Home Relatie Jaloezie: 5 tips voor het omgaan met een jaloerse vriendin

Jaloezie: 5 tips voor het omgaan met een jaloerse vriendin

2 minuten leestijd
0

Een jaloerse vriendin kan voor veel problemen binnen een relatie zorgen. Het is een intense emotie die voor de persoon zelf veel schade kan veroorzaken in de relaties met andere personen. Het komt voor bij mannen en vrouwen die zich in een relatie bevinden en kan zich vaak voordoen. Als het niet in het begin van de relatie gestopt wordt is het mogelijk dat de jaloezie gedurende de gehele relatie stand houdt. Iedereen kent wel iemand die te maken heeft gehad met een jaloerse vriend of vriendin. Zolang het binnen de perken blijft is jaloezie geen probleem maar als het abnormale proporties aanneemt is het tijd om in actie te komen.

1. Wees er open over

Een open gesprek met een goede bekende of familielid kan helpen om erachter te komen wat de echte oorzaak is van de jaloezie. Mogelijk heeft de jaloezie te maken met eerdere ervaringen zoals een ex die vreemdging. Er is dan voor de jaloerse persoon een angstprobleem; bang dat de nieuwe partner ook vreemdgaat. Deze gedachte moet verbannen waardoor de jaloezie minder wordt.

2. Bevestiging

Iemand die snel jaloers is heeft veelvuldig bevestiging nodig. Zorg ervoor dat je de ander verzekerd dat er geen bedreigingen zijn voor de relatie. Dit betekent openheid van zaken over wat je op je werk doet en in je vrije tijd als je niet samen bent. Je geeft de ander hiermee het gevoel dat het jaloerse gevoel ongegrond is. Het is misschien niet leuk om jezelf steeds te verantwoorden voor de tijd die je apart doorbrengt maar als je wil dat de jaloezie afneemt dan kan het helpen om de bevestiging te leveren.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

3. Familie en vrienden

De jaloezie kan iedere keer opspelen als jullie tijd van elkaar doorbrengen. Het wordt nog erger als het gaat om tijd met een persoon van het andere geslacht. Als dit van toepassing is dan is het nodig om elkaar te introduceren aan elkaars vrienden. Probeer de persoon te laten realiseren dat er geen gevaar komt van vrienden of familie voor de relatie.

4. Rollen omdraaien

Als de jaloezie teveel wordt probeer de boodschap dat het teveel is dan over te brengen door precies hetzelfde te doen. Neem de rol aan van een jaloerse partner. Bel de ander ieder uur om erachter te komen waar de persoon is, met wie ze is en hoe laat ze thuis komt. Doe precies hetzelfde als wat de ander doet zodat de persoon kan zien hoe vervelend en onnodig het is. Je kweekt hiermee het besef dat het uiterst vervelend is dat je partner je niet vertrouwd.

5. Professionele hulp

Als alle andere manieren om de jaloezie te verminderen niet geholpen hebben dan is het tijd om professionele hulp te zoeken. De gedachten die de persoon heeft zijn niet gebaseerd op de waarheid. Mogelijk spelen ervaringen in het verleden hierbij een rol. Om de jaloezie te verminderen kunnen oefeningen gedaan worden. Alleen erover praten kan in veel gevallen al veel helpen. Een professional kan helpen om de irrationele gedachten te verminderen zodat de jaloezie minder wordt.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet weet dat je partner liegt

Mensen zijn slecht in het ontdekken van leugens. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat men…