemaal oké. Het is jouw leven, dus je mag helemaal zelf bepalen wanneer jij bepaalde stappen neemt. Dus ook wanneer je voor het eerst seks hebt.

Allebei nog maagd

Wat nu als je iemand ontmoet waar het heel goed mee klikt? Jullie vinden elkaar geweldig, worden verliefd op elkaar en na een tijdje lijkt het voor jullie allebei tijd voor de volgende stap. Toch hebben jullie geen van beiden ooit eerder seks gehad. Daardoor vinden jullie het moeilijk om hieraan te beginnen? Weet dat het belangrijk is om goed met elkaar te praten en eerlijk tegen elkaar te zijn en te blijven.

Doe alleen dingen wanneer jullie daar allebei klaar voor zijn en zet de ander nooit onder druk. Doe voorzichtig met elkaar tijdens de daad en blijf peilen of jullie je allebei prettig voelen bij de situatie. Doet het pijn bij één van jullie, geef dit dan direct aan zodat de ander rekening mee kan houden. Zolang jullie respect hebben voor elkaar en elkaars grenzen, kan dit niet mis gaan.

Nooit seks hebben

Maak je je zorgen dat je nooit seks zult hebben? Maak je er niet druk om. Slechts twee procent van de mensen heeft nooit seks. Dat kan bovendien een bewuste of onbewuste keuze zijn. Sommige mensen willen vanwege hun geloof nooit seks hebben of hebben er totaal geen verlangen naar. Die laatste groep noemt men aseksueel.

Ook kan het gebeuren dat iemand op latere leeftijd nog nooit seks heeft gehad en dat de drempel naar de eerste keer daardoor steeds hoger en hoger wordt. Daardoor lijkt het uiteindelijk zelfs onmogelijk voor iemand te zijn. Komt dit je bekend voor?

Als je het moeilijk vindt om hiermee om te gaan, kan het helpen om hier met een seksuoloog over te praten. Hij of zij kan je helpen om na te gaan wat je kunt doen om je weer beter en zelfverzekerder te voelen op het gebied van seks. Ook kan hij of zij je tips geven over hoe je stap voor stap ervaring kunt opdoen.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie