Datingfraude: wat het is, signalen, gevolgen en herkennen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
20 minuten leestijd

Dolgelukkig ben je, want je nieuwe liefde uit het buitenland – die je via internet hebt ontmoet – wil naar je toe komen. Eindelijk zullen jullie elkaar in de ogen kunnen kijken, na maandenlang contact via e-mail, WhatsApp en Facebook Messenger. Maar dan gebeurt er iets vreselijks: door extreme, onvoorziene omstandigheden lukt het je geliefde niet om het vliegtuig te pakken.

Het vliegticket blijkt kwijt te zijn, een arrestatie vormt een obstakel of je geliefde moet plotseling en met spoed naar het ziekenhuis. Het ergste wat er kon gebeuren, gebeurde. En per slot van rekening ben jij de enige die hulp kan bieden. Hoe? Je internetliefde vraagt je om geld over te boeken, zodat jullie elkaar toch nog kunnen ontmoeten. En tuurlijk doe jij dat, want jij hebt er alles voor over om je geliefde in de armen te kunnen sluiten. Maar wat als je partner om nóg meer geld vraagt?

Terwijl je diegene nog steeds niet in het echt hebt gezien, word er veel van je gevraagd. Met smeekbedes speelt je liefde in op je gevoelens. Wat nu? Gaan er al alarmbellen rinkelen? Of ben je zo verliefd dat je al je spaargeld weggeeft?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In Nederland zijn er jaarlijks honderden mensen slachtoffer van datingfraude. Het is een vorm van zwendel waar Nederlandse slachtoffers ieder jaar vele miljoenen euro’s door verliezen. Wat het precies is, hoe je het kunt herkennen en hoe je het voorkomen? We vertellen je er alles over.

Wat is datingfraude?

Datingfraude is een vorm van oplichting via het internet, sociale media of een datingapp. Slachtoffers van deze zwendel worden gedupeerd doordat hen geld afhandig gemaakt wordt door criminelen die zich voordoen als iemand anders. Door een band met je op te bouwen en je vertrouwen te krijgen, proberen ze je te overtuigen dat jij je in een echte liefdesrelatie begeeft. Om dat te bereiken gebruiken ze taal om te manipuleren en tactieken om je te verleiden.

De criminelen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat verzoeken om geld geen alarmbellen laten afgaan. Ze verzinnen complete verhalen die ondersteund worden met ‘bewijzen’ die nep zijn. De verzoeken om geld of bepaalde diensten kunnen zeer emotioneel zijn, waarbij ze kunnen beweren dat ze geld nodig hebben voor medische zorg of reiskosten.

Slachtoffers van datingfraude trappen in de val van romantiek. Omdat ze beïnvloed worden door gevoelens van liefde hebben ze niet door dat het om oplichting gaat. Ze maken het geld in alle vertrouwen over naar hun ‘geliefde’ – in feite dus de crimineel. De bedragen die worden betaald gaan voorgoed verloren, waarbij het totaalbedrag aanzienlijk kan oplopen. De schadebedragen die bij de Fraudehelpdesk worden gemeld lopen vaak in de tien- tot honderdduizenden euro’s.

Hoe datingfraude verloopt

Heel veel mannen en vrouwen worden opgelicht door hun geliefde in het buitenland – een romance die online is begonnen. In de meeste gevallen wordt het eerste contact gelegd op een datingsite, app of social media. Wat als een interessant gesprek begint, groeit al snel uit tot een bloeiende verliefdheid. Je gesprekspartner complimenteert je voortdurend en je voelt je in de zevende hemel.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Je nieuwe geliefde is echt alles waar jij ooit van gedroomd hebt. Hij of zij ziet er goed uit, is romantisch, attent en jullie hebben zoveel raakvlakken – het is bijna eng. Je voelt je gelukkig dat je op jouw leeftijd nog zo’n fantastische partner hebt gevonden. Alleen jammer dat je partner in het buitenland woont en voor zijn werk veel moet reizen. Daardoor is het er nog niet van gekomen om elkaar te zien. Maar het is je beloofd: het duurt niet lang meer.

Uiteindelijk, na weken of enkele maanden, zal je buitenlandse liefde er klaar voor zijn om je te ontmoeten. Het ticket naar Nederland is geboekt en je leeft ernaar toe om je geliefde in je armen te kunnen sluiten. Maar dan gebeurt er plotseling iets opmerkelijks: een noodsituatie. Je geliefde komt in het ziekenhuis terecht. Je maakt je zorgen.

Helaas moet jullie ontmoeting uitgesteld worden. En dat niet alleen: de rekening van het ziekenhuis moet ook betaald worden. En dan komt de vraag: of jij het geld kunt overmaken, zodat de rekening van het ziekenhuis betaald kan worden. Uiteraard krijg je al het geleende geld terug. Maar als je dat doet, dan zie je het nooit terug.

De crimineel is er met je geld vandoor. En in de meeste gevallen blijft het daar niet bij: er volgt ongetwijfeld een nieuw verzoek om geld. En daar nog een verzoeken: net zolang totdat je beseft dat het allemaal een illusie was. Maar dan is het al te laat: het geld is weg.

Slachtoffers van datingfraude raken steeds meer geld kwijt. In 2020 was het gemiddelde bedrag 17.000 euro per persoon.

De gevolgen van datingfraude

Slachtoffers van datingfraude hebben in de kern allemaal te maken met dezelfde gevolgen. Hun bankrekening is leeg, hun hart is gebroken en het zelfvertrouwen bereikt een dieptepunt. Sommige slachtoffers hebben zelfs leningen afgesloten voor hun buitenlandse liefde en zitten diep in de schulden. Vaak is het contact met vrienden en familie verbroken, omdat zij de nieuwe partner niet vertrouwden.

  • Financieel verlies
  • Identiteitsfraude
  • Emotionele schade

In eerste instantie hebben de slachtoffers niet door dat ze slachtoffer van datingfraude zijn. Het voelde zo echt, dat het niet nep kan zijn. En wanneer het moeilijk te geloven is dat er sprake is van zwendel komt de klap nog harder aan. Zodra ze eindelijk beseffen dat ze een slachtoffer van fraude zijn, zijn ze vaak gebroken. Het is ook niet niets – opgelicht worden door iemand aan wie je je hart toevertrouwde.

Je voelt je verdrietig, terneergeslagen en bedrogen. Daar komt nog bij dat de slachtoffers zich schamen. Ze denken: “Had ik nu maar naar anderen geluisterd.” Want voor buitenstaanders was het al lang duidelijk dat je werd opgelicht. Maar ondanks dat je wist dat deze mensen het beste met je voor hadden, sloeg je de waarschuwingen van familieleden en vrienden in de wind. De liefde maakte je blind.

risico

Hoe kun je datingfraude herkennen?

Slachtoffers van datingfraude zien pas later in dat hun vrienden en familie gelijk hadden over hun ‘liefdespartner’ in het buitenland. Voor buitenstaanders is het vaak ook overduidelijk dat het om oplichting gaat en niet om liefde. Maar als slachtoffer weet je het vaak als laatste – en dan is het meestal te laat. Maar waarom rinkelen de alarmbellen niet? Hoe kan het dat slachtoffers echt alles geven voor een liefde in het buitenland die ze nog nooit hebben gezien? En hoe kun je datingfraude herkennen?

De roze bril

Als je denkt de ware liefde gevonden te hebben, dan zie je alles door een roze bril. Je voelt je zo geweldig dat je eindelijk je zielsverwant hebt gevonden, dat je niet meer helder na kunt denken. Je liefdespartner geeft je zoveel aandacht, je voelt je bijzonder en geliefd. En je hoort ook verhalen van mensen die daadwerkelijk de ware in het buitenland hebben gevonden. Dus het zijn niet allemaal oplichters, denk je. Het gevoel dat de oplichter je geeft maakt je blind voor de signalen die zeggen dat het niet helemaal pluis is.

De fraudeurs hebben vaak dezelfde kenmerken. Ze gebruiken dezelfde oplichtingstechnieken om hun slachtoffers in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Herken je meerdere van de onderstaande kenmerken in jouw liefdespartner? Dan heb je misschien te maken met een datingoplichter.

Een online ontmoeting

Je hebt je liefdespartner ontmoet via een online platform. Hij of zij komt uit het buitenland. Vaak komt hij uit Amerika of Engeland, maar zijn Engels is gebrekkig. Dan zou er eigenlijk al een belletje moeten gaan rinkelen…

Buitenlands werk

Voor zijn werk moet hij of zij veel in het buitenland zijn. Zijn beroep? Vaak is het een militair of een ondernemer. Ze verblijven vaak in landen zoals Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Turkije, maar een ander land kan natuurlijk ook.

Snel over naar een chatapp

Jullie hebben elkaar ontmoet via sociale media of datingapp. Maar hij of zij stelde al snel voor om te communiceren via Skype of WhatsApp. De reden is dat de oplichter je zo snel mogelijk van de datingapp af wilt hebben, omdat daar gecontroleerd wordt op valse profielen. Via WhatsApp of Skype is het veiliger voor de oplichter om langdurig met jou te communiceren.

De partner lijkt perfect

Via de app of via Skype hebben jullie goede gesprekken en hij of zij is de prins of prinses op het witte paard waar je altijd van gedroomd hebt. Je nieuwe partner is bijna te perfect.

Er is een probleem

Je online liefde wil dolgraag bij je komen. Ondanks dat je geliefde een goede baan heeft, kan deze op dit moment door omstandigheden niet bij het geld. Hij of zij vraagt jou of je geld wil overmaken, zodat er een ticket gekocht kan worden.

Een noodsituatie

Vlak voor het moment dat je nieuwe partner bij je zou komen, gebeurt er iets onverwachts. Hij of zij komt in het ziekenhuis terecht, of kan geen visum krijgen, of zijn of haar paspoort is niet geldig. De oplichter zal jou weer om geld vragen om dit probleem op te lossen.

Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waar je mee te maken kan krijgen als je opgelicht wordt door een datingoplichter. Zodra er om geld wordt gevraagd, moeten de alarmbellen bij je gaan rinkelen. Want dan klopt er iets niet. Herken je dit? Zet je verliefde gevoel dan even uit en ga onderzoeken of de persoon die zich voordoet als jouw geliefde ook wel echt die persoon is.

“Hi beautiful, how is your day?” – Alain

Een voorbeeld van datingfraude uit de praktijk

Anke is nu 56 jaar oud. Ze is 16 jaar geleden gescheiden. Toen haar kinderen vier jaar geleden op zichzelf gingen wonen, voelde Anke zich eenzaam. Ze meldde zich aan op een datingsite, want ze zou graag een man willen ontmoeten met wie ze leuke dingen kon doen. Hoge verwachtingen had ze niet van de dating app. Want ja, wie zit er nu te wachten op een gescheiden vrouw van 52? Maar de twijfels hielden haar niet tegen: ze maakte een profiel aan op de datingapp.

De eerste twee maanden kreeg Anke bijna geen reacties op haar profiel, totdat Alain haar een berichtje stuurde. “Hi beautiful, how is your day?” was het enige dat nodig was om door te dringen tot het hart van Anke: ze was op slag verliefd. Alain was een paar jaar jonger dan Anke – hij zag er goed uit en hij begreep Anke volledig.

Alain vertelt Anke dat hij ook gescheiden is. Hij komt uit Amerika en moet veel reizen voor zijn werk. Daardoor zit hij vaak in het Midden-Oosten voor zaken. Urenlang chatten ze met elkaar via WhatsApp en versturen dagelijkse berichtjes. Maar omdat Alain in een afgelegen gebied verblijft gaat bellen altijd lastig – in het Midden-Oosten is de internetverbinding nu eenmaal niet zo goed als in Nederland. Hoewel Alain een Amerikaan was, was zijn Engels behoorlijk gebrekkig.

De bijna-ontmoeting

Na maanden chatten besluit Alain naar Nederland te komen om Anke te ontmoeten. Vlak voordat hij in het vliegtuig stapt wordt hij echter geveld door een longontsteking. Alain komt in het ziekenhuis terecht. En in het Midden-Oosten gaat het allemaal wat anders dan in Nederland. Hij moet de rekening voor zijn medicijnen direct betalen.

Normaal gesproken zou dat geen probleem zijn, want Alain heeft een goede baan en voldoende financiële middelen, maar het toeval wil dat zijn pinpas niet werkt. Hij vraagt Anke of zij geld kan overmaken zodat hij de medicijnen die hij nodig heeft kan betalen. Natuurlijk wilde Anke dat doen voor haar toekomstige levenspartner.

Het blijft niet bij deze ene keer. In drie jaar tijd maakt Anke meer dan 30.000 euro over aan Alain. Al haar spaargeld heeft ze aan Alain gegeven, terwijl ze Alain nog nooit in het echt heeft ontmoet. Meerdere malen hadden ze afgesproken om elkaar te ontmoeten, maar iedere keer kwam er iets tussen. En toen Anke tegen Alain vertelde dat ze hem nu echt geen geld meer kon sturen, omdat ze niets meer had, verbrak Alain per direct het contact. Zijn nummer was niet meer bereikbaar, het postadres bestond niet meer. Alain leek van de aardbodem verdwenen.

Toen besefte Anke wat er gebeurd was. Alain had haar bedrogen. Haar kinderen hadden haar nog zo gewaarschuwd. Maar Anke was verblind door liefde. Ze is één van de vele slachtoffers van datingfraude.

stop appen

Kun je datingfraude voorkomen?

De mensen die datingfraude plegen zijn ontzettend slim en weten precies hoe ze jouw hart moeten veroveren. Toch kun je je hiertegen weren. Want vaak gaan er in de loop van de tijd al een paar alarmbelletjes rinkelen. Negeer deze niet, maar onderzoek of je bedenkingen gegrond zijn of niet.

Eigenlijk wil je niet argwanend zijn – je wilt gewoon genieten en gelukkig zijn. Maar als deze droompartner in het buitenland woont, ineens geld nodig heeft en jou vraagt of je financieel kunt helpen, dan moet je op je hoede zijn – hoe leuk en lief deze droompartner ook is.

Videobellen

Als je de bovenstaande voorbeelden herkent, dan heb je waarschijnlijk te maken met datingfraude. Om er zeker van te zijn kun je eisen dat jullie daadwerkelijk met elkaar gaan videobellen. Dan kun je zien of de foto overeenkomt met de profielfoto. Het is de enige manier om te bevestigen dat je chat met diegene die je op de foto’s ziet. En laat je niet afschrikken door smoesjes als ‘de internetverbinding is slecht’, dan zoekt je droomprins(es) maar een plek met een goede internetverbinding.

Profielfoto controleren

De profielfoto die hij of zij gebruikt kun je ook opzoeken op het internet. Vaak gebruiken deze oplichters een foto die ze van het internet hebben geplukt. Hoe je dat doet? Ga naar images.google.com en sleep de profielfoto van je geliefde in het zoekvenster. Vervolgens worden alle internetlocaties getoond waar de foto is gevonden. Controleer alle vermeldingen of ze overeenkomen met de informatie die je hebt over je geliefde.

Overleg met naasten

Als je twijfelt over de intenties van je geliefde, praat er dan over met een goede vriend of vriendin. Als zij het ook verdacht vinden, stuur dan geen geld en verbreek het contact. Want je hebt waarschijnlijk met een oplichter te maken.

Slachtoffer van datingfraude? Wat nu?

Ben jij slachtoffer geworden van datingfraude of denk jij dat je met datingfraude te maken hebt? En vraag je je af wat je nu moet doen? Het beste is om in ieder geval het contact met je oplichter te verbreken. Stuur geen geld (meer) en blokkeer het telefoonnummer. Dan kan hij of zij je in ieder geval niet meer overhalen om meer geld te sturen. Neem contact op met de Fraudehelpdesk als je het wantrouwt. Zij zijn gespecialiseerd en kunnen je helpen om de situatie te beoordelen.

Tot slot: zoek hulp om dit te verwerken. Je bent niet alleen. Er zijn jaarlijks honderden mensen in Nederland die slachtoffer zijn van datingfraude. En tuurlijk zul je ontzettend verdrietig zijn. Je hebt je geliefde verloren. Maar vergeet niet dat dit niet de persoon is die jij dacht dat het was. Alles wat er gezegd is, was een leugen. Jullie hele relatie was gebaseerd op leugens. En dat is niet niets.

Praten met lotgenoten helpt dit verlies te verwerken. Slachtofferhulp Nederland heeft recentelijk een online-community in het leven geroepen waar fraudeslachtoffers hun ervaringen met elkaar kunnen delen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie