Home Identiteitsfraude

Identiteitsfraude

Iedere dag loggen duizenden singles in op datingsites en apps. Het grootste deel is op zoek naar een nieuwe liefde maar er zitten ook een aantal slechteriken tussen. Deze zijn niet op zoek naar liefde maar naar manieren om de singles op te lichten. Zo is bekend dat er in 2016 meer dan 1,2 miljoen euro overgemaakt is naar oplichters als gevolg van datingfraude. Terwijl iedereen weet dat je niet in moet gaan op verzoeken om geld, identiteitsfraude ligt altijd op de loer.

Wat is identiteitsfraude?

Als iemand zich als je voordoet en je identiteit steelt dan wordt er gesproken over identiteitsfraude. Je persoonlijke gegevens worden misbruikt waarbij de oplichter zich als je voordoet om er financieel beter van te worden. Het is één van de vormen van datingfraude dat een grote impact heeft op de slachtoffers.

Identiteitsfraude waarschuwingstekens:

  • Onverwachte activiteiten op je afschriften
  • E-mails die vragen om persoonlijke informatie
  • Brieven over leningen die je aangevraagd hebt
  • Telefoontjes over afgesloten contracten
  • Missende rekeningen en afschriften

Hoe worden de gegevens gestolen?

Om zich als je voor te kunnen doen heeft de oplichter bepaalde gegevens van je nodig. Dit zijn gegevens zoals je adres, geboortedatum, bankgegevens, creditcard nummers en meer van dit soort gegevens die gebruikt kunnen worden om aankopen te doen. Deze gegevens kan men op het internet vinden zoals via social media maar ook door gesprekken. Het is ook mogelijk dat men gebruik maakt van phishing. Bij phishing worden je gegevens gestolen doordat men zich voordoet als instelling die om je gegevens vraagt. De oplichter kan gebruik maken van verschillende oplichtingstechnieken.

Als de oplichter je gegevens heeft dan kan deze proberen om je via e-mail of telefoon te benaderen. Dit wordt gedaan om nog meer gegevens los te krijgen als men nog niet genoeg heeft. Als de oplichter voldoende gegevens heeft dan is het mogelijk dat men het adres wijzigt zodat afschriften en rekeningen niet naar je huis verstuurd worden.

Hoe voorkom je slachtoffer te worden van datingfraude?

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt is het belangrijk dat je geen persoonlijke gegevens met andere deelt. Dit betekent dat je geen foto’s van je rijbewijs, paspoort, creditcard, bankpas en andere passen op het internet plaatst. Zelfs niet als je blij bent met het behalen van je rijbewijs. Hetzelfde geldt voor het delen van gegevens over je bankrekening. Vaak zijn deze gegevens al voldoende om je identiteit over te nemen. Het adres van iemand is immers niet zo moeilijk te achterhalen. Het is ook verstandig om je telefoonnummer niet op het internet te zetten. Aan de hand van het telefoonnummer is je woonadres makkelijk te achterhalen. Houdt de afschriften van de bank goed in de gaten of er geen verdachte activiteiten zijn.

Slachtoffers

Iedereen kan slachtoffer worden van datingfraude maar in de praktijk zijn het vaker vrouwen die ten prooi vallen aan de oplichters. Uit gegevens van de Fraudehelpdesk blijkt dan 60 procent van de slachtoffers vrouw is en 40 procent man. De slachtoffers zijn vaak van een oudere leeftijd. De meeste slachtoffers zijn tussen 40 en 70 jaar oud. De opleiding en achtergrond lijkt niet veel uit te maken. De slachtoffers komen uit alle lagen van de bevolking. Wat de slachtoffers gemeen hebben is dat het vaak mensen zijn die zich in een kwetsbare periode bevinden. Hierbij kun je denken aan het verlies van een geliefde. De gevolgen van datingfraude zijn groot. Als gevolg van de fraude heeft meer dan de helft van de slachtoffers suïcidale gevoelens.

Advies

Heb je het gevoel dat je te maken hebt met datingfraude? Wees dan voorzichtig met het delen van gegevens. Deel het met anderen in je omgeving en luister naar wat zij ervan vinden. Als je slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude neem dan contact op met de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie. Verbreek het contact met de oplichter en noteer alle gegevens van de persoon. Deze gegevens kunnen bij de opsporing van de oplichter van pas komen.