Home Dating apps Hoe werkt Tinder? Van swipen, matchen en chatten tot features en weetjes

Hoe werkt Tinder? Van swipen, matchen en chatten tot features en weetjes

11 minuten leestijd
7
hoe werkt tinder

Als single met een smartphone is het bijna ondenkbaar dat je Tinder nog nooit geprobeerd hebt. Iedereen “tindert” en is massaal aan het flirten via de populaire dating app. Tinder is nog steeds de populairste dating app van Nederland en het lijkt er niet op dat dit snel gaat veranderen. Met 1.6 miljard swipes per dag en meer dan 20 miljard matches in totaal kan niemand om Tinder heen.

De simpele maar doeltreffende werkwijze entertaint en helpt bij het vinden van een potentiële partner. Swipe, chat, match; het is intuïtief en makkelijk in gebruik voor jong én oud.

Als je het nog niet eerder geprobeerd hebt dan vraag je je waarschijnlijk af hoe Tinder precies werkt. “Hoe werkt Tinder” is ook de vraag die je stelt als je net uit een lange relatie komt en benieuwd bent naar de mogelijkheden van de vleeskeuringsapp. Laten we bij het begin beginnen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Downloaden

De Tinder app gebruik je op je smartphone, tablet, laptop of desktop computer. Als je nog een oude mobiele telefoon hebt zonder apps dan kun je Tinder niet downloaden. De app is voor smartphones en tablets in de drie populaire app stores gratis te downloaden. Dit zijn de Apple App store, Google Play store en Windows store.

Zodra je de app gedownload hebt kun je het installeren op je smartphone. Dit is meestal snel afgerond waarna je kunt beginnen met de registratie. Mocht je het vanaf je laptop en computer doen dan kun je je direct registreren op de website. Het vervolg van deze handleiding gaat uit van de Tinder app.

Tinder App StoreTinder Google Play

Registratie en inloggen

Open de Tinder app en je direct wordt het inlogscherm getoond. Je kunt Tinder niet gebruiken zonder een account: registreren is verplicht. Om gebruik te kunnen maken van Tinder is een Facebook account nodig of je meldt je aan met je telefoonnummer.

Facebook inloggen

aan de slagJe kunt met je Facebook account automatisch inloggen. Niemand op Facebook komt erachter dat je de Tinder app op je smartphone hebt staan. Tinder plaatst nooit iets op je tijdlijn en niemand krijgt er bericht van dat je de app geïnstalleerd hebt. Als je je aanmeldt dan ontvangt Tinder een aantal gegevens vanuit je Facebook account waarmee je profiel aangemaakt wordt.

 • Je naam
 • Je geslacht
 • Je profielfoto
 • Je andere openbare gegevens
 • Je vriendenlijst
 • Je geboortedatum
 • Je foto’s
 • Je pagina vind-ik-leuks
 • Je emailadres

Telefoonnummer inloggen

code tinderDe tweede methode om te registreren en in te loggen op Tinder is met behulp van je telefoonnummer. Als je voor deze optie kiest dan vul je je telefoonnummer in waarna Tinder je een code verstuurt. Deze code dien je in te vullen om de registratie af te ronden. Er word je vervolgens gevraagd om een aantal gegevens: je naam, geslacht, e-mailadres, geboortedatum, wachtwoord en een profielfoto.

Als je je geregistreerd hebt dan wordt je profiel automatisch aangemaakt. Standaard wordt je profielfoto van Facebook geplukt om als eerste foto op Tinder gebruikt te worden, of de foto die je geüpload hebt als je aangemeld bent met je telefoonnummer. Je naam wordt ook automatisch ingevuld, alleen je voornaam, en je leeftijd.

profiel bewerken

Profiel bewerken

Met een profiel waarop alleen je naam een enkele profielfoto zichtbaar zijn kom je niet ver. Singles verwachten dat je wat tijd aan je profiel besteed, nog voordat je gaat swipen. Eenmaal aangemeld is het verstandig om dit direct te doen.

Slimme foto’s

Je kunt zelf foto’s toevoegen, verwijderen of vervangen. Tinder biedt je de ruimte om maximaal 9 foto’s aan je profiel toe te voegen. Als je meerdere foto’s plaats dan kan Tinder je helpen bij het kiezen van je beste foto. Dit doet Tinder met een functie genaamd Slimme foto’s, of Smart Photos in het Engels. Volgens Tinder zelf vergroot dit de kans op een match met 12 procent.

De dating app verzamelt data van alle gebruikers en houdt dus ook de individuele veegpatronen van gebruikers bij. Zo kan Tinder bepalen welke foto op je profiel het meest succesvol is. Als je Slimme foto’s inschakelt dan kiest Tinder je beste profielfoto.

Er zijn minimaal drie foto’s vereist voor Slimme foto’s

Loops

Als aanvulling op de “standaard” foto’s kun je looping video’s toevoegen. Dit zijn kortdurende filmpjes die je twee extra seconden de tijd geven om het beste van jezelf te laten zien. Je kunt zwoel in de camera kijken terwijl je op het strand loopt, een grapje maken of laten zien hoe goed je kunt dansen; met Loops kun je in bewegend beeld jezelf laten zien zoals je bent.

Over..

profiel tekstMet 500 karakters mag je in het “Over..” gedeelte vertellen wie je bent en wat je zoekt. Waar het bij Tinder ooit bijna alleen om de foto’s ging is deze extra informatie nu waardevoller dan ooit geworden. De Tinder bio kan je helpen om te laten zien wat je foto’s nalaten en als je het goed doet kan het de twijfelaars over de streep trekken. Als je Instagram account een goede weerspiegeling van de beste versie van jezelf is dan kun je deze ook toevoegen aan je Tinder profiel. Vergeet ook niet de extra informatie in te vullen:

 • Je functie
 • Je bedrijf
 • Je opleiding

Het bewerken van je profiel, door al deze extra informatie in te vullen, is geen verplichting. Met alleen een naam en profielfoto kun je al swipen. Je laat echter een grote kans liggen als je je profiel niet volledig en smaakvol inricht. Dit zijn wat tips om je profiel optimaal te laten presteren:

Instellingen aanpassen

instellingen ontdekkingenVoordat je in het wilde weg begint te swipen is het handig dat je de instellingen eerst onder de loept neemt. Tinder’s standaard instellingen laten je swipen tussen profielen die 100+ km bij je vandaan zijn en veel jonger of ouder dan jezelf.

Maximumafstand

Is de afstand van belang voor je of maakt het niet uit waar de single van je dromen vandaan komt? Als je een partner zoekt die bij je in de buurt woont dan kun je de maximale afstand aanpassen in de instellingen. Met behulp van de slider kun je naar rechts of links vegen om de afstand te wijzigen.

Tinder weet waar je bent. Dit klinkt eng maar dat is het niet. De app weet dit doordat het toegang heeft tot de locatievoorzieningen op je smartphone. Dit geeft Tinder een goed beeld van waar je bent en op welke afstand andere gebruikers zich van je begeven.
Maak je geen zorgen, niemand kan precies zien waar je bent. Het is echter wel een handige feature dat je koppelt aan personen die zich in een straal om je heen begeven.

Leeftijdsbereik

Om je te laten matchen met gebruikers die ongeveer even oud als jezelf zijn kun je het leeftijdsbereik instellen. Dit kan wederom door de slider aan te passen naar een bereik waar je je goed bij voelt. De slider loopt van 18 jaar tot 55+ jaar. Als je dit niet aanpast zou je zomaar geconfronteerd kunnen worden met gebruikers die je vader of moeder zouden kunnen zijn.

Swipen, matchen en chatten

siwpe likeEigenlijk is Tinder zo simpel als het maar kan. Je ziet een foto van een single op je scherm die je kunt beoordelen. De singles die tevoorschijn komen op de stapel profielen voldoen aan de afstands- en leeftijdseisen die je ingesteld hebt.

Tik op het profiel om het volledige profiel en meer foto’s te bekijken. Zo krijg je naast de foto nog wat extra informatie over de ander waardoor je kunt zien of je wat raakvlakken met elkaar hebt.

Extra informatie

Je kunt naast de foto’s ook de naam van de single zien, eventuele gemeenschappelijke vrienden en gedeelde interesses (afkomstig uit Facebook) en de afstand tussen jou en de ander. Het “Over..” stukje geeft je een nog wat beter beeld over de persoon, tenzij het gevuld is met een willekeurige quote.

Swipen

Veeg de foto naar rechts als je de single op de foto leuk vindt, veeg naar links als je snel naar de volgende door wil gaan. Stemmen op een foto kan ook door op het hartje (positief) of kruisje (negatief) te drukken.

tinder new match

It’s a match!

Met een nieuw profiel is het mogelijk dat je eerst een tijd je moet vegen voor je een match hebt. Wees gerust, iedereen krijgt matches op Tinder. Anderen hebben eerst de tijd nodig om je profiel voorbij te zien komen. Tinder werkt snel en voor je het weet heb je tientallen foto’s binnen een minuut gekeurd. Veeg als je begint daarom niet voor uren naar rechts en links maar stop als je een gezond aantal profielen geswiped hebt.

Als je je eerste swipe-sessie achter de rug hebt is het wachten tot je een match krijgt. Als jij een Tinder lid leuk vond en de ander vindt jou ook leuk dan is er een match. Je wordt dan begroet met een “It’s a match!” melding op je beeldscherm. Pas dan is het mogelijk om met de ander te chatten. Met andere woorden, als jij iemand niet leuk vindt dan kan deze geen contact met je opnemen. Tinder matcht alleen de gebruikers die elkaar leuk vinden; simpel én effectief.

Tinder match opheffen

Match opheffen?

Waren je vingers je te snel af en ben je per ongeluk gematcht met iemand die je niet interessant vindt? Dan kun je de match opheffen. Open de chat met deze persoon en tik op de drie streepjes in de rechterbovenhoek om vervolgens de match op te heffen.

Als je de match met iemand opheft dan verdwijnt de match uit je lijst met gesprekken en ook verdwijn je uit hun lijst met matches. Je ex-match kan je nu geen bericht meer sturen. Heb je zelf een match die uit het niets verdwenen is? Dan heeft de ander de match opgeheven.

Chatten

Heb je de eerste match te pakken? Dan kun je vanaf dat moment met elkaar in gesprek. Bij Tinder kunnen beiden het gesprek beginnen; de man, de vrouw, wie het maar wil. Zodra je een match hebt dan wordt een nieuw chatgesprek geopend in de berichtenlijst. Binnen de app is de berichtenlijst te bereiken via het chatwolkjes icoon. Als je meerdere matches hebt dan zijn al deze gesprekken terug te vinden in de berichtenlijst.

Tinder heeft door de jaren heen het berichtengedeelte aangepast waardoor je nu niet alleen tekst kunt delen maar bijvoorbeeld ook emoji’s, urls en meer. Je kunt zelfs GIF’s versturen om je matches te verrassen met een iconisch plaatje als je niets weet te zeggen. Als je wat extra hulp nodig hebt bij het chatten dan zijn dit wat handige artikelen:

Tinder’s algoritme

tinder algoritmeHoe simpel Tinder vanaf de kant van de gebruiker werkt, hoe complex de berekeningen die op de achtergrond plaatsvinden. Als je je afvraagt hoe Tinder bepaalt welke profielen aan je getoond worden dan is het algoritme het antwoord. Tinder gebruikt een geavanceerde formule om andere gebruikers aan je te tonen.

Het algoritme van Tinder bekijkt bijvoorbeeld het type profielen waar je op positief op reageert. Swipe je bijvoorbeeld regelmatig naar rechts op gebruikers die aan sport doen? Dan ziet het algoritme dit patroon en stelt het vaker gebruikers voor die sporten. De profielen die worden voorgesteld zijn dus niet willekeurig, maar het resultaat van een ingewikkelde berekening.

Een ander onderdeel dat bepaalt welke profielen aan je voorgesteld worden is de Elo-score van Tinder, ook wel bekend als de interne aantrekkelijkheidsscore. Deze score houdt de aantrekkelijkheid van je profiel bij om je te matchen aan profielen met een vergelijkbare score. Je leest hier meer over de Tinder Elo-score.

Wat is gratis bij Tinder?

Tinder is zo populair geworden doordat de basis werkwijze volledig gratis is. Niemand wordt verplicht om te betalen, het is optioneel. De basisfuncties om daadwerkelijk te kunnen swipen, matchen en chatten zijn gratis. Als je echter meer mogelijkheden wilt, zoals vooraf zien wie jou leuk vindt, dan kun je ervoor kiezen om een abonnement te nemen. Dit kun je bij Tinder allemaal doen zonder ook maar een cent te betalen:

 • Downloaden
 • Installeren
 • Profiel aanmaken
 • Swipen
 • Matchen
 • Berichten versturen

Tinder Boost

tinder boostMet Tinder Boost wordt je profiel gedurende 30 minuten voorrang gegeven boven de profielen van andere gebruikers. Je komt direct bovenop de stapel te liggen bij de topprofielen in je omgeving. Het verhoogt je kansen op een match door je profiel aan meer gebruikers te tonen. Je kunt de Tinder Boost kopen zonder een abonnement af te sluiten.

Tinder en Gold abonnees ontvangen één gratis Boost per maand. Gratis gebruikers kunnen op elk moment Boosts kopen. Dit kun je doen door te tikken op het profielpictogram bovenaan het hoofdscherm > Instellingen > Boosts kopen. Dit zijn de kosten van de Tinder Boost:

 • 1 Boost: € 3,45 per stuk
 • 5 Boosts: € 2,59 per stuk
 • 10 Boosts: € 2,16 per stuk

Super Likes

super likeMet een Super Like laat je een andere gebruiker weten dat je hem of haar superleuk vindt. Als een gebruiker aan het swipen is en je hebt deze gebruiker een Super Like gegeven dan wordt er een blauwe rand om je profiel getoond met een ster onder je foto. Je geeft een Super Like aan een profiel door naar boven te swipen of op de blauwe ster te tikken die bij het profiel getoond wordt. Na het uitdelen van een Super like ontvangt de ander een notificatie: Iemand heeft een Super Like gegeven.

Gratis gebruikers ontvangen 1 Super Like per dag, Tinder Plus en Gold abonnees krijgen 5 gratis Super Likes per dag. Als dit niet genoeg voor je is dan kun je extra Super Likes bijkopen. Dit kun je doen door te tikken op het profielpictogram bovenaan het hoofdscherm > Instellingen > Ontvang meer Super Likes. Dit zijn de kosten van de Tinder Super Likes:

 • 5 Super Likes: € 0,86 per stuk
 • 25 Super Likes: € 0,69 per stuk
 • 60 Super Likes: € 0,58 per stuk

tinder plus

Tinder Plus

Tinder Plus is de abonnementsvorm van Tinder waarbij je toegang krijgt voor een aantal exclusieve functies. In ruil voor een maandelijkse vergoeding kun je van deze functies gebruik maken. Dit zijn de functies waar je toegang toe krijgt als je Tinder Plus neemt:

 • Teruggaan: een tweede kans voor als je een gebruiker per ongeluk naar links veegt.
 • Paspoort: je locatie wijzigen zodat je vanuit een andere stad of land kunt swipen.
 • Geen Like limiet: je kunt onbeperkt profielen swipen en liken.
 • Extra Super Likes: je ontvangt vijf gratis super likes per dag.
 • Profiel Beheren: beperk wat anderen kunnen zien en wordt alleen getoond aan de mensen die je leuk vindt.

tinder gold

Tinder Gold

Naast Tinder Plus is er nog een tweede abonnement beschikbaar: Tinder Gold. Met deze abonnementsvorm krijg je toegang tot alle Tinder Plus-features maar ook tot deze extra functies:

 • Likes You: je kunt voor het vegen al zien of iemand je leuk vindt.
 • Picks: je krijgt elke dag een selectie topkeuzes geselecteerd door Tinder.

Mocht je al deze extra functies willen benutten dan kun je in de app het abonnement naar keuze afsluiten. Tik dan voor de lidmaatschappen op het profielpictogram in de linkerbovenhoek van het hoofdscherm > Instellingen > Koop Tinder Plus of Koop Tinder Gold. Dit zijn de prijzen van Tinder Plus en Gold:

Tinder Plus, Gold en Platinum (30+ jaar)

MaandenTinder Plus p/mTinder Gold p/mTinder Platinum p/m
1€14,83€22,24€29,66
6€7,42€10,01€14,83
12€4,94€6,67€9,27

Tinder verwijderen en alternatieven

Werkt Tinder niet zoals verwacht, heb je de ware gevonden of ben je aan wat anders toe? Gelukkig is het verwijderen van Tinder net zo eenvoudig als het registreren. Navigeer via het profiel icoon naar je profielinformatie en naar Instellingen. Scroll helemaal naar beneden en tik op Wis account om je profiel te verwijderen. Tik vervolgens op Wis account om je profiel bij Tinder definitief te verwijderen.

Alternatieven voor Tinder

Of je je Tinder account verwijderd hebt of niet, er zijn naast Tinder nog tientallen andere dating apps die je graag verwelkomen als nieuw lid. Er zijn swipe-apps zoals Tinder maar ook apps waar swipen niet tot de mogelijkheden behoort. Bij sommige van deze apps hoef je zelfs niet te matchen voor je een bericht kunt versturen. Als je openingszinnen en persoonlijkheid meer je voor je spreken dan je uiterlijk dan maak je daar zelfs meer kans dan bij Tinder. Dit zijn drie dating apps als alternatief voor Tinder.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

7 Reacties

 1. Ellie46

  2 februari 2018 at 13:34

  Ik krijg via mijn mail bericht dat ik een bericht gehad heb nu wil ik gaan kijken maar als ik daar dan op druk krijg ik niks te zien dus ik kan niet op tinder komen waar ik juist gezellig aan het kletsen was met James 52 nu zal hij denken waar is ze of is ze me zat en dat is niet de bedoeling hoop dat u me kan helpen

  Reageer

 2. Chantal

  13 mei 2018 at 11:16

  hoe moet ik mij inschrijven

  Reageer

 3. Yanneke

  1 november 2019 at 17:55

  Ik had een leuk chatgesprek. Maar ineens was hij verdwenen. Als hij me niet heeft verwijderd hoe kan ik m dan terugvinden?

  Reageer

  • Michael

   2 november 2019 at 09:42

   Zoeken is alleen mogelijk als je momenteel een match hebt met hem. Om iemand in je lijst met matches te zoeken tik je op het bubbelpictogram voor berichten, scrol naar beneden tot de zoekbalk verschijnt en typ dan zijn naam in. Als hij is verdwenen uit je lijst met matches, dan kun je hem helaas niet zomaar terugvinden.

   Reageer

 4. kristina

  4 november 2019 at 10:19

  Ik ben ingelogd via Facebook en heb een foto geuploaded. Wat moet ik nu verder doen want als ik kijk naar foto’s krijg ik enkel fotos van vrouwen en ik ben niet lesbisch.

  Reageer

  • Michael

   4 november 2019 at 10:25

   Onder de instellingen kun je aangeven wie je wilt zien in Ontdekkingen. Tik op je profiel bovenaan het hoofdscherm, ga naar Instellingen, Instellingen voor ontdekkingen. Daar kun je het filter geslacht vinden.

   Reageer

 5. a sams

  27 december 2020 at 13:20

  Hallo, ik zoek info over tinder maar kan die ook niet op/via hun site vinden..
  De site is dus niet gratis, je moet betalen om;
  -je likes te zien
  – je foutieve locatie (80km verschil) te wijzigen
  -het is niet mogelijk text bij je profiel te zetten?

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

OkCupid voegt Nederlands toe als voorkeurstaal

Liefde kent geen grenzen. Maar het helpt wel als je een datingapp in je eigen taal kunt ge…