Hoe kies je de juiste datingapp? In 6 stappen uitgelegd

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

Ben jij het ook zat om je weekenden alleen door te brengen, terwijl al je vrienden gezellig met hun partners zijn? Het voelt soms alsof je de enige bent die nog single is en zit te swipen, terwijl je vrienden genieten van romantische diners en knusse Netflix-avonden. Maar hé, laten we even realistisch zijn: single zijn is niet het einde van de wereld. Toch, als je er klaar voor bent om dat te veranderen, is er goed nieuws. Er zijn namelijk genoeg manieren om uit die sleur te breken. Eén van die manieren is natuurlijk de sprong wagen in de wereld van online daten.

Ja, het kan ontmoedigend zijn en ja, het is een oerwoud van complexe uitdagingen. Maar soms vind je juist in dat oerwoud de mooiste schatten. Stel je voor: tussen al die vage profielen en flauwe openingszinnen zit jouw droompartner te wachten. En wat als die persoon nu ook zit te swipen, hopend om jou tegen te komen? Datingapps kunnen je helpen om je soulmate (of op z’n minst een leuke date) te vinden. Maar hoe scheid je het kaf van het koren?

Juiste datingapp kiezen

De juiste datingapp kiezen kan aanvoelen als het zoeken van een speld in een hooiberg. Er zijn zoveel opties, van Tinder tot Bumble en van Lexa tot Hinge. Kun je geen keuze maken? Daarom zijn we hier om je een helpende hand te bieden. Of je nu je prins of prinses op het witte paard zoekt, of gewoon een gezellig avondje wilt zonder al te veel gedoe, doe dit als je de juiste datingapp voor jou wilt kiezen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Bepaal wat je zoekt

First things first: weet jij wat je wilt? Of je nu op zoek bent naar de liefde van je leven of gewoon een leuk avondje uit, verschillende apps bedienen verschillende behoeften. Zorg dat je van tevoren duidelijk hebt wat je einddoel is. Want laten we eerlijk zijn: niemand houdt van gemengde signalen.

Sommigen zijn gericht op mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie, terwijl anderen vooral zijn bedoeld voor kortstondige avonturen. Het is dus belangrijk om je eigen intenties helder te hebben. Wil je iemand om je leven mee te delen of ben je meer van het type ‘vrijheid blijheid’?

2. Lees de reviews

De ervaringen van anderen kun je als een soort van voorproefje gebruiken. Duik de reviews van de appstore in en scrol langs de laatste reviews. Zijn er veel klachten over technische problemen, zijn er verborgen kosten die niet duidelijk vermeld worden of juist complimenten over het gebruiksgemak? Die dingen vertellen je al een hoop. Maar let op, het kan verleidelijk zijn om enkel de vijf-sterren en één-sterren reviews te lezen voor het dramatische effect. Doe het niet.

De meest informatieve reviews zijn vaak de genuanceerde recensies die ergens in het midden zitten. Deze geven vaak een evenwichtige kijk op zowel de voor- als nadelen van de app. De waarheid ligt vaak in het midden, maar dat betekent niet dat je de meningen van anderen moet negeren.

3. Kijk naar de kosten

Gratis klinkt altijd als muziek in de oren. Maar in de wereld van datingapps is gratis niet altijd beter. Sterker nog, de zogenaamde ‘gratis’ apps kunnen uiteindelijk een stuk duurder uitpakken. Hoe? Door allerlei in-app aankopen, upgrades of beperkingen die je pas ontdekt als je al flink wat tijd hebt geïnvesteerd.

Natuurlijk zijn er ook apps die meteen een flink prijskaartje hebben. Hierbij krijg je meestal een uitgebreidere ervaring: serieuzere profielen, betere filters, en soms zelfs een algoritme dat echt zijn best doet voor jou. Maar denk even na: heb je al die extra’s wel nodig? Zijn ze het geld waard of betaal je eigenlijk voor features die je nauwelijks gaat gebruiken? Daarom is een kosten-batenanalyse belangrijk.

Stel jezelf de vraag: wat krijg ik precies voor mijn geld? En nog belangrijker: is dat het mij waard? Misschien kom je erachter dat je helemaal geen behoefte hebt een serieus publiek en dat een simpele, goedkope app volstaat. Vergeet ook niet de kleine lettertjes te lezen. Soms zit je vast aan een abonnement, nog voordat je het weet. Of erger nog: een heel gedoe om er weer vanaf te komen.

5. Check het gebruikersbestand

Je wilt daten met mensen die je interessant vindt, toch? Kijk daarom naar de demografische samenstelling van de app. Sommige apps zijn populair onder specifieke leeftijdsgroepen, terwijl andere een meer divers publiek hebben. Als je bijvoorbeeld in de 50+ categorie valt, wil je niet eindeloos swipen tussen twintigers. Of stel je voor dat je een hoogopgeleide professional bent, dan zit je niet te wachten op datingpool van lager opgeleiden.

Kijk dus goed naar het soort mensen dat een app gebruikt. Sommige apps zijn speciaal gericht op bepaalde gemeenschappen, levensstijlen of leeftijdsgroepen. Zo zijn er apps die zich richten op LGBTQ+-gemeenschap, religieuze gemeenschappen of zelfs specifieke hobby’s en interesses.

5. Test het uit

Je kunt eindeloos research doen, maar niets verslaat persoonlijke ervaring. Theorie is fijn, maar praktijk is koning. Je kunt uren spenderen aan het lezen van reviews, ervaringen verzamelen, features vergelijken en screenshots bestuderen. Maar uiteindelijk moet je gewoon de sprong wagen en de app zelf ervaren. Download een paar opties die je interessant lijken en ga lekker swipen, matchen en chatten. Voelt het goed? Zijn de mensen die je tegenkomt interessant? Zo niet, geen man overboord: op naar de volgende.

Een proefrit maakt alles duidelijker. Zie het als een eerste date met de app zelf. Je ontdekt al snel of de interface je bevalt en of de andere gebruikers een beetje in jouw straatje passen. Misschien merk je wel dat een app die op papier perfect leek, in de praktijk helemaal niet zo handig of leuk is. En dat is prima: daten is tenslotte ook een proces van trial-and-error.

Het voordeel van deze hands-on aanpak is dat je snel leert wat je wel en niet wilt. Niets is frustrerender dan een app die moeilijk te gebruiken is. Kijk daarom eerst hoe intuïtief de interface is. Kun je zonder gedoe je profiel instellen? Zijn er handige functies die het swipen leuker maken? Je tijd is kostbaar – verspil het niet aan een ingewikkelde app.

Bovendien geven veel apps je de mogelijkheid om de eerste paar dagen of weken gratis alle functies te gebruiken. Maak daar gebruik van. Zo kun je vrijblijvend rondkijken voordat je besluit of je ergens voor wilt betalen.

6. Denk aan je veiligheid

De online wereld kan een wild west zijn als het om daten gaat. Met alle horrorverhalen over catfishing en andere nare ervaringen, is veiligheid geen overbodige luxe. Daarom is het slim om de beveiligingsfuncties van je gekozen app goed onder de loep te nemen. Heeft de app bijvoorbeeld een optie voor profielverificatie?

Check ook even hoe het zit met de bescherming van je persoonlijke gegevens. Je wilt immers niet dat je privé-informatie zomaar op straat komt te liggen. Lees de privacyvoorwaarden maar eerst door. Ja, het is saai en ingewikkeld, maar het is beter om nu een beetje tijd te investeren dan later spijt te hebben.

Uiteindelijk is de juiste datingapp er één die bij jou past, niet één die door iedereen als de beste wordt beschouwd. Met deze stappen ben je gelukkig goed op weg om die app te vinden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie