Home Algemeen ‘Jongeren daten minder en hebben minder seks door corona’

‘Jongeren daten minder en hebben minder seks door corona’

1 minuten leestijd
0
corona

Onderzoeken wijzen allemaal dezelfde richting uit: jongeren hebben het zwaar tijdens de tweede lockdown. Ze gebruiken meer drugs, zitten niet goed in hun vel en hebben het mentaal zwaar. Een groot deel van de Nederlandse jongeren staat zelfs op instorten, zegt het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB), en hikt tegen een burn-out aan. Volgens het onderzoek van het NCPSB gaat het om 82 procent van de jongeren. Het is dus geen verrassing dat jongeren ook minder daten en minder seks hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers Kenniscentrum seksualiteit en Soa Aids Nederland onder ruim 4000 jongeren van 16 tot 20 jaar.

Jongeren daten minder

Online daten en het aangaan van liefdesrelaties veranderen op belangrijke manieren tijdens deze pandemie. Jongeren ontmoeten hun dates normaal gesproken op school, via vrienden en in het uitgaansleven. Nu is dat door de coronamaatregelen minder of niet mogelijk. Het resultaat is dat jongeren minder daten. Het aantal jongeren dat een eerste date had gehad, daalde van 51% voor de coronacrisis naar 21% tijdens de tweede lockdown.

Volgens Rutgers heeft deze drastische daling mogelijk te maken met het feit dat er offline gewoon minder mogelijkheden zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. De sluiting van de scholen, minder vrienden zien en geen feesten. Maar nu, tijdens de tweede lockdown, komen dates nog wel vaak tot stand via vrienden (32%) of school (29%). Het verschil is dat datingapps nu met 26% op de derde plaats staan.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

“De beperking van sociale contacten van jongeren legt ook hun liefdesleven stil”, zegt onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers. “Jongeren hebben daarom minder mogelijkheden om te experimenteren met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is. Dit is extra zorgelijk, omdat dit nu al zo lang duurt. Tegelijkertijd zien we dat het welbevinden van jongeren afneemt, wat wellicht ook te maken heeft met het gemis aan liefde en seks.”

En ze hebben minder seks

In het voorjaar van 2020, tijdens de uitbraak van het coronavirus, hadden single jongeren aanzienlijk minder seks (40%) dan voor de coronacrisis (67%). In de zomer – toen de maatregelen versoepeld waren – steeg het percentage singles dat seks had weer (69%) naar het niveau van voor de coronacrisis. Maar eind 2020 was dat percentage weer flink gedaald (52%), hoewel het nog wel iets hoger was dan tijdens de eerste lockdown. Degenen die nog wel seks hadden, deden dat vaak met een seksmaatje; iemand waar ze wel seks, maar geen relatie mee hebben. Voor corona was dat nog 28 procent.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit is de beste ‘pick-up line’ die vrouwen kunnen gebruiken

Zodra je het woord ‘pick-up line’ hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan een afgezaagde …